Dünyada 2021 nasıl geçti?
İLKHA, dünya genelinde 2021 yılında öne çıkan haberleri derledi.
2021 yılı dünyada önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.
2021'e Taliban'ın, 20 yıllık ABD ve işbirlikçilerinin işgaline son vererek zafer elde etmesi damga vurdu.
Yüzlerce şehidine rağmen işgalci siyonist rejime "Kudüs Kılıcı Operasyonuyla' kök söktüren Filistin'deki direnişinin bu zaferi de tarihteki sayfalarda yerini aldı.
OCAK
İngiltere AB'den resmen ayrıldı
1973'te AB'ye üye olan İngiltere, 31 Ocak 2020'de birlikten ayrılmıştı. Brüksel kurallarına tabi olmayı sürdüren İngiltere için "geçiş süreci" 2021'in başında tamamlanmış oldu.
Kararın ardından İngilizler, AB ülkelerinde süresiz oturma ve çalışma izinlerini kaybederken AB üyesi ülkelerin vatandaşları da İngiltere'de gerekli göç koşullarını karşılamaları durumunda yaşayabilmelerine izin verildi.
ABD Kongresindeki baskında 5 kişi öldü
ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri ABD Kongresini bastı. Trump destekçileri ile polis arasında yaşanan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti.
Ardından ABD Kongresi 3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerin Seçiciler Kurulu sonucunu onayladı. Böylece Donald Trump'a karşı 232’ye karşı 306 delege toplayan Demokrat Joe Biden, Kongreden de resmi onayı almış oldu.
Endonezya’da yolcu uçağı denize düştü
Endonezya’da içinde 12 kişilik mürettebat ve 50 yolcunun bulunduğu yolcu uçağının başkent Cakarta’nın kuzey açıklarındaki Laki ve Lancang Adası arasındaki noktaya düştüğü açıklandı.
ŞUBAT
Myanmar ordusu yönetime el koydu
Ordu, ilk açıklamasında bir yıllık olağanüstü hal ilan ederek yönetime el koyduğunu duyurdu.
Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii gözaltına alındı.
Fransa, Müslümanları hedef alan yasa tasarısını onayladı
İslam düşmanlığı ve ayrılıkçılık içerdiği için büyük tepkilere neden olan yasa tasarısı Ulusal Meclis’te yapılan oylamada 151 “hayır”, 347 “evet” oyu ile onaylandı.
Söz konusu yasa ile öğretmen ve polis gibi devlet memurlarına baskı yapan ve sosyal medyada hedef gösteren kişilere ağır cezalar verilmesi öngörülüyor.
Evde uzaktan eğitim almayı yasaklayarak çocukların evde eğitim almasına kısıtlama getiren yasa, çocukların aile değerleri yerine laik eğitim alması sağlanmak isteniyor.
Gerekli görüldüğünde bazı spor kulüplerinde “ayrılıkçı” fikir sahiplerinin tespit edilmesi sonrası kulüp kapatılması veya başına kayyum atanması öngörülüyor.
Yasa tasarısı, kamu yararına çalışan özel şirketlerde de artık başörtüsü gibi dini simgeleri yasaklıyor.
NASA aracı Mars'a iniş yaptı
NASA'nın "Perseverance" adlı keşif aracı, Mars'a başarılı bir şekilde indi ve ilk görüntüleri gönderdi.
NASA uzmanları, Mars'ta yaşam izlerini bulmak için Perseverance'ı kullanmayı umuyor.
MAYIS
Siyonist işgal rejimi Mescid-i Aksa'ya girerek cemaate saldırdı
Siyonist işgal rejimi sözde polisinin, Mescid-i Aksa'ya akşam saatlerinde düzenlediği saldırıda, aralarında kadınların da olduğu 163 Filistinli yaralandı. Saldırıya özellikle Türkiye'den büyük tepkiler geldi.
Filistin direnişi işgalci rejime "Kudüs Kılıcıyla" büyük bir darbe vurdu
İşgalci siyonist rejim, Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinlileri evlerinden zorla çıkarmak kararı almış ardında, 7 Mayıs'ta Mescid-i Aksa'da Müslümanlara saldırmıştı.
Filistinli Müslümanlara saldıran siyonist işgal rejimine HAMAS tarafından tanınan süre dolduğu halde, saldırganlığından vazgeçmeyen işgal rejimine 10 Mayıs'ta ilk füzeler fırlatılmaya başlandı.
Siyonist işgal rejimi sözde ordusu, abluka altındaki Gazze'ye yönelik "Duvarların Koruyucusu" adı altında askeri saldırı başlattı. Bunun üzerine Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası da "Kudüs Kılıcı Operasyonu" başlattı.
Siyonist terörün saldırıları başta Türkiye'de olmak üzere halkı Müslüman ülkelerin büyük tepkisini çekti.
İşgalcilerin 11 gün boyunca havadan ve karadan devam eden saldırılarında 260'ı aşkın Filistinli şehit oldu. Şehidlerden en az 232'sinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nden olduğu belirtildi.
En az 65 çocuğun şehid olduğu saldırılarda, yaklaşık 40 kadının da katledildiği açıklandı.
Şehid olan Filistinlilerden 17'sinin "yaşlı" olduğu, 2 binden fazla kişinin de saldırılarda yaralandığı aktarıldı.
İşgalci rejim Filistinlileri katletmekle yetinmemiş Filistin'deki alt ve üst yapıya da büyük tahribat vermişti. 11 günlük saldırılar nedeniyle 1800 konut yıkıldı, 6 bin 800 konut ise kısmen hasar aldı.
Tüm bunlara rağmen Filistin direnişi büyük bir azim ve gayretle işgalci rejime kök söktürdü. Direnişin füzeleri karşısında şaşkına uğrayan işgalci rejim, geri adım atarak "ateşkes" ilan etmek zorunda kaldı.
Siyonist işgalcilerin, 11 gün süren bombardımanın ardından ateşkese razı olmak zorunda kalması ve direnişin kararlı mücadelesi karşısında yenilgisini itiraf etmesi üzerine Filistin halkı, Kudüs, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da zafer gösterileri yaptı.
HAMAS’ın önde gelen liderleri, farklı platformlarda yaptıkları açıklamalarda, işgalcilerin saldırıları karşısında direniş güçlerinin zafer kazandığını vurguladı.
HAZİRAN
Reisi İran'ın yeni cumhurbaşkanı oldu
İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı seçildi. Reisi, seçilmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında ABD'nin, nükleer anlaşma taahhütlerine geri dönmesi gerektiğine dikkat çekerek ABD Başkanı Biden ile görüşmeyeceğini söyledi.
Kanada'da kilise bahçesinde 751 çocuk cesedi bulundu
Kanada’nın Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulu'nun bahçesinde yapılan aramalarda, 751 çocuk cesedi kalıntısının olduğu mezarlar bulundu.
Yemen açıklarında tekne battı: En az 300 ölü
Yemen açıklarında göçmenleri taşıyan tekne alabora oldu. Kazada en az 300 göçmenin hayatını kaybettiği belirtildi.
TEMMUZ
Fransa'da İslam'ı ve Müslümanları hedef alan yasa meclisten geçti
Fransa Ulasal Meclisi, Müslümanların tepkisini çeken "Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısını" 19'a karşı 49 oyla kabul ederek yasalaştırdı.
İlk kez Şubat 2021'de, ardından Temmuz ayında ikinci kez kabul edilen metin, Senato tarafından reddedilmişti. Yasa tasarısı böylece yasama sürecini tamamladı.
Avrupa'da sel felaketi: Almanya ve Belçika'da en az 188 kişi öldü
Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'da etkili olan sağanak yağış ve sel nedeniyle yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti.
Almanya'da sel felaketi nedeniyle ölenlerin sayısı 157 olurken Belçika'da 31 kişinin öldüğü belirlendi.
AĞUSTOS
Haiti'deki depremde 2 bini aşkın insan öldü
Haiti'de 14 Ağustos'ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 2 bin 200'ü aşkın insan hayatını kaybetti 12 binden fazla kişi de yaralandı.
Şiddetli sarsıntı nedeniyle 60 binden fazla ev yıkıldı, 76 bin ev ile çok sayıda kamu binasının hasar gördü.
Afganistan'da 20 yıllık ABD işgali Taliban zaferiyle son buldu
Son ABD uçaklarının da ülkeden ayrılmasından sonra binlerce Taliban destekçisi, ABD, NATO, Fransa ve İngiltere bayraklarının sarıldığı tabutlarla "temsili cenaze merasimi" düzenledi.
Host şehrinde sokaklara dökülen Taliban destekçileri, 20 yıllık ABD işgalinin sona ermesini kutladı.
Taliban, ABD ve NATO askerlerinin çekilmeye başladığı son üç aylık dönemde Afganistan'da hızla ilerlemiş, 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek birkaç gün içinde kontrolü ele geçirmişti. Taliban daha sonra Afganistan İslam Emirliğini ilan ederek yeni hükümetini oluşturdu.
Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü sağlamalarının ardından ilk kez dünya basınının karşısına çıktı ve dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
20 yıllık mücadelenin ardından ülkeyi özgürleştirdik ve topraklarını yabancılardan arındırdıklarını söyleyen Mücahid, bu durumun Afgan ulusu için gurur verici bir an olduğunu vurguladı. Mücahid, intikam duygusuyla hareket etmeyeceklerini vurguladı.
Kabil'deki patlamalarda 170 kişi hayatını kaybetti
Afganistan'da Taliban'ın ABD ve işbirlikçilerinin işgaline son vermesinin ardından Kabil Hamid Karzai Havalimanı çevresinde bombalı saldırılar düzenlendi.
Saldırılarda, 13 ABD askeri ölürken, 28'i Taliban askeri ile diğerleri sivil olmak üzere toplamda 170 kişi hayatını kaybetti.
KASIM
Covid-19’un yeni varyantına "Omicron" ismi verildi
Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da tespit edilen ve daha yüksek bulaşma riski taşıyan Covid-19’un yeni varyantına "Omicron" adını verdi. Yeni varyanta adını veren Omikron, Yunan alfabesinin on beşinci harfi olarak biliniyor. Yeni varyant hızla ülkelere yayılarak büyük endişelere neden oldu. Ülkeler, bu nedenle bir çok önlem almaya başladı.
ARALIK
Cumbre Vieja yanardağı 85 gün lav akıttı
19 Eylül'de faaliyete geçen İspanya'nın La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja yanardağındaki patlamalar sona erdi. Yanardağın aktif olduğu gün sayısı ''85 gün 18 saat'' olarak belirtildi. 50 yıl sonra aktif hale geçen yanardağ toplamda 94 milyon metreküpten fazla lav püskürttü. (İLKHA)