Sınırlı sayıda un alan fırıncı esnafı: Ya zam yapacağız ya da kapanacağız
Fabrikaların kendilerine artık sınırlı sayıda un vereceklerini, bu durumun büyük sıkıntılara neden olacağını belirten fırıncı esnafı, un ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde ya ekmeğe zam yapacaklarını ya da kepenk kapatacaklarını söyledi.
Batman’daki fırıncı esnafı, daha önce ihtiyaçları kadarıyla un alırken şimdi ise sınırlı sayıda un alabildiklerini belirtti.
Yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatan fırıncılar, una erişimin her geçen gün daha da zorlaştığını kaydetti. Fabrikaların kendilerine bundan böyle unu kısıtlı olarak vereceklerini belirttiğini ifade eden fırıncılar, bunun büyük mağduriyetlere neden olacağını vurguladı.
Ekmeğin fiyatının artmasını istemediklerini ifade eden fırıncılar, yeteri kadar un ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde ya ekmeğe zam yapacaklarını ya da kepenk kapatacaklarını söyledi. Ekmeği zararına sattıklarını dile getiren fırıncılar, yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.
“Un fiyatlarında yaklaşık yüzde 150 gibi bir artış oldu”
Un fiyatlarının büyük oranda arttığına dikkat çeken fırıncı esnafı Şerafettin Yüce, “Son zamanlarda un fiyatlarında yaklaşık yüzde 150 gibi bir artış oldu. 2-3 ay önce 130 liraya aldığımız unun fiyatı şu anda 330 lira. Malum şartlardan dolayı biz fırıncılar da ekmeğe zam yapmak istedik. 12 kişilik bir komisyon heyeti var. Onların yanına gittik. Toplantıda ekmeğe zam talebimizi bildirdik. OFİS yetkilileri de telefonla bağlanarak fabrikalara 180-200 lira bandında satabilecekleri şeklinde ucuz buğday temin edeceklerini, bu yüzden ekmeğe çok zam yapmamamızı istediler.” dedi.
Şerafettin Yüce
“Ucuz un vereceklerdi”
Kendilerine sınırlı sayıda un verilmesinin sıkıntılara neden olacağını kaydeden Yüce, “Türkiye genelinde 400 gram ekmeğin fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 7, Diyarbakır’da 5 liradır. Biz yine bunu yapmadık, 3 buçuk liradan ekmeği satmaya devam ettik. Tabi bize ucuz buğday, un vereceklerdi. Dün un fabrikasının yetkilisi geldi ve dedi ki, ‘Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bize vermiş olduğu buğday çok sınırlı bir kotadadır. Bizim size aylık verebileceğimiz un miktarı 20 çuvalı geçmeyecektir.’ 20 çuval belki bana 2-3 gün yeter ama çok çalışan arkadaşlarımızın bir günlük bile ihtiyacı değil.” diye konuştu.
“Ekmek fiyatına zam yapmak istemiyoruz”
“Eğer ki un ihtiyacımız yeteri kadar karşılanmazsa fırıncı esnafı ile vatandaşlar karşı karşıya gelecektir” diyen Yüce şöyle devam etti: “Toprak Mahsulleri Ofisi’nden ricamız bu kotayı hepimizin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde artırmasıdır. Eğer un fiyatları düşerse biz ekmek fiyatına zam yapmak istemiyoruz. Biz halkımızın düşmanı değiliz. Un fiyatı 100 liraya düşse ekmeği 2 liraya satacağım. Talebimizi karşılayabilseler zam yapmayız ama karşılamazlarsa diğer illerde olduğu gibi ekmeğe zam yapacağız. Ya da fırıncı esnafı kapanmak zorunda kalacaktır. Yaklaşık 2 aydır zararına ekmek satıyoruz. Yetkililerden ricamız bunun müsebbibi kimse kotayı kaldırsınlar ve herkesin ihtiyacı unu versinler. Bu sıkıntı böylece ortadan kalkmış olur.”
Cengiz Öztunç
“İhtiyacımız kadarıyla bize un verilmesini istiyoruz”
Sınırlı sayıda kendilerine un verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen bir diğer fırıncı Cengiz Öztunç ise şunları söyledi:
“40 yıllık fırıncıyım. Hayatım boyunca ilk defa böyle bir şey görüyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi fırıncılara ucuz un vereceğim diyor ama aslında öyle bir şey yok. Dün fabrika sahibi gelmiş, ayda 10-15 torba un vereceğini söylüyor. Bu sayı bizim iki günlük sarfiyatımızdır. Böyle bir şey olamaz. Şu anda zararına 400 gram ekmeği 3 buçuk liraya veriyoruz. Biz rayiç alamadığımız için fiyatı yükseltemiyoruz. Günlük sarfiyatımızı verirlerse zararımız olmaz. Her torba başı 140 lira zararımız var. Bizler ihtiyacımız kadarıyla bize un verilmesini istiyoruz.”(İLKHA)