• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Türkiye ekonomisi ve istihdamının temel dinamiklerinden olan inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışları nedeniyle kamu ve özelde birçok firmanın inşaatları durduruldu veya iş yavaşlattı. Yüklenici firmalar, yaklaşık bir yıldır fiyat farkı kararnamesinin çıkmasını bekliyor.

Kararnameye ilişkin endişe ve beklentilerini açıklayan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Genel Başkanı Fikri Karavil, inşaat sektöründe malzeme fiyatların yüzde 100 ila 300 arasında arttığını bu nedenle yüklenici firmaların zorluk çektiğini belirtti.

HAKSİAD Genel Başkanı Fikri Karavil

Karavil, "4734 Sayılı Kamu ihale Kanuna göre iş yapan yükleniciler, yapmış oldukları işlerini; ülkemizde inşaat malzemelerine gelen yüzde 100 ile yüzde 300 fiyat artışları ve tedarik zorluğu nedeniyle işlerini tamamlayarak teslim edebilmeleri için gerçek piyasa fiyatlarında ek ilave fiyat farkı verilmelidir. Fiyat farkının yeterli olmadığı devam etmesi mümkün olmayan işler için de şartsız tasfiye hakkını içeren kararnamenin bir an önce çıkması kamu projelerini üstlenen yükleniciler için zorunluluk arz etmektedir." dedi.

Kararnamenin çıkmaması durumunda endişelerini de dile getiren Karavil, "Düzenlenecek gerçek piyasa şartlarına göre fiyat farkı düzenlemesi; firmaların taahhüt ettikleri projeleri aksatmadan devam etmesini sağlayacaktır. Fiyat farkı kararnamesi çıkmadığı takdirde, kamu projeleri yarım kalarak, daha sonra yarım kalan kamu projeleri çok daha yüksek fiyatlarla tekrar ihale edilmek zorunda kalınacak ve ciddi ölçekte kamu zararı olacaktır. Fiyat farkı kararnamesi çıkmadığı takdirde firmalar iflasla yüzleşecektir. Bu durum kendileri ile birlikte yüzlerce alt tedarikçiyi de iflas etmeye sebep olacaktır." ifadelerini kullandı.

İnşaat malzemelerine KDV indirimi getirilmesi piyasayı bir nebzede olsa rahatlatacağını söyleyen Karavil, "Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, PVC, MDF vs. başta olmak üzere KDV indirimi getirilmesi, ihracat konusu olan tüm yapı malzeme kalemlerinin yurt içine verilen miktarının artırılmasının sağlanması, inşaat sektörünü hem tedarik hem de fiyat yönünden rahatlatacaktır." şeklinde konuştu.  

Karavil, son olarak döviz kurundaki istikrarsızlık ve aşırı zamlar nedeniyle işini zamanında teslim edemeyen müteahhitler ve idarelerin zor durumda kaldığını söyleyerek mağdur olan yüklenicilere ek süre verilmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)