• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Hukukçu Aydın: Stokçuluk hukuken ciddi bir suçtur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Eski Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Refah Partisi 20. Dönem Zonguldak Milletvekili Necmettin Aydın, İlke Haber Ajansına (İLKHA) Stokçuluk ile ilgili yapılacak düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin hep sıkıntılı dönemlerden geçtiğini belirten Aydın, “Bugünlerde maalesef suni bir kriz yaşıyoruz. Bu kriz gerçekten suni bir krizdir. Dolayısıyla bu panik havasında herkes bir şekilde kendini korumaya çalışıyor. Bu anlaşılabilir bir şeydir ancak bu krizin içerisinden çok ciddi rantlar elde etmeye çalışanlar olmaktadır. Diğer önemli bir konu da stokçuluktur. Stokçuluk insani anlamda ayıp bir suçtur. İnsanların yiyeceğini içeceğini stoklayıp da onları aç ve yiyeceksiz bırakmak her şeyden önce dinen büyük bir günahtır. Hukuken de çok ciddi bir suçtur. İnsanlık açısından da büyük bir ayıptır. Stokçuluk çirkin bir şeydir. Hiçbir insanın bir kuruş fazla kazanacağım diye insanların ihtiyaç maddeleriyle özellikle gıdasıyla oynamasını büyük ayıp buluyorum. Bu aynı zamanda fahiş fiyatlar oluşturur. Bunlarda fakir fukarayı büyük sıkıntılar içerisine sokar. Bugün ülkemizde dar gelirli ve asgari ücretlerimiz var. Kalkıp insanların şahsi ihtiyaçlarını stoklayıp da fiyatların yükselmesine ve onlara ulaşmayı engellerseniz bunun dinen de günahının karşılığını ödeyemezsiniz. Dolayısıyla hukukinde suçlu olursunuz devletin her türlü yaptırım yapma hakkı olur.” dedi.

Aydın, “Stokçuluk yaparsanız bu stokçuluk sonunda insanlar mağdur olursa yarın mahşerde kimler olduğunu bilmediğiniz binlerce insan karşınıza çıkar yakanıza yapışır. Onun için ben herkesi bu stokçuluktan uzak durmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“Hukuk devletince önce yasa, sonra yargı ve sonra yürütme vardır”

Kanunlarda stokçuluk yapmanın kesinlikle yasak ve suç olduğunu belirten Aydın, şunları aktardı:

“Kanun da bunu çerçevesini belirlemiştir. Biz hukuk devletiyiz. Hukuk devletince önce yasa, sonra yargı ve sonra yürütme vardır. Bu yasaları kim yürütecektir? Yürütme organı olan Sayın Cumhurbaşkanı yürütecektir. Cumhurbaşkanı kararname çıkaracak bugün itibari ile diyecek şu konularda depolarında şu kanuna göre, eskiden bir sakıncası yoktu satamadığı için ama bugün itibariyle diyecek ki depolarında şu kalem ürünlerden fazla olanlar stoka girecek. Bunun miktarını o belirleyecek yani yürütme belirleyecek. Normal zamanda deponuzda 100 teneke yağ bulundurmanız ekonomik olarak makuldür. Bugün 10 tenekeden fazla bulundurmanız stokçuluğa girer diyecek. Uygulama birimlerini, rakamlarını ve miktarlarını Sayın Cumhurbaşkanı belirleyecek.”  

“Stokçulukla ilgili mücadele edecek kişi önce Sayın Cumhurbaşkanıdır”

Stokçuluğun bir suç olduğunun altını çizen Aydın, “Stokçuluk kâr amaçlı piyasadaki hareketlere karşı daha çok kar elde etmek amaçlı yapılan bir suçtur. Piyasada olmayan bir ürün eğer sizin deponuzda varsa bu stokçuluktur. Ama her yerde bolca bulunan bir ürün deponuzda bulunması stokçuluk olmaz. Yani stokçuluk yasaktır ama uygulaması bunun miktarlarının ve limitlerinin belirlenmesi yürütmenin yetkisindedir. Sayın Cumhurbaşkanı bir Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile hangi konularda stokçulukla ilgili maddeleri ve miktarları ön görüyorsa onları ilan edecek tüm denetimler ona göre yapılacaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin mevzuata ihtiyacı yoktur. Kanunda düzenlenebilir. Kanunda eksiklik görüyorsa o yeniden düzenlenebilir. Bunlar bir günlük işlerdir. Ama as olan yürütmedir. Stokçulukla ilgili mücadele edecek kişi önce kimdir? Sayın Cumhurbaşkanıdır sorumlu olan. Bu mücadeleyi gerekli kolluk kuvvetlerine, müfettişlere ve ilgili kurumlara talimatıyla bu kurumlara teftiş yaptırarak bu meselenin önüne geçecektir ve geçmesi de gerekir. Dolayısıyla bu tespitlere daha sonra yani var olan kanuna göre stokçuluk sayılan bir miktar ve rakamları ne yapacak? Hükümet belirleyecek yargı da yapılan tespitlere göre stokçuluk yapmışsa bir adam idari cezanın dışında ceza davası açabilecektir ve açılmalıdır da. Hem idari cezalar kesilmelidir hem de ciddi anlamda da bu iş yargılama konusudur ve yargılanmalıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir