• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Doların 18 liralardan 11 lira seviyesine gerilemesiyle, herkes pompada bir indirim bekliyordu. Beklenen indirim haberi geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre; benzine 1,63 lira, motorine ise 1,65 lira indirim geldi. Fakat indirim oranı kadar ÖTV'de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmayacağı belirtildi. Bu durum eleştirileri de beraberinde getirdi. Dolar artarken üst üste gelen zamların, dolar düşerken pompaya yansımaması tepkilere neden oldu. Doların 7 lira birden düşmesinin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen hala akaryakıta bir indirim gelmedi.

İNDİRİMLERİN ÖTV NEDENİYLE POMPALARA YANSIMAMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU

Döviz kurlarında yaşanan düşüşten sonra akaryakıtta ciddi anlamda indirim beklediklerini dile getiren sürücüler, ancak açıklanan indirimlerin ÖTV nedeniyle pompalara yansımamasının kendilerine bir fayda sağlamadığını söyledi. Akaryakıta gelen indirimin ÖTV nedeniyle pompalara yansımamasına tepki gösteren sürücüler, İLKHA mikrofonlarına araçlarına binemez hale geldiklerini belirttiler.

AKARYAKITTAKİ ÖTV KALDIRILSIN

Hükümetin akaryakıttan aldığı ÖTV'yi artık kaldırması gerektiğini ifade eden bir diğer sürücü Beyar Cayiş, "Son zamanlarda akaryakıta yapılan zamlar bizi bezdirdi. Akaryakıta 3 lira zam yapıp bir lira indirim yapılması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Devletten istediğimiz akaryakıttaki ÖTV'yi kaldırmasıdır. Dolar kuru çok yükseldi ancak şu anda düşmüş. Fakat bu düşüş halen ne pompaya ne de gıda fiyatlarına yansımadı. Şu anda yapılan indirimlerin bize bir avantajı yok. Özellikle akaryakıttaki ÖTV kaldırılırsa vatandaş belki biraz rahatlar. Şu anda artık aracımızı kullanamaz hale geldik." dedi.

BİR ÇELİŞKİ VAR

Ekonomi yönetimi piyasadan indirim beklerken bizzat devletin vergi vesilesiyle indirim yapmaması büyük bir çelişki olarak duruyor. Çelişki olmasıyla birlikte piyasada indirim yapmamakta direnen fırsatçıların eline de adeta bir koz verilmiş oluyor.