• DOLAR 35.438
  • EURO 36.538
  • ALTIN 3051.98
  • ...

Aksakal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündemi değerlendirdi.

TÜSİAD'ın geçen hafta yaptığı açıklamaya değinen Aksakal, kurlarda oluşan her hareket sonrasında "dört ayak üstüne" düşenlerin bu gibi açıklamalarının 1979'daki gazete ilanlarını anımsattığını söyledi. Bu süreçte Ecevit'in istifa etmek zorunda bırakıldığını belirten Aksakal, şöyle devam etti:

"Ecevit hükümetinin yerine getirilen siyasi yapı, uygulanan ekonomi politikayı değiştirmiş ve 24 Ocak 1980 kararlarını açıklayarak uygulamaya koymuşlardı ve sonrasında da hepinizin bildiği gibi Kenan Evren darbesiyle ülke bir karanlık bir sürece sokulmuştu. Yıllardır yaşadığımız iç ve dış sorunların temelinde işte bu faşist darbe yatmaktadır. Bugün coğrafyamızda kurgulanan 'sözde Kürdistan' planına karşı duran hükümete yönelik yapılan bu açıklamanın nereye onaylatıldığı konusunun da açıklığa kavuşturulmasının gerçek demokrasinin yerleşmesi adına büyük önem arz ettiği kuşkusuz gereklidir."

Aksakal, ekonomide gelinen süreç ve ortaya çıkan savrulma halinin, iktisat bilimi literatüründe örneğine rastlanılmayan türden özellikler taşıdığını iddia etti. Sağlıklı hiçbir ekonomide o ülkenin para değerinin 2 ayda yüzde 45 değer kaybedip, bir gecede yüzde 40 değer kazanamayacağını savunan Aksakal, bunun, "içeride" ya da "dışarıda yer alan güçler" kavramı ile betimlenemeyeceğini söyledi. Aksakal, hükümetin bu çarpıklığı düzeltmek için yine aynı çarpıklıkta bir yöntemle halkı başka bir batağa götürme riskini göze aldığını öne sürdü.

"Kur korumalı TL Vadeli Mevduatı" düzenlemesine değinen Aksakal, şunları kaydetti:

"Bir taraftan faize karşı olacaksınız, diğer taraftan parasını bankada TL cinsinden tutana döviz karşısında yaşayabileceği kaybı garanti edeceksiniz. Bu düpedüz faiz taahhüdü değil de nedir? Bu gidiş gidiş değildir. İnsanların aklıyla alay etmeyin. Şimdi hayatın gerçekleriyle yüzleşme zamanıdır. Uygulanmak istenen 'kur garantisi' yöntemi düpedüz haksızlıktır, örtülü faizciliktir, kul hakkına girmektir, paradan para kazanmak isteyenlere devletin olanaklarını peşkeş çekmektir. Bu yoldan ivedilikle dönülmesinde sayısız yarar vardır."