• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Türksat 5B uydusu Space X Falcon 9 roketiyle fırlatılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın açıklamasında, şirketin uydu, kablo TV ve e-Devlet hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Türksat 5A haberleşme uydusunun 8 Ocak'ta uzaya gönderildiğini hatırlatan Karaismailoğlu, "Yakın bir zaman önce de Türksat 5B haberleşme uydumuzu Airbus tesislerinden teslim aldık. Uydumuz Fransa’dan ABD'ye 29 Kasım'da sevk edildi." diye konuştu.

Karaismailoğlu, uyduyu fırlatma hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, "Türkiye’nin haberleșme alanındaki faaliyetlerinin konușulacağı, Türksat 5B uydusunun yörüngeye fırlatılacağı ve ülkemizin gençlerini bulușturacağımız '2'nci Uydu Teknolojileri Haftası'nı 18-19 Aralık'ta Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde gerçekleştireceğiz. Türksat 5B uydumuz, 19 Aralık 2021 Pazar günü saat 06.58’de Space X Falcon 9 roketiyle fırlatılacak." ifadelerini kullandı.

Türksat 5B’nin uydu filosuna katacağı yeniliklere dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Türksat 5B, Türkiye’nin uydu ve iletişim imkanı olan Ka-Bant kapasitesini 15 kat artıracak. Faydalı yük ve güç değerleri açısından en güçlü uydumuz olacak Türksat 5B, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Kapsama kapasitesi hayli geniş olacak uydumuzla Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelere hitap edebileceğiz. Yeni uydumuz ayrıca, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak."

"İlk kez yerli tasarlanan ekipmanlar uzaya gönderilecek"

Karaismailoğlu, Türkiye'deki yerli ve milli uydu yapım çalışmalarının en güzel örneklerinden birinin Türksat 5B’de görüldüğüne işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türksat tarafından belirlenen 'Yerli Endüstri Katkı Programı' Türksat 5B’de uygulandı. Ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydusunda kullanılıyor. Bu sayede, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanların uzaya gönderilmesi, Türksat 5B uydusuyla gerçekleşecek. 42 derece doğu yörüngesinde 35 yılı aşkın süre hizmet verecek uydumuz aynı zamanda, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle, karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere internet altyapısını rahatlıkla kurabileceğiz."

"Türkiye’nin aktif haberleşme uydu sayısı 5’e çıkacak"

Bakan Karaismailoğlu, 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip Türksat 5B’de yeni nesil elektrikli itki sisteminin yer aldığına dikkati çekerek, Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik hizmeti de verecek yeni uydunun, bu yörüngelerdeki frekans kullanım haklarını da koruyacağını anlattı.

Teknik özelliklerinin ötesinde Türksat 5B'nin, getireceği haberleşme kapasitesindeki artışla, kamu kurumları ve özel şirketler için önemli bir maliyet ve katma değer avantajı da sağlanacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Türksat’ın küresel pazarda rekabet gücünü geliştirecek, özellikle denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde kullanılacak uydumuzla Türksat'ın ve ülkemizin ihracat gelirlerinin artırılması da hedefleniyor." dedi.

Karaismailoğlu, yörüngede teslim edilecek Türksat 5B ile Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısının 5’e, toplam uydu sayısının da 8’e çıkacağını bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla yapımına devam edilen Türksat 6A'nın ülkenin uydu ve uzay çalışmalarında çığır açacağını ifade ederek, bu uyduyla birlikte Türkiye'nin uydu üreten ve ihraç eden ülkeler arasında hak ettiği yerini alacağını dile getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir