Robot balıkçı
İstiridye çiftçilerinin zorluklarını gözlemleyen ve onlarla birlikte çalışan MIT araştırmacıları, işin en ağır kısımlarını kolaylaştıracak bir robot tasarlıyor. Otonom robot, ağır istiridye torbalarını çevirerek kabuklu deniz hayvanlarının büyümesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacak.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Tecrübeli bir istiridye çiftçisi ve deniz biyoloğu olan Dan Ward, büyük bir istiridye çiftliğinin de sahibi. İşinin en büyük zorluğunun, deniz yüzeyindeki binlerce yüzer istiridye torbasının her birini tek tek, sabah saat 11.00’e kadar çevirmesi gerekliliği olduğunu söylüyor. Ters çevirme işlemi hayati; çünkü bu sayede istiridyelerin yetiştirildiği yüzer torbanın su yüzeyinin altındaki kısmında büyüyen algler, midyeler ve diğer organizmalar hava ve ışığa maruz bırakılarak çoğalmaları engelleniyor. Bu hayati işlem düzenli bir biçimde yapılmazsa, istiridyelerin büyümesi için gerekli olan su akışı, torba çeşitli organizmalar tarafından kaplandığı için bir süre sonra kesiliyor. Bu yüzden her sabah erkenden kalkan ve istiridye çiftliğinde bir kanoda ilerleyen çiftçi Ward, tüm torbaları tek tek çevirerek güne başlıyor.
BEYİN FIRTINASI SEANSLARI
Oldukça monoton bir iş olmasının yanı sıra bir kano üzerinde denge sağlamaya çalışarak, bu derece ağır torbaları çevirmek kolay bir görev de değil. Ayrıca denizin hayli değişken doğasından dolayı zaman zaman oldukça tehlikeli hale de gelebiliyor. Ward, sahip olduğu iki çiftlik sahasının her birinde torbaların ters yüz edilmesi ameliyesi için yüksek ücretler ödemesine rağmen bu riskli işi yapmak isteyen işçileri bulmakta zorlandığını da sözlerine ekliyor. Bu sorunu üniversiteye taşıyıp, araştırmacıların dikkatine sunan ve yardım isteyen Ward, onların ilgisini çekmeyi başarmış. Hatta araştırmacılar, ‘beyin fırtınası’ seanslarına onu da dahil etmişler ve bu soruna nasıl bir çözüm bulmak gerekeceğini beraber düşünmüşler. Genellikle gerçek zorluklarla, onları yaşayanların tecrübeleriyle, sunulan çözüm önerileri örtüşmez veya çözümler eksik kalır. Bu durumda Ward’ın proje süreçlerine dahil edilmesi, çözümün gelişimi için önemli fark yaratmış.
ENDÜSTRİYEL ROBOT
Araştırma ekibinin başındaki isim Prof. Michael Triantafyllou, beyin fırtınaları sonucunda önerilen çözümlerin çoğunun, torba çevirme işini devralacak otonom bir robot üzerinde yoğunlaştığını söylüyor. Çözüm planı ortak olarak kabul edildikten sonra çalışmaya başlayan ekip, bir robot tasarlıyor. ‘Oystamaran’ adı verilen robot, katamaran tipi küçük bir tekne üzerinde çalışan endüstriyel bir robot. Prof. Triantafyllou, “Bu nesneleri düzgün olmayan bir ortamda bulması gereken yüzen bir aygıtımız var. Akıntılar, rüzgar ve dalgalarla değişen bir ortamda robotun yapması gerekenler, hızlı bir şekilde çok karmaşık bir görev haline geliyor. Haliyle görüş ve navigasyonun birleşiminin kusursuz olması gerekiyor” diyor. Araştırmanın bundan sonraki adımları, gemiyi daha otonom hale getirmeyi, robotun insansız olarak denize inebilmesini yine insansız olarak istiridye torbalarına ulaşabilmesini, onları ters çevirmesini ve tekrar başlangıç noktasına geri dönmesini kapsayacak.