• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Devlet tahvili ve hazine bonolarında stopaj alınmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şirketlerin kar payı dağıtımında uygulanacak stopaj oranı da yüzde 10'a indirildi.

Stopaj Vergisi Nedir?

Türkiye'de uygulanan vergi sistemi, gelir elde eden kişileri kazandıkları geliri beyan etmekle ve söz konusu beyan dikkate alınarak hesaplanan tutardaki vergiyi ödemekle yükümlü kılar. Ancak bazı koşullarda, vergi beyanı gerçekleşmeden önce gelirden kesinti yapılır. Stopaj vergisi, gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kazançlara ilişkin vergi tutarının, elde edilen gelir henüz sahibine geçmeden kesilmesi ve iş sahibi adına vergi dairesine yatırılması yoluyla tahsil edilen bir vergi türüdür.

Örneğin bir işveren olarak bir çalışanınıza meslek hizmeti karşılığında yapacağınız ödeme esnasında, ödediğiniz tutardan belirli miktarda stopaj vergisi kesintisi yapmanız ve ilgili tutarı vergi dairesine yatırmanız gerekir. Böylelikle çalışanınızın meslek hizmeti karşılığında aldığı ödemeye ilişkin vergi tutarını, beyan etmesine ve ödemesine gerek kalmaz. 

​Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15. ve 30. maddelerinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun ise 94. maddesinde; stopaj vergisine tabi olan ödeme türleri sıralanmıştır. Yine aynı maddelerde, tam ve dar mükelleflerin ödemekle yükümlü olduğu stopaj oranları da belirtilmiştir.

Stopaj vergisinin amacı, vergi maliyetlerini azaltmak ve vergi tahsilatının daha güvenli bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktır. Stopaj vergisi ödeme öncesinde kesildiği için, vergi gelirlerinin daha hızlı ödenmesine ve kayıp ya da kaçak riskinin azaltılmasına olanak tanır. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir