• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
HÜDA PAR`dan gündeme ilişkin değerlendirmeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - 1 Mayıs 2003`te Bingöl`de meydana gelen deprem ve 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı değerlendirmede bulundu.

Depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Tasalı, Bu tür afetlerin uyarı ve nasihatler babında olduğunu ifade etti. 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili de bir değerlendirmede bulunan Tasalı, "İşçinin teri kurumadan, ücretini veriniz" hadisini hatırlattı.

Bu tür afetler bizlere uyarıdır
Bingöl`de meydana gelen deprem nedeniyle "Hayatlarını kaybeden tüm hemşerilerimize Allah`tan rahmet ve mağfiret diliyoruz" diyen Tasalı, "Böylesi üzücü yıkımları tekrardan yaşatmamasını diliyoruz. Böylesi doğal afetlerin meydana gelmesini önceden tespit etmek ve önceden yüzde yüz önlemler almak mümkün değildir. Ancak bunlar ilahi takdirden olan sünnetullah gereğidir. Bu tür afetler bizlere uyarı ve nasihatler babındandır. Geride kalanlar maddi ve manevi kimi önlem ve tedbirler alarak zarar ve ziyanlarımızı daha aza indirgeyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Rabbimizle olan iletişimimiz güçlü olmalı
Rabbimizle olan iletişim ve rabıtamızın güçlü olması gerektiğini ifade eden Tasalı, "Rabbimizin emir ve hükümlerine sıkı sıkıya sarılmamız gerekir. Haramlardan ve günahlardan uzak durmamız gerekir. Haram ve günahların umumileşmesi ve alenileşmesi Allah`ın gazabına sebebiyle vermektedir. Bu vesileyle bu tür durum ve ortamlardan uzak durmamız gerekir. Rabbimize karşı şükrümüzü ziyadeleştirmemiz elzemdir. Allah`a isyandan kaçınmalıyız" dedi.

"Bir musibet, bin nasihatten evladır"
Böylesi yıkıcı olan depremler ve doğal afetlerin bizlere gösterdiği gerçeklere değinen Tasalı, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Üzücüdür ancak gerçektir, yapılarımızı ve evlerimizi sağlam yapmıyoruz. Dayanıklı yapmıyoruz. Çürük yapıyoruz, malzemeden çalıyor ve eksik malzeme kullanıyoruz. Hâlbuki bu hususta birçok hata ve yanlışlıklar içindeyiz. `Bir musibet, bin nasihatten evladır` prensibiyle, geçmişte meydana gelmiş yıkıcı, üzücü hadiselerden, afetlerden dersler çıkarırız. Dünya sebeplere sarılma, tedbirler alma yeridir. Sebepler dairesinde bize düşen önlem ve tedbirlerimizi alırız. Böylece daha az hasarla bu tür afetleri atlatmış oluruz."

"İşçinin teri kurumadan ücretini veriniz"
1 Mayıs İşçi Günü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tasalı, "1 Mayıs İşçi günü işçilerin birlik, dayanışma ve kaynaşma günüdür. Emeğin, alın terinin, ücretin, `İşçinin teri kurumadan, ücretini veriniz` hadisince kıymet ve değer verildiği bilinen bir gerçektir. Ancak bugün ki kapitalist sistemde emekleri gasp edilen işçilerin sorunlarının dile getirilmesi gerekirken, sendikalar ve hükümet yetkilileri alan savaşı nedeniyle ülkemizdeki işçilerin ekonomik, hukuki ve sosyal sorunlarına çareler sunmaları gerekirken, karşılıklı restleşmelerle, atışmalarla unutuldu, güme gitti" dedi.

Taşeron işçilerin diğer işçilerden hiçbir farkları yoktur
İdeolojik takıntılar yüzünden iççilerin yasal haklarının hiç gündeme getirilmediğine dikkat çeken Tasalı, "Bu gün yine kimi çevreler ideolojik takıntıları yüzünden, alışılagelmiş görüntülerle günlerini savaşa nasıl dönüştüğüne şahit olduk. Özellikle bu gün taşeron işçilerin yığınla sorunlarına rağmen, asrımızın çağdaş köleleri gibi çalıştırılması, hiçbir yasal statü ve haklarının olmaması bilinen bir hakikattir. Öncelikle bu gün vesilesiyle bu durumdaki iççilerin yasal hakları olan kıdem tazminatı, yıllık izin günleri, hafta tatili, fazla mesai ücretleri ve sendikal hakları vb. haklarının verilmesi için yasal düzenlemeler gündeme getirilerek onura edilebilirlerdi. Taşeron işçilerin diğer işçilerden hiçbir farkları yoktur. Aynı hizmeti yapmaktadırlar" dedi.

Temennimiz insanlığın huzur ve mutluluğudur
İşçilerin sorunlarına ilişkin hiçbir iyileştirmenin yapılmamasının manidar olduğunu söyleyen Tasalı, "Ayrıca asgari ücretli çalışanlardan alınan, yüksek SSK primleri, vergi kesintileri vb. sorunları için henüz hiçbir iyileştirmenin yapılmaması manidardır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekmez mi? Ancak her ne hikmetse bunlar şimdilik gündeme gelmiyor. Temennimiz işçilerin ekonomik, sosyal ve hukuki yığınla sorunlarının gölgesinde geçen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün tüm emekçilerin, milletimizin ve insanlığın huzur ve mutluluğuna vesile olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.
(Emrullah Araz/Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir