• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2282.233
  • ...
Tunus: Eski cumhurbaşkanı Merzuki, Kays Said'i protesto için açlık grevinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus'un eski cumhurbaşkanlarından Muhammed el-Munsif el-Merzuki (1945-), mevcut cumhurbaşkanı Kays  Said'in (1958-) geçtiğimiz Temmuz ayında sivil darbeyle başlattığı tek adam yönetimini protesto için açlık grevine başlayan milletvekili ve hukukçulara destek olmak için açlık grevine girdiğini açıkladı.

Fransa'da yaşayan ve 2011-2014 döneminde Tunus cumhurbaşkanı olan Muhammed el-Munsif el-Merzuki Temmuz ayından bu yana Kays Said'i sert biçimde eleştiriyor. Bu eleştirileri nedeniyle Kays Said, Merzuki'nin diplomatik pasaportunu iptal etmişti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü ise Merzuki eleştirileri nedeniyle "devletin dış güvenliğine saldırı" suçlamasıyla gıyabında dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu kararı Perşembe günü değerlendiren Merzuki "Tutuklama emrinin bir değeri yok çünkü mahkeme tarafından değil, artık Tunus'un meşru başkanı olarak tanımadığım darbeci bir cumhurbaşkanı tarafından çıkarıldı" demişti.

Kays Said Aralık ayının başında Tunus'ta Temmuz 2022'de anayasa referandumu, Aralık 2022'de ise meclis seçimlerinin gerçekleştirileceğini, bu tarihe kadar tüm yetkiyi elinde bulundurmaya devam edeceğini açıklamış ve tepki çekmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir