• DOLAR 34.562
  • EURO 36.023
  • ALTIN 3000.564
  • ...
Zamlar yağmur gibi! ASGARİ ÜCRET ERİMESİN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz-DOĞRUHABER Türkiye’de halk her yeni güne adeta zam yağmuru ile başlıyor. Marketler, zam yapılan ürünlerin etiketini değiştirmek için eleman istihdamına bile gitmiş durumda. Kur artışını bahane eden fırsatçılar, stokçuluk yaparak fiyatların yükselmesinde başrol oynuyor. Yapılan fahiş zamlar ve stokçuluk karşısında hükümetin yeterli adımları atmaması kamuoyundan büyük tepki alıyor. Kamuoyu, asgari ücretin netleşeceği günlerde artmaya devam eden zamlar, yapılacak artışı da gölgede bırakmasından endişe duyuyor. Konuyu gazetemize değerlendiren Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, hükümetin fırsatçılara karşı fiyat istikrarını sağlaması gerektiğini belirtti.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI TUTARI 2.589,94 TL

Türk-İş'in aralık ayına ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, gıda fiyatları Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,75 artış kaydetti. Araştırmada açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin paylaşılan son rakamlara göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.589,94 TL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre ise, 2020'nin Kasım ayında gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,08'lik artış gerçekleşti.

OECD: TÜRKİYE GIDADA ZAM ŞAMPİYONU

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) açıkladığı son rapor, Türkiye'nin açık ara gıda fiyat artış şampiyonu olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi. Rapora göre Türkiye eylülde yıllık yüzde 28.8, ekimde ise 27.4'lük gıda fiyat artışı ile tüm bölge ülkelerine fark attı.

Türkiye'den sonra fiyat artışında ikinci sırada gelen Kolombiya'da artış oranı yüzde 12.4 ve 13.7. Üçüncü sıradaki Avustralya'da ise gıda fiyatları yüzde 10.6 arttı. Bu 3 ülke dışında OECD bünyesinde çift haneli gıda enflasyonu bulunmuyor. Almanya'da ise gıda fiyatlarındaki artış eylülde yüzde 4.8, ekimde yüzde 4.6. arttı.

“STOKÇULUĞU ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ YOLU FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK”

Asgari ücrette enflasyon dikkate alınarak artış yapılması gerektiğini belirten Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “Şu anda enflasyon çok yüksek. Asgari ücret belirlenirken enflasyonun da üzerinde olacak bir şekilde, vatandaşı koruyacak bir zam yapılması gerekir. Bununla beraber Aralık ayı içerisinde enflasyonun nereye varacağına bakılmalı ve ona göre asgari ücrete yansıtılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında fahiş zamların artmasının arkasındaki nedenlerden birisi de stokçulukla da mücadele edilmelidir. Bu noktada en önemli mücadele yöntemlerinden birisi ise stokçuluğu ortaya çıkaran nedenlere bakmak... Burada da istikrarı sağlamak gerekir. Fiyatların bu kadar hızlı arttığı dönemlerde stokçuluk yapılıyor, bunu önlemenin en önemli yolu fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarını sağladıktan sonra stokçuluk da büyük ölçüde azalır. Stokçulukla mücadeleye evet, ama stokçuluğun nedenlerini ortadan kaldırmadığımız müddetçe önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır.” şeklinde konuştu.   

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir