• DOLAR 35.369
  • EURO 36.569
  • ALTIN 3026.83
  • ...
Ayakkabıcılar hammaddede ek vergilerin kaldırılmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Döviz kurundaki artıştan dolayı çok zor günler geçiren ayakkabı sektörü, hammadde fiyatlarının fahiş oranda artmasına çözüm bulunmasını istemekle birlikte hammadde ithalatında uygulanan bütün ek vergilerin de kaldırılmasını talep ediyor.

Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te döviz kurunun neden olduğu sıkıntılar, esnafı zor durumda bırakırken, sektör yaşanan ekonomik kriz ve sıkıntılı döneme rağmen kentte açılan fuar ile toparlanmak istiyor.

 

Türkiye’nin en büyük ve en önemli ayakkabı fuarları arasında yer alan ve geçtiğimiz pazartesi günü Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açan 32’inci “Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı’nın (GAPSHOES)” açılışında konuşan Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, sektörün yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Sektörün taleplerini dile getiren İnce, hammaddede ithalatında uygulanan ek vergilerin kaldırılması gerektiğini aktararak, mevcut durumun üretim maliyetlerini artırdığını ve söz konusu durumun katma değeri yüksek ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu kaydetti.

İnce, vergilerin kaldırılmasının ihracatın katma değerini artıracağına, enflasyon ve cari açığa da olumlu yansıyacağına dikkat çeken İnce, Sanayiciler, Covid-19 salgını döneminde fiyatları fahiş oranda artan ve tedarikinde ciddi sıkıntılarla karşılaşılan bazı hammaddelerin ithalatında ek vergilerin kaldırılması için Bakan Gül’den istedi.

Yeni pazarlara açılmak isteyen firmalar için buluşma noktası haline gelen, yaz ve kış olmak üzere yılda iki defa açılan fuarın iyi geçtiğini belirten İnce, “Dün milli mücadelenin kahramanları Gaziantepliler, bugün girişimcileriyle, imalatçılarıyla, esnafıyla Anadolu'nun en büyük fuarına ev sahipliği yapmaktadır. Dilerim bu fuar bereketli, hayırlı olur ve güzel geçer.” dedi.

İnce, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda başlatılan “100’üncü Yılda 100 Hayırsever" kampanyası kapsamında hayırseverler Mehmet Ali Urgan ve Ahmet Ergun Ciğerli tarafından kente 24 derslikli Ayakkabı Meslek Lisesi yapılacağını bildirdi.

“Sektöre nitelikli işgücünü sağlayabilmek adına büyük bir emek ve destek vermekteyiz”

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak paydaşlarıyla birlikte istihdama katkı sağlamak için Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda Ayakkabı Test Laboratuvarı kurduklarını hatırlatan İnce, “Mesleki eğitim merkezlerimiz ve kadın kooperatiflerimizle birlikte 80 bin kişinin istihdamının sağlandığı yaklaşık 1600 ayakkabı-terlik imalatçısı, 1500 civarında perakendecinin bulunduğu bir sektöre adanılan nitelikli işgücünü sağlayabilmek adına buralara büyük bir emek ve destek vermekteyiz. Dilerim buradaki öğrenci sayımızı arttırır, sektörün ihtiyacı olan kalifiyeli işgücüne ve geleceğin markalarına buradan alan açarız.” ifadelerini kullandı.

“10 global markadan bir tanesi neden bir ayakkabı firması olmasın?”

Ayakkabıcılar olarak hedeflerinin markalaşma olduğunu ifade eden İnce, “Bu amaçlar doğrultusunda Cumhurbaşkanımızın hedef gösterdiği 2023 yılında 10 global markadan bir tanesi neden bir ayakkabı firması olmasın? İnşallah 2023 yılında Türkiye'den bir markanın global marka dünyasında kendisine yer açması bizi sevindirecek ama bizim en büyük sıkıntımız Gaziantep'te 1600 tane imalatçı 1500 tane perakendeci olmasına rağmen halen bir markamız yok. Ankara sesimizi duysun; bugün bir marketten bir ürün aldığınızda üründe, ‘bu ürün şu firma tarafından şu şekilde üretilmiştir’ ibaresi yazıyor. Peki, neden ayakkabıların altında böyle bir ibare olmasın? Çünkü biz kendimizi hiçbir şekilde tüketiciye duyuramıyoruz. Bu saatten sonra markalaşma trenli kaçırdığımız için marka olma şansımız da biraz zorlaşmış durumda. Bu konuda hassasiyet rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“E-ticarette üreticilerimizin ve perakendecilerimizin ciroları yüzde 260”

Covid-19 salgını döneminde sektör olarak zor ve sıkıntılı günler geçirdiklerini anımsatan İnce, şunları söyledi.

“Esnafımıza ve imalatçılarımıza çevrimiçi sahada alan ve pazar açmalarını sağladık. Bugün e-ticarette Gaziantep'te üreticilerimizin ve perakendecilerimizin ciroları yüzde 260’tır. Bu da bizi sevindirmiştir. Fakat normalleşme ile birlikte fiziki mağazaların kapanmayacağını ispatlamış olduk. Şu an bir dengede ilerlemekteyiz.”

Fuarın Anadolu'daki ayakkabı sektörünün en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptığını ifade eden İnce, yaptıkları çalışmalar ve fuarlar ile sektör temsilcilerinin her daim yanında yer aldıklarını söyledi.

“Rekabet gücümüzü kaybedeceğiz”

Çobanbey’deki ayakkabı üretiminin sektörde haksız rekabete neden olduğunu ve krom deri üretimi nedeniyle ayakkabı derisi bulmakta güçlük yaşadıklarını ifade eden İnce, “Burada yapılan ürünler Türkiye üzerinden Irak pazarına satılmaktadır. Hatta biz Gaziantep olarak yapmış olduğumuz ayakkabı ve terliğin yüzde 52'sini o pazarda alıcı bulmaktayız. Burada haksız bir rekabet oluşmaktadır. Çobanbey'de elektrik belki işçilik, sigorta maliyetleri bizim şartlarımıza göre daha ucuz olduğu için haksız bir rekabet doğmaktadır. En azından Çobanbey’den çıkan ayakkabılara bir fon ve gümrük uygulayarak diğer taraflara gitmesi, buradaki rekabet gücümüzü kaybetmemize neden olacaktır. Yoksa rekabet gücümüzü kaybedeceğiz.” uyarısında bulundu.

“Hammaddelerden ek vergilerinin sıfırlanmasını istiyoruz”

Hammadde fiyatlarında günlük olarak artışlar olduğu için sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken İnce, bir süre için yurt dışından gelen hammaddelerde ek vergilerin kaldırılmasını talep ettiklerini belirterek, “Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz, döviz almış başını gidiyor. Hammadde fiyatları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artmaktadır. Bu da üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Üfe-Tüfe arasındaki yüzde 25'lik fark perakende sektöründe mart ayında yazlık ürünlerle birlikte ayakkabıda yansıma yapacak. Ama alım gücünde de düşme olacak. Üretici üretmek istiyor. Perakendeci şu anda normalleşme ile birlikte hızını almış bir şekilde gidiyor ama halen 2019’un gerisindeki rakamlardayız. Hammadde fiyatlarında en azından şu süreç geçene kadar Ankara'dan ricamız; en azından ihtiyacımız olan hammaddelerden ek vergilerinin bir süre için sıfırlanması veya düşürülmesidir. Bu bizim rekabet gücümüzü arttıracaktır.” diye konuştu.

İnce, meslek ile ilgisi olan, olmayan kişilerin özellikle hammadde konusunda stokçuluk yaptığını ve bu durumun sektöre olumsuzluklar oluşturduğunu ifade ederek, bunların önünü kesmek için çalışmalar yaptıklarını da belirtti. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir