Müslümanların Kur`an ve Sünnet İlişkisi
Hopa-Kemalpaşa Yeryüzü Kültür Derneğinde Müslümanların Kur`an ve Sünnet İlişkisi Konulu seminer yapıldı.
ARTVİN - Hopa - Kemalpaşa Yeryüzü Kültür Derneğinin düzenlediği seminerlerin sonuncusunu ‘Müslümanların Kur`an ve Sünnet İlişkisi’ konusuyla Haksöz yazarı Yılmaz Çakır sundu.
Programa, Yılmaz Çakır ve Eynesil Özgür-Der Yönetimi de katıldı.
Program Bahattin Yılmaz’ın selamlama konuşmasıyla başladı. Bayram Gökkaya’nın Kuran’ı Kerim tilaveti ile devam etti. Sunumunu yapmak üzere Yılmaz Çakır Kürsüye davet edildi.
Çakır, bir zamanların usul tartışmalarının aşıldığını, bundan böyle Kitapla yaşamaya, Kitabı yaşamaya daha fazla gayret göstermek gerektiğini söyleyerek, kimi hususlara dikkat çekti. Bunlardan bazılarını hatırlatacak olursak şunları sıralayabiliriz:
1- Kur’an’ın orijinal dilinin önemini gözardı etmeden O’nun anlamını her vesile ile okumalıyız. Bunun için meallerden ziyade tefsirleri esas almalıyız.
2- Son dönem moda olan orijinal metinsiz meallere itibar edilmemelidir. Kur’an’la olan ilişkimizin orijinal dile yakın durmakla kıymetleneceği malumdur.
3- Evlerimizde ailemizle birlikte Kur’an okumalı, tefsir dersi yapmalıyız.
4-Kur’an bilgilenmekten ziyade ahlaklanmak içindir.
5- Konularına göre, kavramlarına göre, okumak bilgilenmek için olup asıl amaç gözden kaçırılmamalıdır.
6- Sadece tepkisel okumalar yapmak, sadece bir gruba, bir hizbe veya bir ideolojiye seslenmek doğru olmadığı gibi; etki altına girerek bir hizbin, bir ideolojinin sözcülüğünü, payandalığını Kur’an’a yaptırır gibi olmak da yanlıştır. Kur’an özgün ve özgür haliyle okunmak içindir.
7- Kur’an modern ve geleneksel yanlışlara karşı hayat kitabıdır. Günümüzde bazıları modern yanlışları, sapkınlıkları görmezden gelirken bazıları da geleneksel hataları görmezden gelmeyi tercih etmektedirler.
8-Kur’an’ı tek değil temel kaynak olarak ele aldığımızda, O’nunla birlikte Siyerden, Sünnetten, Müslümanların birikim ve bilgilerinden de istifade imkanlarımız olur.
9- Kur’an’dan anladığımızı müminlerin anladıkları ile birleştirerek ve birleşerek okumalıyız.
Yılmaz Çakır Sünnet konusuna ilişkin olaraksa kısaca şu hususlara dikkat çekti:
1-Peygamber ve O’nun yaşamı, sözleri bir Müslüman için çok önemlidir. Kur’an bizim değil Rasul’ün kalbine inzal olmuştur.
2- O, “en güzel örnek” diye vasfedilmiştir. Savaş ortamında, herkesin kendi derdine düştüğü bir ortamda bile peygamberin ahlakı, kişiliği örneklik teşkil etmekten uzak olmamıştır.
3- Kur’an’ın pek çok ayeti, suresi siyer bilgisi olmadan iyice anlaşılamaz.
4-Asıl rukunları Kitap’ta olmakla birlikte, birçok ibadetin detaylarını Nebi’nin uygulamalarından öğrenebiliyoruz.
5- Kur’an’ın yaşandığını, yaşanabilir olduğunu, ütopya olmadığını yine bize Sünnet ve Siyer göstermektedir.
6-Rol model ihtiyacının en sağlam ve sahih yolu Rasuldür.
7- Hayatın geniş sahasını Peygamber damgası vurarak doldurmak bizi sekulerizmden de geleneksel hurafelerden de koruyacaktır.
8- Kur’an kritiği ile Sünneti Sünnet verileri ile de Kur’an’ı okumak en sağlam yol olacaktır.
9- Köksüzlüğün de örneksizliğin de insanı şaşırtması bildik bir olgu iken Sünnet bu duruma en güzel ilaçtır.
10- Hadisler Kur’an’a arzedilir, Siyer de öyle. Diyelim ki uydurma bir hadis karşımıza çıktı, o dahi anlam bakımından değil ama kelime bakımından, kavramların, kelimelerin etimolojileri açısından faydalanabileceğimiz bir imkânı taşır. Dönemin algılarını, tasavvurlarını tanımamıza yardımcı olur.
Program soru-cevap bölümünden sonra sona erdi.