Evim mağduru engelli kız babası mağduriyetinin bitmesini bekliyor
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yüzde 96 engelli kızının rahat bir evde yaşaması hayali ile tasarruf finansman şirketine para yatıran babanın mağduriyeti 6 aydır devam ediyor.
Faizsiz ev ya da araba alma hayaliyle tasarruf finansman şirketlerine para yatıran 54 bin kişinin mağduriyeti devam ediyor.
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde fırıncılık yapan yüzde 96 engelli kızı olan Halil Demir, kızının daha uygun bir ortamda yaşaması için tasarruf finansman şirketinin Gaziantep'de bulunan bir şubesine başvurdu.
Söz konusu şirketi, İslami hassasiyetlerinden dolayı faize buluşmamak amacıyla tercih ettiğini belirten Demir, şirket ile evin mart ayında teslim edilmesi konusunda anlaştı.
Söz konusu şirket, evi mart ayında teslim edeceğini söylemesine rağmen bir türlü sözünü yerine getirmedi. Şirket tarafından Demir'e parasının geri iade edileceği sözü verildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 2 Temmuz'da kamuoyunda tasarrufla ev ve araba sahibi olma sistemi olarak bilinen 21 "evim" şirketini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devretme kararı aldı.
Bu karar itibariyle parasının önce BDDK sonra TMSF tarafından el konulduğunu belirten Demir, parasının kendisine 6 ay geçmesine rağmen iade edilmediğini ifade etti.
Sorunun çözümü için yetkililere seslenen Demir, daha fazla ailelerin dağılmaması için sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.
"Bizler, şirketler tarafından mağdur edildik"
Söz konusu şirket tarafından mağdur edildiğini belirten Halil Demir, "Mağdur olan 54 bin Evim mağdurlarından biriyim. Bizler, şirketler tarafından mağdur edildik. Bende katılım evlerinin Gaziantep şubesine başvurdum. Şubatta başvuru yaptım ve martta teslim alacaktım. Mart ayı gelince R.K. adındaki bir satış müdürü ile görüştüm. Mart ayında aksaklıklar olduğundan dolayı Nisan'ın 20'sinde evin teslim edileceğini söylediler. Benim projem 250 bin TL'ydi. Paranın bir kısmını peşin ödedim. Ayın 20'sinden 20'sine her ay düzenli şekilde ödememi yapıyordum. Nisan'ın 20'si gelince şubeye gittim. R.K. işten ayrılmıştı. Onun yerine Y. B. adında bölge müdürünün yanına gittik. Bize R.K.'nın yalan söylediğini ifade etti. Ne yapacağımızı sorduk. Teslimatımın mayıs ayının ilk haftasında yapacaklarını söylediler." dedi.
"Enfeksiyonlu bir yerde yaşamamak için temiz ev için başvurduğumu söyledim"
Söz verildiği gibi mayıs ayında şubeye tekrar gittiğini ifade eden Demir, "Mayıs ayına yakın yine geldik. Bölge müdürünü telefonla aradık. Bu sefer bize yalan söyleyerek paramızı vereceğini söyledi. Yetkili olduğunu söyleyerek bizim sıkıntı yapmamamızı istedi. Mayısın ilk haftası gidince pandemi gibi sebepler söyledi. Kesintisiz her ay ödeme yaptığımızı söyleyince sistemin o şekilde çalıştığını söyledi. Bana bu seferde 25 Haziran dediler. 25 Haziran olunca engelli kızımla beraber şubeye gittim. Kızımı işaret ederek ev hayalimizin olduğunu söyledim. Kızım, yüzde 96 felç ve hissetmiyor, enfeksiyonlu bir yerde yaşadığımızı söyledim. Enfeksiyonlu bir yerde yaşamamak için temiz bir ev almak için başvurduğumu söyledim. Onlara 'Bizi resmen aldattınız, yalan söylediniz' dedim." ifadelerini kullandı.
"Şirketin tasfiye edildiğini söylediler"
Parasının önce BDDK'ya sonra da TMSF'ye devredildiğini belirten Demir, "Ö.G., E. G. ve A. diye biri bana 'Sizin samimiyetinize dayanarak işinizi halledeceğiz' dediler ama ortada bir şey yok. Paramı geri iade almak için dilekçe verdim. Bu seferde takside karar verildi. BDDK el koydu. Daha sonra da TMSF'ye devretti. Süreç, halen devam ediyor. Bunun öncesinde ortağım müşteri hizmetlerini aradı. Müşteri hizmetlerine 'yazıktır, günahtır insanların hayalleriyle oynamayın, terbiyesizlik yapmayın' dedi. Müşteri hizmetleri telefonu kapattı. Daha sonra hissedarlardan A. A. İstanbul'dan bizi aradı. Ortağımla konuşarak ağza alınmayacak küfürler söyledi. Hatta 'Ben senin 250 milyar projeni iptal ediyorum, senin paranı pavyonda yiyeceğim.' dedi. Bu tarzda hakaretler ve küfürler savurdu. Şirketin tasfiye edildiğini söylediler. Bizde bize neden söylemediklerini sorduk. BDDK, paraya el koyduğunu ve sürecin devam ettiğini söyledi. Daha sonra TMSF'ye devredildi." diye konuştu.
"Şirket tarafından özellikle mağdur edildik"
TMSF'nin sonucunu beklediklerini vurgulayan Demir, "Şu an da TMSF'yi bekliyoruz. Bizi mağdur ettiler. Şirket tarafından özellikle mağdur edildik. Onlar da mağdur edildiklerini söylüyor, siz nasıl mağdur edildiniz? Sürecin yaşanacağını biliyordunuz ama bize haber vermediniz. Çalışanları da sahipleri de bize yalan söyledi. Şu an Adıyaman merkezde G. ailesi, takır takır inşaat sektöründe çalışarak para kazanıyor. Altlarında trilyonluk arabaların olduğu söyleniyor. Sizin aracılığınızla yetkililere sesleniyoruz. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere etkili ve yetkili kişilere, kurum ve kuruluşlara sesleniyoruz. Allah için bu mazlumların sesine ses olun. 54 bin kişinin huzuru kalmadı, aileler psikolojik sorunlar yaşıyor. Bunları yaşanmaması ve ailelerin dağılmaması adına Allah için bu duruma el atın." şeklinde konuştu. (İLKHA)