• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Antep Savunması tarihe altın harflerle yazıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sempozyumda, 20’inci yüzyılın destansı mücadelelerinden birine sahne olan Antep’i ve Antep Savunmasını detaylı bir şekilde ele alınacak. Alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla 3 gün sürecek ve 5 oturumdan oluşan sempozyumda 104 bildiri sunulacak.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Berk, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Profesör Doktor Arif Özaydın, tarih kavramının önemine değinerek, gençlerin daha iyi yetişmesiyle Türkiye’nin geleceğinin daha parlak olacağını belirtti.

“Dünü anlamadan bugünü anlayamayız”

Gençlere tarih okumaları tavsiyesinde bulunarak konuşmasında tarihin önemine değinen Özaydın, “Dünü anlamadan bugünü anlayamayız, bugünü anlamadan yarınlarımızı kurgulayamayız. Geleceğimizi kurgulayacaksak bugünü çok iyi bilmemiz lazım. Türkiye kuruluşundan sonra bambaşka bir yere doğru evirildi ve evirilmeye devam ediyor.  Dil, tarih, coğrafya, biyoloji ve ekonomi bilmeden iyi bir bakış açısına sahip olamayız. Bu beş farklı açıdan dünyaya bakmamız lazım.” dedi.

“Tarihe altın harflerle yazıldı”

Antep Savunmasının çok önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Danışmanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Profesör Doktor Halil İbrahim Yakar da, “100 yıl geçmiş ve 100 yıl içerisinde bu şehirde meydana gelen gelişmeler, düzenlemeler yapılan işler bizi gururlandıracak boyuta gelmiş. Antep Savunması 20’inci yüzyılın en uzun süren şehir savunmalarından birisine sahne olmuş ve milli mücadele içerisinde ortaya koyduğu diriliş ile beraber tarihe altın harflerle kendini yazdırmıştır.” şeklinde konuştu.

Sempozyumda iki günlük süreçte Gaziantep ve özellikle savunma ve Misak-ı Milli ile ilgili 104 bildiri sunulacağı bilgisini veren Yakar,  “Hem bu şehir hem bölgemiz hem de Türkiye için önemli sunumlar meydana gelecek ve tarihe not düşmüş olacağız.” dedi.

100 yılda Gaziantep’te meydana gelen gelişmeler hakkında bilgi veren Yakar, “Bu şehir acı zerdali çekirdeğinden ekmeğini katık yaptı. 100 yıl sonra 2015 yılında dünyanın 116 mutfağından birine sahip olup dünya mutfağını meydana getirdi. 18 resmi posta güvercininden 2020’de TEKNOFEST düzenledi. Fransızlar savunma sırasında Türkler haberleşmesin diye telefon tellerini kesmişler ve biz posta güverciniyle haberleştik. 100 yıl önce biz bunu yaşadık. Yine kendi silahını üreten bir durumdan 5 organize sanayide binlerce insanın ekmeğini kazandığı, iş bulduğu bir konuma getirdi. Yine bu şehir 70 bin bombanın 8 bin haneyi yerle bir ettiği bir süreçte 100 yıl sonra 10 milyar dolarlık ihracat yapacak bir duruma geldi. Açlığa teslim olduğu günden şu an 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapıyor.” şeklinde konuştu.

“Ortadoğu’nun iyiliği için Gaziantep önemli”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A.Ş. Başkanı Hakan Tanriöver şunları söyledi:

“Bu toprakların insanları ‘Şartları değişse de vazifesi hep aynı olan Gaziantep’ dedi demeye devam edecek. Bu şehirde, bu ülkeye sahip çıkan kahraman vatan evlatları var. Tarih bu kahramanları, Gaziantep’i yazacak. Dünyanın, Türkiye’nin, Ortadoğu’nun iyiliği için Gaziantep önemli.”

Milli Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Bünyamin Kocaoğlu ise, “Antep Savunmasını ve orada yaşananları dinlerken, bir gelecek vizyonu ve bu topraklarda hangi acıların yaşandığını, felaketler karşısında bu milletin bütün varlığını, her şeyi ile kendisini nasıl ortaya koyduğunu görerek, duyarak gelecek kuşaklara iletilecek.” diye aktardı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir