• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Hutbede "Hıdrellez" uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - İnanışa göre Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın buluştuğu gün olan ve Türkiye'de 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdrellez şenlikleri Van'da bu haftaki hutbelere konu oldu.

 

'Bid'at ve Hurafeler Zulmete Götürür' başlıklı hutbede Hıdrellez bayramının baharın gelişi ve birçok güzelliğin habercisi olduğu belirtilerek, ancak günümüzde Hıdrellez bayramına bir şenlikten ziyade, zamanla dini bir mana, dini bir kutsiyet yüklendiği hatırlatıldı.

 

"Bunların hiçbirinin dini dayanağı yoktur"

Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın buluştuğu günde Hızır'ın (as) yeryüzünde dolaşmasına ve dokunduğu şeylere bereket getirmesine inanıldığı belirtilen hutbede, " Bugün şifa, bolluk, mal ve kısmet dilekleri kabul ediliyor. Hâlbuki bunların hiçbirinin dini dayanağı yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, bu iki peygamber hakkında sadece şu bilgiler yer almaktadır: Hz. Mûsâ ile ilgili kıssada: "Katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve kendisine ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kul..." diye sözü edilen şahsın Hızır (as) olduğu anlaşılmaktadır. Hz. İlyas (as) hakkında ise; "Hiç şüphe yok ki İlyas, gönderilen (Peygamber)lerdendir." buyrulmaktadır. Hadis, tarih, edebiyat ve tasavvuf kaynaklarında Hz. Hızır ve Hz. İlyas hakkında çok farklı ve çelişkili bilgiler yer alsa da, birlikte hareket ettiklerine dair sağlam bir bilgi bulunmamaktadır" denildi.

 

"Hıdrellez'de adak adamak bid'attir, hurafedir"

Hıdrellez ve buna benzer günlerde adak adamak ve bazı şeylerin gerçeklemesi için dilekte bulunmanın bid'at ve hurafe olduğu bildirilen hutbede, "O halde, geçmişi İslam öncesine dayanan, tevhid inancına uygun düşmeyen her türlü inanç ve hurafelerden uzak durmalıyız. Kur'an-ı Kerim ve sahih hadislerde, doğru olan yol, apaçık bellidir. O yol da İslam'ın müstakim yoludur. Dünya ve ahiret saadeti de ancak bu yola uymakla elde edilir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır: "De ki: Hak geldi; bâtıl yıkılıp gitti. Zaten bâtıl yıkılmaya mahkûmdur" ifadelerine yer verildi. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir