• DOLAR 32.452
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2439.894
  • ...
2021'de teknoloji dünyasındaki bazı gelişmeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

BBC’den derlediğimiz habere göre; 2021'de Metaverse ve NFT (dijital sertifikalar) gibi kavramlarla tanıştık. Facebook, sanal gerçekliğe yoğunlaşarak yeni bir yönelime girdi. Pandemi nedeniyle uygulanan kapanma dönemlerinde iyi iş görse de internetin birkaç kez tökezlediğine tanık olduk. Kullandığımız her cihazda bulunan ve kanıksadığımız çiplerin de bir sonu olduğunu gördük.

WHATSAPP

Dünyada en çok kullanılan dijital mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanım şartları ve gizlilik politikasını 8 Şubat'ta değiştireceğini duyurdu. WhatsApp hesap bilgilerinin Facebook'la paylaşılmasının zorunlu hale getirilmesi nedeniyle milyonlarca kişi bu platformu terk ederek rakiplerine yöneldi. Anti-virüs programı kurucusu ve yazılımcısı John McAfee, kripto paraların fiyatını artırmak amacıyla Twitter'da paylaşımlar yapmakla suçlandı. Tartışmalı bir isim olan McAfee o sırada vergi kaçırma suçundan İspanya'da tutuklu bulunuyordu. Mahkeme ABD'ye iade edilmesini onayladıktan birkaç saat sonra McAffee Barselona'daki hapishane hücresinde ölü bulundu.

ÇİP KRİZİ

2021'e damga vuran konulardan biri de çip kıtlığı oldu. Pandemi nedeniyle eve kapanma, evden çalışma birçok cihazda talep artışına yol açtı. Çip kıtlığını ilk gündeme getirenlerden biri Amerikan teknoloji devi Cisco oldu. Ancak bu sorunun altı ay sürebileceğine dair beklentisi bugün oldukça iyimser görünüyor. Çip üreticisi Arm, sorunun 2022 sonunda dek devam edebileceğini öngörüyor.

İNTERNET KESİNTİSİ

Haziran'da birçok büyük şirketi etkileyen büyük bir internet kesintisi yaşandı. Amazon, Reddit, Twitch gibi teknoloji şirketlerinin yanı sıra İngiliz Guardian ve Amerikan New York Times gazeteleri de etkilendi. Bulut bilişim hizmeti sağlayıcısı Fastly'deki bir müşteri tarafından daha önce bilinmeyen bir hatanın yanlışlıkla tetiklenmesinden sonra birçok siteye yaklaşık bir saat boyunca ulaşılamadı. Amazon Web Hizmetleri, Akamai ve Cloudflare gibi şirketlerde de yıl içinde yaşanan benzer sorunlar, internet hizmetinin birkaç şirketin elinde yoğunlaşmasının sorgulanmasını gündeme getirdi.

NFT İLE PARA KAZANAN ÇOCUK

Bu yıl, dijital sertifikalar olarak tanımlanabilecek NFT (non-fungible token) olgusu hayatımıza girdi. Ama 12 yaşındaki bir çocuğun okul tatilinde bundan para kazanabileceğini de gördük. Londra'da yaşayan Benyamin Ahmed, yaz tatilinde hazırladığı Weird Whales (Acayip Balinalar) adlı grafik serisini NFT olarak satıp 290 bin sterlin (dönemin kuruyla yaklaşık 3,3 milyon TL) kazandı. Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey de, 15 yıl önce platformu kurarken attığı ilk tweet'ini açık artırmada sattı. En yüksek teklifi veren Türkiye asıllı iş insanı Sina Estavi, tweet için 2,9 milyon dolar ödedi.

İPHONE SARSINTISI

iPhone telefonların kamera sisteminin motosiklet sarsıntılarından olumsuz etkilendiğine dair haber büyük ilgi çekti. Apple, MacRumours tarafından tespit edilen sorunla ilgili ayrıntıları yayımladı. Buna göre, motor titreşimleri, telefonun optik görüntü stabilizasyonu ve kapalı döngü otomatik odaklama sistemine zarar veriyordu.

'META'

Ekim ayında Facbook ile ilgili iki önemli gelişme haber konusu oldu. Facebook, büyük bir marka yenilenmesine giderek kurumsal adının 'Meta' olarak değiştirileceğini açıkladı. Facbook'un kurucusu Mark Zuckerberg, bu değişimin nedenini, "Zaman içinde metaverse şirketi olarak görüleceğimizi umuyorum" diye açıklamıştı. Metaverse ise ilk bakışta Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olarak değerlendiriliyor; ama bazıları metaverse teknolojisinin internetin geleceği olduğunu düşünüyor. Bazıları da bu adımı, Facebook'un gerçek dünyayla ilgili içeriklerinde karşı karşıya olduğu sorunlardan dikkatleri dağıtma girişimi olarak değerlendirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir