• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Siirtliler: Stokçuluk ve fahiş fiyatlar bir an önce önlenmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zincir marketlerin yaptığı stokçuluğa işaret ederek, yeni düzenlemenin yapılacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği stokçularla ilgili yasa teklifi Meclis'e sunulması bekleniyor. Yeni düzenlemeyle stokçuluğa ve fahiş fiyat artışlarına yönelik cezalar ağırlaştırılacak.

 

Halkın alım gücünün ciddi oranda azaldığına dikkat çeken siyasi parti temsilcileri ile esnaf, fiyat artışlarını fırsata çeviren ve stokçuluğun her türlüsünü uygulayan belli kesimlerin önüne mutlaka geçilmesi ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtiler.

Abdulhakim Tekin

HÜDA PAR Siirt İl Başkanı Abdulhakim Tekin, stokçuluğun önlenmesinin önemli bir adım olacağını söyledi.

Tekin, "Bu istikrarsızlığın belli başlı sebepleri var. Bunlardan bir tanesi de fahiş fiyat artışları ve stokçuluktur. Bu durumun toplumda zemin bulması acı verici bir durumdur. Demek oluyor ki yetkili kurumlar ve devlet bunca yıla rağmen toplumsal bir vicdan ve ahlak oluşturamadığı görülüyor. Stokçuluğun ve fahiş fiyat artışının diğer bir sebebi ise fiyat artışı nedeniyle üretici ile satıcı malı elinde tutuyor. Malı elinde tutukça da fiyatlar yükseliyor. Bu şekilde kısır bir döngü oluşmuş durumda ve halk bundan ciddi anlamda olumsuz etkileniyor." dedi.

"Devlet halkın tamamını belirli bir kesimin insafına terk etmemelidir"

Stokçuluğun önlenmesine yönelik adımların olumlu olduğunu söyleyen Tekin, "Yasa haline getirilen meselelerin halkın sofrasına ne kadar yansıdığı ve sahada ne kadar uygulandığı önemlidir. Bugün sorun açık ve net bir şekilde ortadır, yetkililer bu sorunlara ve sıkıntılara çözüm üretilebilmelidir. Sorunu ortadan kaldırıcı bir denetim mekanizması kurulması gerekiyor. Bu denetleme mekanizması da şeffaf ve dürüst olması gerekiyor. Tedbir mahiyetinde yasa çıkarmak güzel bir girişlim olmakla birlikte bizim yeni yasalara çok ta ihtiyacımız var mı? Çünkü önce mevcut yasaların faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Mühim olan masa başında konuşulan veya kâğıt üzerinde olanın hayata geçirilmesi ve ekonomiye yansımasıdır. Çünkü mevcut konuşulan ile masada olan arasında ciddi bir fark vardır." şeklinde konuştu.

Umut Dayanan 

"Türk Ceza Kanunu'nda stokçuluğa ilişkin cezai hükümleri içeren madde mevcut"

Meclise gelmesi beklenen stokçulukla ilgili yasal düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Deva Partisi Siirt İl Başkanı Umut Dayanan da stokçuluk ile düzenlemenin mevcut olduğuna dikkat çekti.

Dayanan, "Stokçuluk ile ilgili bir yasal düzenleme Meclisin gündeminde, stokçuluk ile ilgili yasal düzenlemeler mevcut mu? Ona bakalım. 28 Mayıs 2020 tarihli Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun yönetmeliği yürürlükte, bu yönetmelikte stokçuluk olağanüstü hal, afet, ekonomik dalgalanma dönemleriyle diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin yasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan faaliyetleriyle tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetleri olarak tanımlanmış. Stokçuluk ile ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç yok. Türk Ceza Kanunu'nda hem de 28 Mayıs 2020 tarihli Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yönetmeliğinin denetim ve cezai hükümleri bölümünde bu husus bir idari yaptırıma bağlanmış, Türk Ceza Kanunu'nda buna ilişkin cezai hükümleri içeren bir madde mevcut." dedi.

Mevcut düzenlemelerin uygulanması halinde stokçuluğun önüne geçileceğini söyleyen Dayanan, "Bir sıkıntı çıktığında onunla ilgili bir algı oluşturmak maksadıyla ülkeyi yönetenler tarafından bununla ilgili şu söylemlerle karşılaşıyoruz: 'Kanuni düzenlemeler yapacağız, üstüne gideceğiz, deniliyor.' Ben bunlara itibar etmiyorum. Bütün market zincirlerinde veya yerel işletmecilere gittiğimizde ürün tedariki noktasında sıkıntının olmadığını görüyoruz, raflar dolu, temel sıkıntı tüketici ürün almada sıkıntısı yaşıyor. Enflasyon her ne kadar TÜİK tarafında 21.32 olarak açıklanmış olsa da bizim piyasada his ettiğimiz enflasyon yüzde 50’nin çok üzerinde ne yazık ki ülkeyi yönetenler çiftçi, üreticilerin yanında olmaktansa bahaneler ileri sürerek üstünü örtmeye çalışıyorlar, biz buna katılmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hacı Bal

"Paran olduğunda mal tedarikinde sıkıntı yok"

Ürün fiyatlarındaki ani değişikliklerden dolayı mal tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden esnaf Hacı Bal, müşterilerin isteyip de bulamadığı hiçbir ürünün olmadığını sadece fahiş fiyatlardan dolayı büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

Peşin para olduğunda her türlü ürünün bulunabildiğine dikkat çeken Bal, “Paran olmadığı zaman bize 3 kat fiyat çekiyorlar. Bir ürün için 10’ar dakika aralıklarla aradığımda fiyatın değiştiğini görüyoruz. 10 TL olan bir ürün birkaç dakika sonda 15 TL oluyor. Eskiden bir torba isterdik 20 torba gelirdi, şimdi ise 10 torba istiyoruz zam gelecek bahanesiyle 2 torba gönderiyorlar. Paran olduğunda mal tedarikinde sıkıntı yok ama paran olmazsa sıkındır. Artık kimse borca mal vermiyor." şeklinde serzenişinde bulundu.

"Elimizde fazlasıyla mal var ama fiyatlar çok yüksek"

Ürünlerin fiyatlarının fahiş bir şekilde yükselmesi ve denetim eksikliğinden yakınan Bal, "10 TL’ye verdiğimiz limon tuzunu 65 TL’ye veriyorum, karabiber 35 TL'ydi şu anda 90 TL’ye veriyorum. Kahve 150 TL, çay olmuş 115 TL. 6 TL'ye sattığım ürünü şu anda 10 TL'ye alıyorum, poşeti alıyordum 12 TL'ye şu anda 35 TL'ye alıyorum, elektrik 180 TL geliyordu şimdi 460 TL geliyor. Sorun stokçuluk değil fahiş fiyat, senin paran olduğu zaman her şeyi alabiliyorsun, hükümetin tek sorunu denetim eksikliği." şeklinde konuştu. (İLKHA) 













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir