• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Vangölü'nün çekilmesiyle gün yüzüne çıkan binlerce yıllık mikrobiyalitler koruma altına alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin ise en büyük gölü olan Vangölü'nde, yağışların azalması ve küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyesinde ciddi azalmalar yaşandı.

 

Suların çekilmesiyle daha önce dalgıçların su altında görüntülediği mikrobiyalitler, birçok bölgede gün yüzüne çıktı.

Suyun çekilmesi ise Vangölü'nün tamamında yaşandı. Gün yüzüne çıkan mikrobiyalitler henüz tam olarak sertleşmemesi nedeniyle tahrip oluyor.

Vangölü'nde böyle bir çekilmeyi hiç görmedik

Vangölü'nde böylesi bir çekilmeye ilk kez şahit olduklarını belirten Adilcevaz İlçe Belediye Başkanı Necati Gürsoy, yaklaşık 40 yıldır bölgede çeşitli görevlerde bulunduğunu, zaman zaman Vangölü'nde yükselmeler yaşandığını belirtti.

Gürsoy, "Adilcevaz'ın her tarafı çok güzel. Bir tarafta kıyı şeridimiz, diğer tarafta peribacaları var. Adilcevaz Mercanları dediğimiz mikrobiyalitler, Vangölü'nün çekilmesi neticesinde ortaya çıktı. Su altında bunların daha yüksekleri var. Keşke su çekilmeseydi, bu mikrobiyalitler de dışarı çıkmasaydı. Küresel ısınma nedeniyle Vangölü'nde su seviyesinde düşüş oldu. Yer altı sularında, diğer su kaynaklarında da büyük azalmalar var. Bunun için suyu çok iyi kullanmamız lazım. Zaten Türkiye su konusunda fakir bir ülke. İnşallah en kısa zamanda karımız yağar. Aralık ayının ortasında olmamıza rağmen neredeyse ilkbahar mevsimini yaşıyoruz. Keşke burada bir metre kar olsaydı. 35-40 yıl bu bölgede bürokratlık yaptım. Vangölü'nü hiç bu kadar çekilmiş görmedim. Vangölü'nü 3-4 metre kadar daha yüksek gördüğümüz dönemler oldu." dedi.

Gün yüzüne çıkan mikrobiyalitler koruma altına alınmalı

Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol ise gölün Adilcevaz kıyı bandında birçok noktada ortaya çıkan mikrobiyalitlerin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Birol, bölgede çok sayıda oluşumunu tamamlamamış mikrobiyalitin kıyı şeridinde ortaya çıktığını belirterek, "Yaklaşık 30 yıldır mikrobiyalitlerle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Vangölü havzasının çekilmesiyle bugün mikrobiyalitlerin dışarda kaldığını görüyoruz. Derneğimiz, Adilcevaz Kaymakamlığı ve Belediyesi olarak burada tabelalandırma işlemi yaparak, bölgenin korunmasını sağlamaya çalışacağız. Kıyıda yaptığımız çalışmalarda tatlı su çıkışlarının ne kadar bariz olduğunu gördük. Tatlı su çıkışlarında mikrobiyalitler oluşuyor. Oluşumunu tamamlamadığı için insanlar ve hayvanlar üzerinden geçince rahatlıkla bozulabiliyor. Buraların koruma altına alınması için gerekli çalışmaları yapacağız." diye konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir