Yapılan zamlar neden geri çekilmiyor?
Döviz kurunun düşmesine rağmen temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar yerinde kalırken hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşlar zamların geri alınmasını istiyor.
Dolar ve euro tarihi rekorlar kırarken artan fiyatlar düşmezken, kurların düşmesine rağmen beklenen indirimler ise henüz gelmedi.
Vatandaş enflasyon, üretici de maliyet mağduru olurken, fiyat artışları ise döviz kurlarındaki düşüşe rağmen hız kesmeden devam ediyor.
Son bir aydır kur rekorlarına ve buna bağlı zamlara kilitlenen vatandaş, yeni ekonomik adımlar sonrası özellikle gıda alanında fiyatlarda indirim bekliyor.
Son günlerde döviz düşse de vatandaşın maliyetlerinde herhangi bir düşüşün olmaması ciddi oranda mağduriyetlere neden olurken, dövizdeki artış gerekçesiyle birçok ürüne yapılan zamların halen geri çekilmemesi dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıda, “Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranla yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz.” demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra iş dünyası, sanayi ve ticaret odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları yetkilileri tarafından yapılan “fiyatları düşürün” çağrısının bir türlü karşılık bulmaması halkı mağdur ederken, akıllarda ise soru işaretlerine neden oluyor.
Özellikle zincir marketler öncülüğünde gıda perakendecilerinden fiyatlarda indirim beklenirken, bazı büyük marketlerde raf fiyatı ile kasa fiyatının ayrı olması “fırsatçılık mı yapılıyor” sorusuna neden oluyor.
Döviz kurundaki gerilemeye rağmen fiyatların halen aynı seviyede kalmasına tepki gösteren halk ve esnaf, “Döviz artınca fiyat artışına gidenler, şimdi fiyatları düşürecek mi?” sorusunu sormaya başladı.
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnafa fiyatları indirmeleri çağrısında bulundu.
“Esnafımızın indirim çağrımızı dikkate almasını istiyoruz”
Döviz kurlarının düştüğünü ve bu düşüşün fiyatlara da yansıması gerektiğini belirten Küsbeoğlu, “Şu anda döviz kurunda büyük düşüş oldu. Bu nedenle esnafımız da mutlaka indirim yapmalıdır. Tüm esnafımızın indirim çağrımızı dikkate almasını istiyoruz.” dedi.
Döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle zamlanan ürün fiyatlarının dalgalanma öncesi düzeye düşürülmesi çağrısında bulunan Küsbeoğlu, döviz nedeniyle yapılan tüm zamların geri çekilmesini istediklerini belirtti.
Zamlardan dolayı herkesin mağdur olduğunu belirten Küsbeoğlu, “Öncelikle tüm halkımıza ‘geçmiş olsun’ diyorum. Çünkü dövizin ciddi şekilde dalgalanarak yükselmesi gerek sanayicimizi gerek tacirimizi gerekse de esnafı tamamen perişan etmişti. Fakat Cumhurbaşkanımızın, devletin, ilgili bakanlıklarımızın ve bankaların girişimleriyle doların yükselmesi önlendi, döviz düşmeye de devam ediyor.” dedi.
“Fırsatçılıktan ve stokçuluktan vazgeçelim”
Dolar 8-9 lira civarında iken hammadde fiyatlarının ciddi oranda yükseldiğini belirten Küsbeoğlu, “Dolar düştüğünde esnafımız tekrar hammadde almaya gittiğinde, ‘dolar düştü, hammadde fiyatlarında düşüş oldu mu?’ diye sorduğunda, ‘bu defa fabrikalar zam yaptı’ denildi. Zamları fırsatçılar öyle bir entegre etmişler ki dolar yükseldiği zaman hammadde fiyatlarının dolardan dolayı yükseldiğini söylüyorlar, dolar düştüğünde de zamların fabrikalardan kaynaklı olduğunu belirtiyorlar. Lütfen artık bu oyunlardan vazgeçelim. Fırsatçılıktan ve stokçuluktan vazgeçelim. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla TBMM’de alınan kararla artık stokçuluk ile ilgili artık denetimler başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Fırsatçılık yapmayalım”
Dövizin ciddi oranda düştüğünü ve artık zamların geri çekilmesi gerektiğini belirten Küsbeoğlu, zam nedeniyle halkın mağdur edilmemesi ve esnafın ürünlerinin fiyatının zam oranlarına göre belirlmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Esnaf daha önceki aldığı ürünlerinin ortalama fiyatını belirlemelidir. Denetim yapıldığında da ürünlerinin ortalama fiyatını belirlediğini açıklar. Fiyatlar ortalama seviyede olursa kimse esnafa bir şey demez. Döviz dalgalanmaya başladığında ambarların kapılarının kapandığını gördük. Fakat şimdi denetimlerin başlayacağı söylendiğinde ambar kapılarının açıldığını görüyoruz. Lütfen bunu yapmayın. Fırsatçılara sesleniyorum; gerçekten halkımız ve ülkemiz bunu hak etmedi. Fırsatçılık yapmayalım.”
“Öncelikle gıda maddelerinde indirim yapmalıyız”
Ekonomik kriz, salgın ve dövizin dalgalanmasından dolayı esnafın zor ve sıkıntılı günlerden geçtiğini ifade eden Küsbeoğlu, “İnşallah bunları atlatacağız. Ama bizlerde bazı fırsatçılara meydan vermemeliyiz. Öncelikle gıda maddelerinde indirim yapmalıyız. Lütfen ekmeğimizle oynanmasın. Bir çuval unun fiyatı yaklaşık 400-500 liraya dayanmıştı. Şu anda tekrar geri düşmeye başladı. Demek ki fiyatlar düşermiş. Özellikle marketlere ve AVM’lere sesleniyoruz; halkımızı düşünelim. Halkımızın alım gücünü düşünelim. Yeni yıla girerken halkımızın ailesiyle çarşıya çıkmasını arzu ediyoruz. Ama el yakacak fiyatlar olursa ne vatandaş ailesine bir şey almak için çarşıya inebilir ne de çarşıdaki esnafımız ve imalatçılarımız satış yapabilir. Onun için halkımıza karşı esnafımızdan ve halktan duyarlı olmalarını talep ediyoruz. Stokçulardan ricamız; lütfen stokçuluktan vazgeçin. Fiyatları isterlerse indirirler. Fiyat indirimi yapmak çok basittir.” şeklinde konuştu.
Esnafa indirim çağrısında bulunan Küsbeoğlu, ürünlerin raf ve kasa fiyatının ayrı olmaması gerektiğini ve bu yöneteme başvuranların halkın ekmeğiyle oynamaması gerektiğini ifade etti.
“Lütfen halkımızı düşünelim”
Esnafa yönelik denetimlerin artacağını belirten Küsbeoğlu, “Bu kadar söyleme rağmen eğer halan zam yapılan ürünlerde indirim yapılmıyorsa denetimlerde bunlar ortaya çıkacaktır. Hem iktidara hem de muhalefete sesleniyoruz; şu anda birlik ve beraberlik zamanıdır. Şu an bir sıkıntı ve zorluk yaşıyoruz. Vatandaşımız zor günler yaşıyor. Birbirimizi kırmadan, el birliğiyle bugünleri atlatmamız lazım. Lütfen halkımızı düşünelim.” diye konuştu. (İLKHA)