• DOLAR 34.236
  • EURO 37.639
  • ALTIN 2920.514
  • ...
Aldığınız ürünlerin gramajlarına dikkat edin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Söz konusu firmalar temizlik ürünleri başta olmak üzere birçok üründe ambalaj ve fiyatlar değiştirilmeden gramajların düşürüldüğü ortaya çıktı.

 

Konu ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan, MÜSİAD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Tasan, Bu uygulamanın daha önce birkaç ulusal firma tarafından başlatıldığını belirterek, son zamanlarda yerel firmalarında bu yönteme başvurmasının endişe verici olduğunu söyledi.

 

Tasan, "Tüketici bilgilendirilmeden ya da tüketicinin haberi olmadan kimi ulusal ve yerel firmaların ambalaj ve fiyatları değiştirmeden gramajları yarım kiloya kadar düşürdüklerini fark ettik. Bizlerde insani görev olarak bunu kamuoyu ile paylaşmak istedik. Neticede hepimiz tüketiciyiz. Her birimizin bu sorunun üzerine gitmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Üye olduğumuz kurumlardan da bu konun araştırılmasını istedik." dedi.

 

"700 gramlık bir ürün aynı fiyatla 400 gram olarak satılıyor"

İşin yasal boyutunu tam olarak bilmediklerini ancak, Bu kişilerin insanların bu konudaki bilinçsizliğinden faydalandığına değinen Tasan, "İnsanlar bu konulara vakıf değiller. Misal 700 gramlık bir ürün aynı fiyatla 400 gram olarak satılıyor. Aynı şekilde 6 kilogram deterjan, şu an 5 kilogram olarak satılıyor. Belki belli bir kanuni düzenlemede oluşturulmuş olabilir. Buna itirazımız yok. Ama tüketiciyi bilgilendirmeden bunun yapılması ve ambalajın değiştirilmemesi aldatma olarak görülebilir" ifadelerini kullandı.

 

"Bu uygulama bizi müşterimizle karşı karşıya getiriyor"

Ulusal firmaların başlattığı bu yanlış uygulamanın ileride Ayçiçek yağlarına kadar yansıyacağını vurgulayan Tasan, "Şu an 4,5 litrelik Ayçiçek yağları, 4 litre olarak servis ediliyor. Bunun önüne geçilmezse yarın öbür gün bakacaksınız. 5 litre kalktı ve aynı fiyat ve ambalajla 4,5 litrelik ambalajla halkın önüne sofrasına geldi. Bizim halktan beklentimiz bu konuda birilerini sorgulamalarıdır. Bizlerde bu konuda işletmeler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Her gün yeni yeni barkotlar açmak zorunda kalıyoruz. Bunun yanında müşterilerimizle karşı karşıya geliyoruz. Bu da ister istemez bizim stoklarımızı alt üst ediyor. Halk da bu konuda maddi zarara uğruyor. İnsanlar bunun farkına varmasın diye ambalaj aynı bırakılıyor ve fiyatları da hemen hemen aynı tutuyorlar" şeklinde konuştu.

 

"Bizler de bu konuda muzdaribiz"

Müşterilerin bu konuda kendilerini tenkit ettiğine değinen Tasan, "Üretici firma biz değiliz, biz sadece aracı bir firmayız. Üretici firmadan gelen ürünü alıp halka yani tüketicilere servis ederiz. Bu konuda biz sadece bir köprü görevi görüyoruz. Bizler de bu konuda muzdaripiz" dedi.

 

Üretici firmaların neden böyle bir yola başvurdukları yönündeki bir soruya da Tasan, "Üretici firma da 'bir üründen 40 tane satacağıma 80 tane satayım' mantığı var. Birçok ürüne bunu uygulamış durumdalar. Onun için tüketicilerimize bu konuda dikkatli olmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

 

Ayrıca Tüketici Hakları'nın bu konuda ses çıkarmamasını manidar bulduklarını belirten Tasan, bu konuda MÜSİAD olarak detaylı rapor çalışmalarının olduğunu ve bunu da ileri de kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir