Zeytinyağı fiyatları yüzde 100 arttı
Kuraklık, Covid-19 salgını ve üretimin azalması gibi nedenlerle ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanan yükseliş zeytinyağı fiyatlarına da yansıdı.
Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Gaziantep'te 459 bin 842 bin dekarda yetiştirilen zeytinde hasat sezonunun sonuna yaklaşılıyor.
Zeytin ve zeytinyağının Türkiye’deki önemli üslerinden Gaziantep’te zeytin üreticilerinin tarlalarda hummalı hasat çalışmaları devam ederken, hasat edilen zeytinler zeytinyağına dönüştürülüyor.
Hasat döneminin başından bu yana hummalı bir çalışma içinde olan zeytinyağı işletmeleri, tüketicilere en iyi zeytinyağını üretmek için yoğun mesai harcıyor.
Üreticiler tarafından hasat edildikten sonra tesislere getirilen zeytinlerin, çeşitli işlemlerin ardından zeytinyağına dönüştürüldüğü tesislerde mesailerine gece saatlerinde başlayan ekipler, tesis içerisinde yer alan makinalar ile zeytin yıkama, kırma, pres işlemlerini gördükten sonra suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılarak zeytinyağına dönüşüyor.
Kentte bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle zeytinin rekoltesinde düşüş yaşandı. Düşen rekolteye rağmen kalitesi yüksek olan zeytinyağında yaşanan alım fiyatlarındaki artış ise dikkat çekmeye başladı.
Artan kuraklık ve Covid-19 salgını koşulları yağ fiyatlarını artırmaya devam ederken, son dönemdeki hızlı artışıyla dikkat çeken ayçiçek yağının ardından şimdi de gözler zeytinyağına çevrildi. Zeytinyağı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'de zeytinyağı fiyatları geçen seneye oranla yüzde 100 oranında arttı. Artışın ileriki dönemlerde de devam edebileceği belirtiliyor.
Geçtiğimiz yıl 18 litrelik zeytinyağı 350 liradan satılırken, bu yıl ise fiyatı yüzde 100 artarak 700 liradan satışa sunuluyor.
Hasat dönemi başında 450-500 liradan satılan 18 litrelik zeytinyağı fiyatının bir ayda 700 lira olmasıyla zeytinyağı fiyatı bugüne kadarki en yüksek rakama ulaştı.
Zeytinyağı fiyatları bir ayda rekor kırarken Oğuzeli ilçesinde zeytinyağı üreten Mehmet İşbilir, sadece zeytinyağı fiyatlarında değil, dünyadaki bütün bitkisel yağ fiyatlarında bu sene yaklaşık yüzde 100’lük bir artış yaşandığını söyledi.
Ayçiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki fiyat farkının kapanmasının zeytinyağı fiyatlarını tetiklediğini dile getiren İşbilir, bunun yanında tarımsal alanda girdi maliyetlerinin artmasının da fiyatları etkilediğini ifade etti.
Dolar kuru, iklimsel olaylar gibi nedenlerle zeytinyağı fiyatlarının artış gösterdiğini ve bu artışın devam edebileceğini ifade eden İşbilir, fiyatların yüksek olmasına rağmen zeytinyağına talep olduğunu belirtti.
Zeytin hasadının başlamasıyla yoğun mesai dönemine girdiklerini anımsatan İşbilir, “Gaziantep'in Oğuz ilçesindeki Barak Ovası’nda zeytin hasadı kasım ayının başında başlıyor aralık ayının sonuna kadar hava şartlarına göre devam ediyor. Hasat dönemi birde rekoltenin azlık ve çokluğuna göre sürüyor. Müşterilerimiz hasat ettikleri zeytinleri tesisimize getiriyor ve zeytinler tesisimizde tüm aşamalardan geçerek temiz bir şekilde zeytinyağı oluyor. Zeytinlerini zeytinyağına dönüştüren kimi müşterilerimiz daha sonra alıp evlerine götürürken kimi müşterilerimizde direk satıyor. Bu şekilde kazançlarını sağlıyorlar.” dedi.
“Kuraklık zeytinde verimi düşürdü”
Zeytinlerin çeşitli işlemlerden geçtikten sonra zeytinyağına dönüştüğünü ifade eden İşbilir, “Bizim bu bölgede genelde zeytin salamura olarak çok az hazırlanıyor. Genel olarak zeytinyağı olarak tüketiliyor. Bunda kuraklığın da etkisi var. Çünkü zeytinlerimiz kurak bir arazide yetiştiği için genelde yağlık oluyor. Bu sene zeytinlerin boyutu da zayıf oldu. 5 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı oluyor. Normalde 3 buçuk kilogramdan 1 kilogram zeytinyağı oluyordu. Fakat kuraklıktan ve yağışın olmamasından dolayı zeytinlerin yağ verme oranı da düştü.” ifadelerini kullandı.
“Ekonomik kriz zeytinyağı fiyatlarına da yansıdı”
Zeytinyağı fiyatının geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 oranında arttığını belirten İşbilir, “Geçen sene 18 litrelik zeytinyağının tenekesi 350 liraydı, bu sene ise 700 lira oldu. Zeytinyağı fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Bunun da nedeni tüm maliyetlerimiz yükseldi. Ekonomik bir kriz var; bundan dolayı da her şeyin fiyatı arttı. Ekonomik kriz haliyle zeytinyağı fiyatlarına da yansıdı. Bu yıl zeytin az ve zeytinin az olmasından dolayı da fiyatlar yükseldi. Ayçiçek yağı başta olmak üzere diğer bitkisel yağların fiyatı da arttı. Artmasından dolayı zeytinyağı fiyatları da arttı.” şeklinde konuştu.
Zeytinyağının fiyatını artmasına rağmen talebin yoğun olduğunu belirten İşbilir, zeytinyağının doğal ve şifa kaynağı olduğu için daha çok tercih edildiğini, fiyatı yüksek olmasına rağmen zeytinyağının tercih edildiğini de sözlerine ekledi.
“Ürünü tarlada ağaçların üzerinde bırakmayı düşünüyoruz”
Kuraklığın ve artan girdi maliyetlerinin zeytin üretimini düşürdüğünü ve zeytinyağı fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirten çiftçi Hasan İşbilir de şunları söyledi:
“Çiftçi olarak hasat ettiğimiz zeytinleri tesislere getiriyoruz. Zeytinleri tesislerde zeytinyağı olarak hazırlatıyoruz. Çiftçinin maliyeti her geçen gün artmaktadır. Mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin fiyatı arttı. Artık yaşantımız zorlaşmaya başladı. Öyle bir duruma geldik ki artık ürünü tarlada ağaçların üzerinde bırakmayı düşünüyoruz. Elimizdeki ürünü satamıyoruz ve ürünler elimizde kalıyor. Maliyet yükseldiği için bizde zeytinyağını yüksek fiyattan satmak zorunda kalıyoruz. Çiftçinin durumu hiç iyi değil ve durumu çok kötü. Yağış yok, kuraklık da var. Çiftçinin borçları birikmiş, ekipmanlarını alamıyor. Traktöre mazot koyup tarlasını süremiyor, ürünlerine bakamıyor. Maliyetlerimiz çok yüksek, her şeyin fiyatı yükseliyor. Ayçiçek yağının fiyatı bile zeytinyağının fiyatı ile yarışır hale geldi.” (İLKHA)