• DOLAR 35.323
  • EURO 36.82
  • ALTIN 2960.37
  • ...
Tarım arazilerinin korunması için “seferberlik ilan edilmesi” çağrısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özellikle buğday ve arpanın ekilişinde ciddi bir azalmanın yaşandığına dikkat çeken Ay, çiftçilerin buğday ve arpa ekmekten vazgeçmiş gibi göründüğünü, bunun da sebebinin girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını ifade etti.

Çiftçilerin gübre alamayacak duruma geldiğini, üretimde eksikliklerin halen devam ettiğini vurgulayan Ay, üretimin artması ve yaşanan sorunların en aza indirilmesi için hükümetin tarım politikasını revize edip çiftçilere büyük destekler vermesi gerektiğini kaydetti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan kuraklıktan dolayı buğday, arpa ve mercimekte ciddi bir verim düşüklüğünün yaşandığını aktaran Ay, bu durumun fiyatlara da ciddi oranda yansıdığını dile getirdi.

Halil Ay

“Fiyatlarda yükseliş oldu”

Ay, “Doların da yükselmesiyle dışardan ithal ettiğimiz buğday fiyatlarında da ciddi bir yükseliş oldu. 2 bin 500 lira seviyelerinde olan buğday 5 bin 500 lirayı buldu. Mercimeğin kilosu 15 lirayı geçti. Arpa yine 3 katı artış göstererek 4 bin 500 lira seviyelerini buldu.” diye konuştu.

“Un desteği uzun vadede bir çözüm değil”

Yem fiyatlarının da hububat oranında yükseldiğini anlatan Ay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Devlet Toprak Mahsulleri Ofisinin eliyle fiyatlara müdahale ederek, doların da düşüşüyle birlikte buğday fiyatı 4 bin 400 seviyelerine kadar indi. Mercimekte 2 liralık bir düşüş oldu. Mısır da 4 bin 300 liradan 2 bin 500 seviyesine geldi. Toprak Mahsulleri Ofisinin un sanayicisine verdiği bir destek var. Kuraklığın etkisi nedeniyle bunun uzun vadede bir çözüm olmayacağını düşünüyorum.”

“Arpa ve buğdayda ciddi bir ekiliş azlığı var”

Çiftçilerin ciddi anlamda desteklenmesini istediklerini kaydeden Ay, “Şu ana kadar gözlemlediğimiz kadarıyla özellikle arpa ve buğdayda ciddi bir ekiliş azlığı var. Çiftçilerimiz arpa ve buğday ekmekten vazgeçmiş gibi görünüyor. Bunun da sebebi yüksek gübre ve yakıt fiyatlarıdır.” dedi.

“Devlet bu konuya eğilmeli”

Çiftçilerin artık gübre alamayacak duruma geldiğine işaret eden Ay, şunları söyledi: “Devletin çiftçilere vergisiz yakıt ve gübre desteği vermesi lazım. Buğday ve arpa alanlarının artması için çiftçimizin ekstra desteklenmesi lazım. Bu sorunları bir dahaki yıllarda yaşamamamız için çiftçiliğin üzerinde çok durmamız lazım. Devletin bu konuya eğilmesi gerekir. Tarım arazilerini korumak için ciddi bir seferberlik ilan edilmesi gerekir.”

“Üretimde eksiklerimiz hâlâ var”

“Çiftçi bu memleketin olmazsa olmazıdır” diyen Ay, “Bu sene onların kıymetini daha çok anladık. Gıda fiyatları ateş pahası oldu. Kuraklığın da etkisi var ama üretimde eksiklerimiz hâlâ var. Üretimin artması için hâlâ yapacaklarımız var. Özellikle sulu tarım, sulama kanallarına ek kanalların yapılması ve mevcut kanallarımıza da su bırakılması gerekir. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmemiz için hep birlikte daha çok çaba göstermemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.(İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir