• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Ticaret Bakanlığı bütçesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Muş, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2022 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Covid-19 salgınının, küresel ekonomi ve ticaret üzerinde çok yönlü şekilde etkili olmaya devam ettiğini, dönüşüm sürecini hızlandırdığını vurguladı.

Tedarik zincirlerinin işleyişinde ortaya çıkan aksamalar nedeniyle küresel ekonominin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi sınavlarından birini verdiğini kaydeden Muş, yeni virüs varyantları kaynaklı belirsizliklerin uluslararası toplumu, iktisadi, ticari hayatı koruyacak kapsamlı tedbir ve uygulamalara başvurmaya yönelttiğini belirtti.

Muş, Türkiye'nin, aşı tedarikine yönelik girişimleri ve sağlık ordusunun özverili gayretleriyle aşılanma oranında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldiğine, küresel ekonomideki toparlanmaya hızla ayak uydurduğuna işaret etti.

Küresel GSYİH ve mal ticareti oranına ilişkin bilgiler paylaşan Muş, "IMF verilerine göre 2020 yılında yüzde 3,1 gibi tarihi bir oranla küçülen dünya ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5,9, 2022 yılında ise yüzde 4,9 oranında büyümesi öngörülmektedir. Bu noktada aşıya erişimi daha sınırlı olan gelişmekte olan ülkelerde toparlanmanın daha zayıf seyrettiğini görüyoruz. Diğer taraftan küresel büyümeye paralel olarak, 2021 yılında küresel ticaretin de hızlandığını izliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel mal ticareti hacminin 2020 yılındaki reel yüzde 5,3'lük daralmasının ardından 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 10,8 ve yüzde 4,7 büyümesi bekleniyor." diye konuştu.

Bakanlık olarak lojistik alanında yaptıkları çalışmalara da değinen Muş, e-ihracat ve uzak ülke stratejilerine işlerlik kazandıracak Lojistik Merkezleri Projesine yönelik mevzuat geliştirme çalışmalarını da en kısa süre içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Muş, yargı üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde azaltan Tüketici Hakem Heyetlerine yıl içerisinde, yarısından çoğu e-devlet kanalıyla 500 bine yakın başvuru yapıldığını ve başvuruların neticesinde yaklaşık 780 milyon lira tutarında uyuşmazlığın karara bağlandığını kaydetti.

Kaçakçılıkla mücadele amacıyla gümrük kapılarında gelişmiş teknolojileri kullandıklarına dikkati çeken Muş, kaçakçılık girişimlerini süratle tespit edebilmek için envanterdeki Araç ve Konteyner Tarama Sistemleri'nin sayısını bu yıl 74'e çıkardıklarını bildirdi.

Ticaret Bakanı Muş, şunları kaydetti:

Yürüttüğümüz Milli Tarama Sistemi Projesiyle kaçakçılıkla mücadele alanında dünyadaki en önemli tespit teknolojilerinden olan X-Ray tarama cihazlarını yerli ve milli imkanlarımızla imal ediyoruz. 2022 yılının başında gümrük sahalarında yerini alacak ilk yerli X-Ray cihazlarımızla yüzde 70'i aşkın bir yerlileşme sağlanmış olacaktır. Öte yandan, dünyada sayılı gümrük idaresinde bulunan ve ülkemizde ilk kez İpsala Gümrük Kapımızda faaliyete geçirdiğimiz yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü alan Araç ve Konteyner Tarama Sistemleri'nin sayısını 2022’de artırmayı planlıyoruz. Tarama Ağı Projemiz ile gümrük kapılarında taranan araç ve konteynerlere ait X-Ray görüntülerini süratle analiz edebilen bir sistem kuracağız. TÜBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz veri yönetimi ve hedefleme yazılımı sayesinde gümrük kontrollerini daha isabetli, hızlı ve etkin şekilde yapabilir hale geleceğiz. Bütün bu çalışmalarımızla yasal ticaret ortamını iyileştirirken, aynı zamanda organize kaçakçılık girişimleri ile daha etkin mücadele edilebilmesini de kolaylaştırmış olacağız.

Muş, 1 Aralık itibarıyla gümrük muhafaza ekiplerince yürütülen kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri neticesinde 6,8 milyar lira değerinde kaçak eşya ele geçirdiklerini bildirdi.

6 bakanlığın katılımı ile oluşturulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu çalışmalarına devam ettiklerini belirten Muş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bakanlığımız bünyesinde görev yapan akaryakıt özel ekibince yıl boyunca yürütülen çalışmalarda 4 milyar lira değerinde vergi zayi ile 10 milyar lira değerinde sahte fatura tespit edilmiş ve 1732 ton kaçak akaryakıt ele geçirilmiştir. Diğer taraftan tütün mamulleri ve alkollü içki kaçakçılığı başta olmak üzere kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar neticesinde 10 ton uyuşturucu, 45 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal, 3,5 milyon paket sigara, 26 milyon adet makaron, 11,5 milyon adet sigara kağıdı ve filtresi, 70 bin litre alkol ve alkollü içki, 14,6 bin ton gıda ve yaklaşık 4 bin 300 adet tarihi eser ele geçirilmiştir. Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde de kaçakçılığa karşı ortaya koyduğumuz tavizsiz mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz."(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir