Gübre ve zirai ilaç fiyatlarına müdahale edilmesi isteniyor
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, gübre, mazot ve ilaç fiyatlarındaki fahiş artışlara acilen müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
Dünyanın gündemi gıda fiyatlarındaki artış. Tarımsal emtia fiyatları bu yıl yüzde 20 yükseldi. Yeni yılda da fiyat artışları sürecek. Güçlü talep, artan üretim maliyetleri ve tedarik tarafında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2022'de fiyatlar daha ılımlı olmakla birlikte artmaya devam edecek.
Dünya halen Covid-19 salgının ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla mücadele ediyor. Covid-19 üretim ve talep dengelerini yeniden şekillendirdi. Emtia piyasalarının yönünü tayin etti. 2021’de dünyada tarım ürünleri fiyatları yüzde 20’den fazla arttı. Türkiye’de ise girdi maliyetleri dünyadakinin iki katı artış gösterdi.
Yeni yıl kapıda ve fiyatların 2022’de yönünün nereye gideceği merak konusu. Finans kuruluşlarına göre tarımsal emtia fiyatlarının salgın öncesi seviyelere dönmesi mümkün görünmüyor. 2022’de özellikle mısır, kakao ve şeker fiyatlarında sert yükselişlerin sürebileceği tahmin ediliyor. Buğday ve palm yağı da yukarı yönlü baskı altında kalmaya devam edecek ürünler arasında gösteriliyor.
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, devletin acilen gübre ve zirai ilaca müdahale etmesi gerektiğini savunuyor.
Deniz, “Ekmeği 2 TL’ye yediğimize sevinmek istemiyorsak, devletin acilen gübre ve zirai ilaca müdahale etmesi gerekir. Türkiye 20 milyon ton buğday üretirken, 2021 yılında bu oran TÜİK verilerine göre 16,5 milyon tona düşmüştür. Buğday fiyatlarında gelecek günlerde büyük artış beklenmektedir. Nedenleri sıralarsak, pandemiyle birlikte dünyada buğday fiyatları 150 dolardan 360 dolara yükseldi. Devletin yanlış tarım politikası ve kuraklıkla birlikte azalmıştır.” dedi.
Bu yıl gübre, mazot ve ilaç fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle kimi çiftçinin gübresiz ekim yaptığını ve kiminin de hiç ekim yapmadığını bildiren Deniz, “Bu veriler bize gösteriyor ki dünyada buğday üreticilerinin maliyetleri artarken, bizim çiftçimizin maliyeti iki kat artmıştır. Çiftçi bu şartlarda dünya çiftçisiyle nasıl rekabet edecektir? Ayrıca tüketici penceresinden baktığımızda bu maliyetlerde ekmeği kaç liradan yiyecektir? Gelecek günlerin planını devlet şimdiden yapıp, çiftçinin gübre ve mazot maliyetlerini düşürmek için yüzde 50 sübvansiyon uygulaması gerekir. Çünkü ithalat odaklı düşünmekte çözüm değildir. Sonuç olarak mart ayından sonra tehlike büyüyecektir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)