• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Siirt'te sokak hayvanları için yeni beslenme alanları kurulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'te 4 yaşındaki Asiye'nin iki pitbull tarafından saldırıya uğramasının ardından Türkiye ayağa kalkmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da belediyelere sahipsiz hayvanlar için harekete geçilmesi çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'de artan sokak köpeği saldırılarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bunun son örneği Gaziantep'te yaşayan 4 yaşındaki minik Asiye Ateş oldu. 2 pitbull tarafından saldırıya uğrayan Asiye'nin görüntüleri Türkiye'yi ayağa kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır. Belediye başkanlarına sesleniyorum, sahipsiz hayvanlar için önlem alın. Sıcak ve güvenli barınaklar kurun." sözlerinin ardından Siirt belediyesi de harekete geçti.

 

"Rehabilitasyon merkezi kapasitesini artırma çalışmamıza başladık"

Siirt'te 100 kapasiteli sokak hayvanı rehabilitasyon merkezinin bulunduğunu dile getiren Aytek, Erdoğan'ın açıklamalarını ardından kapasiteyi arttıracaklarını söyledi.

Aytek, "Siirt Belediyesinin rehabilitasyon merkezi 2020 yılında faaliyete geçti. 100 sokak hayvanı kapasiteli bir barınağımız bulunmaktadır. Sahipsiz sokak hayvanlarını merkezimizde aşıları, parazite karşı koruma, kısırlaştırma, tedavilerini yaptıktan sonra tekrar doğaya bırakıyoruz. Siirt'te 500 civarı sokak hayvanı bulunmaktadır. Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrasında rehabilitasyon merkezimizin kapasitesini artırma ile ilgili çalışmamıza başladık." dedi.

"Sokak köpekleri için kısırlaştırma programı çıkarıp doğurganlığı azaltacağız"

Sokak köpeklerinde sorunun riskli cins köpek gruplarında olduğuna dikkat çeken Aytek, "Bunları sokakta gördüğümüz anda alıp rehabilitasyon merkezinde bırakıyoruz. Şu anda 15'e yakın saldırgan cins sokak köpeği bulunuyor. Yasak olmasına rağmen bu tür cinsleri vatandaşlar da besliyor, bu tür yırtıcı hayvanları beslemezlerse bir sorun çıkacağını sanmıyorum. İkinci aşamada dişi sokak köpekleri için bir kısırlaştırma programı çıkarıp doğurganlığı azaltacağız. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sayı düşmüş olacak." ifadelerini kullandı.

"Şehir dışında beslenme alanları oluşturacağız"

Sokak hayvanları için şehir dışında beslenme noktaları oluşturacağız." diyen Aytek, "Özellikle köpek cinslerinin şöyle bir özelliği var: 'birilerinin kendilerini beslediğini hissettikleri noktadan ayrılmazlar.' Şehrin yerleşim yerlerinin dışında tespit ettiğimiz 7-8 noktada hayvanların barınacağı, soğuktan korunacakları barınak yapacağız. Hem hayvan severler istedikleri zaman onları besleyebilecek hem de biz onları kontrol altına almış olacağız. 2021 yılında sokak hayvanları ile ilgili 3 bin 500 şikâyet aldık, bin 500 tanesine müdahale ettik." dedi.

"Sokak köpekleri ile ilgili sorun zaman içerisinde çözülecek"

Bir yasal düzenleme de yapılması gerektiğine dikkat çeken Aytek, " 5 bin 199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereği sokak hayvanlarını bulundukları yerden alamıyoruz yalnızca riskli cinsleri alıp götürebiliyoruz. Sadece belediyelerin değil Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğünün de bu konuda sorumlulukları bulunuyor. Bütün kamu kurumları iş birliği içerisinde bu işin üstesinden gelebilir diye düşünüyorum. Siirt Üniversitesi ile protokolümüz gereği bizim yetiştiremediğimiz durumlarda hayvanları götürüp bakım, tedavi ve ameliyatlarını hayvan hastanesinde yapıyoruz. Sokak hayvanlarına çip takıp dijital bir kimlik vererek besleme noktalarına bırakacağız ve böylece zaman içerisinde bu işi çözeriz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir