İnzar Dergisi Ocak sayısı "Faiz Değil, Karz-ı Hasen" temasıyla çıktı
Ocak 2022 sayısında "Faiz Değil, Karz-ı Hasen" temasıyla okurlarıyla buluşan İnzar Dergisi, faiz ve karz-ı hasen konularını tüm boyutlarıyla ele alıyor.
Peygamber efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem)'in ayakları altına aldığı bir sistem olan faizin ekonominin baş tacı yapmaya kalkışanların buhranlardan kurtulması, krizlerden selamet bulmasının mümkün olamayacağı vurgulanan sayıda, söz konusu fiilin bir sömürü düzeni olduğu ve ayetin ifadesi ile Allah'a savaş açmak olduğu hatırlatıldı.
Üstad Seyyid Kutub'un Bakara suresinin 275'inci Ayet-i Kerimesinde geçen 'onlar şeytanın çarpıp sersemlettiği kişinin kalkışından başka bir kalkışla kalkmazlar' ibaresi hakkında; 'Dünyada ekonomilerinin krizlerden kurtulması mümkün değildir' şeklindeki yorumunun yerinde ve güzel bir tespit olduğu belirtilen dergide şu ifadeler yer aldı:
Seyyid Kutub'un bu tespiti şu an faiz düzeni üzerine kurulu ekonomik sistemlerin bir türlü buhranlardan kurtulmaması örnek olarak kâfidir. Parayı mecrasından saptırıp alın teri ya da üretimin karşılığı olmaktan çıkarıp bir kâğıt parçasına indiren dünya sömürü düzeni baronlarının elindeki en güçlü sömürü düzenidir faiz… Hak gaspına savaş ilan etmiş İslam’ın böyle bir düzeni tolere etmesi düşünülemez. Faiz; Allah ve resulüne karşı savaşın ilan edildiği bir enstrümandır. Böyle bir savaştan ne bir kulun ne bir toplumun selametle çıkması mümkün değildir. Hatta bu öyle bir savaştır ki katılımcılarının çoğalması oranında felaketi dehşetli olur.
Bu bağlamda; Dr. Abdulkadir Turan'ın kaleme aldığı yazıda İslam'ın adil ve ayakları yere sağlam basan ekonomisi ile faiz sisteminin vahşetini ve acımasızlığı anlatılarak insan hak ve hürriyetinden söz eden faiz baronların kan emici vahşi yüzleri net olarak ortaya konuldu.
Abdulkuddüs Yalçın hoca ise İslam'ın faiz sistemini kaldırırken takip ettiği hikmetli metodu konu alan yazısında İslam'ın hayatın her alanına hükmeden yönlerinin hikmet dolu olduğunu ortaya koyuyor.
Mehmet Şenlik hoca da, yazdığı yazıda faizin sadece ekonomik krizlerin nedeni değil aynı zamanda toplumsal dayanışmanın temelini de dinamitlediğini ve beraberinde toplumsal buhranları getirdiğini ifade ediyor. (İLKHA)