• DOLAR 34.546
  • EURO 36.186
  • ALTIN 2982.684
  • ...
SON DAKİKA
Kestirmek zihnin kreatifliğini arttırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Paris'teki Fransız Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Enstitüsü araştırmacılardan Delphine Oudiette, uyanıklıkla uyku arasındaki geçiş hali olan "Hipnagoji"nin, matematik problemi çözmedeki etkisini araştıran bir çalışma yaptı.

Çalışma kapsamında 103 kişiye, sekiz basamaklı sayı dizileri içeren ve 2 çözüm yolu bulunan matematik soruları yöneltildi.  Deneklere, bu çözüm yollarından birinin basit yol olduğuna dair de herhangi bir ipucu verilmedi.

Bu kişilere önce kendilerine verilen matematik sorularını çözmeleri istendi. Ardından bu kişilere 20 dakikalık bir mola verildi ve karanlık bir odada sandalyede sırt üstü uzanarak uykuya dalmaları istendi.

Deney grubuna ayrıca bir ellerinde şişe tutmaları istendi. Böylece uykuya daldıklarında şişe düşecek ve gürültüyle uyanacaklardı.

Deney grubunun gerçekten uykuya dalıp dalmadıklarını tespit etmek için de kafa derilerine elektrotlar da yerleştirildi.

Kestirenler problemi basit yolla çözdü

Yapılan bu yolla 24 kişi, kestirmeleri sırasında en az 30 saniyelik "N1 uykusu atağı" geçirdi. 14 kişi ise N1'den daha derin bir uyku aşamasına geçti, geri kalanı ise hiç uykuya dalmadı.

Dinlendikten sonra deney grubu, kendilerine verilen matematik görevini ikinci kez tamamlamaya çalıştı. Bu kez, yalnızca N1 aşamasına ulaşanların yüzde 83'ü problemi basit kısa yolla çözdü.

Uyanık kalan veya N2 aşamasındakilerin başarı oranları sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 14 oldu.

Oudiette, uykunun N1 aşamasının "yaratıcı (kreatif) içgörülere" yol açtığına inandığını, çünkü bu aşamanın uyku ile uyanıklık arasında bir yol olduğuna dikkat çekti.

Çalışma, bilimsel dergi Science Advances'in aralık sayısında yayınlandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir