• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Uzun yıllar önce ‘altın bilezik’ olarak adlandırılan Peygamber mesleği terzilik, bitme noktasına geldi.-

Yıllarca gelişen teknoloji, seri üretim ve tekstil sektörüne karşı direnen terziler, eski günlerini arıyor.

Son yıllarda ülkede yaşanan ekonomik sebepler yüzünden mesleklerinin yok olmakla karşı karşıya geldiğini belirten terziler, işlerinin büyük oranda azaldığını belirtti.

İLKHA’ya konuşan Batman’daki terziler, zamlardan kendilerinin de etkilendiğini, ayakta durmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Eskiden 5 yılda bir zam gelirken şu anda her gün geliyor”

25 yıldır mesleğini sürdürdüğünü dile getiren terzi Şehmuz Yıldız, işlerinin diğer senelere oranla yüzde 100 düştüğünü söyledi.

İşlerinin azalmasının sebebinin ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını vurgulayan Yıldız, “Çünkü fiyatlar katlandıkça insanların alım gücü azalıyor. Alım gücü azalınca da işler daha çok düşüyor. Eskiden kumaş fiyatları düşüktü. Eskiden bir kumaşa 5 yılda bir zam gelirken şu anda ise neredeyse günlük zam yapılmaya başlandı. Eskiden kumaşın metresi 20-30 lirayken şu anda 180 lirayı geçmiş, hatta bize mart ayına kadar fiyatın 200 lirayı bulabileceğini söylüyorlar.” dedi.

Şehmus Yıldız

“Hem esnaf hem de millet kan ağlıyor”

Terzilik mesleğinin neredeyse bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Yıldız şöyle devam etti:

“Eski terzilerde ayakta durmak için çabalıyor. Eskiden bir müşterimiz 5-6 tane pantolon dikebiliyorken şu anda ise bir pantolon diken müşterimiz parasının yarını peşin diğer yarını ise diğer aya bırakıyor. 3-5 ay sonra yüzde 30-40 daha zam geleceği söyleniyor. Şayet söylenilen gibi olursa esnaf artış hiçbir iş yapamaz hale gelecek. Bir metre kumaşı 200 liraya alırsam, bir pantolonun maliyeti 350 lirayı geçecektir. Bu durumda bir pantolonu ben kaç liraya satabilirim ki? Bu durumda kimsenin 400 lira üzerinde pantolon dikmeye gücü yetmez. Yetmeyince de işlerimiz tamamen bitecektir. Şu anda hem esnaf hem de millet kan ağlıyor. Bu zamlara karşı bir an evvel müdahale edilmesini istiyoruz.”

Diyadin Özbek

“Şu an durum çok kötü”

35 yıldır mesleğine devam ettiğini aktaran bir diğer terzi esnafı Diyadin Özbek, ekonomik sıkıntılardan dolayı terzilik mesleğinin çok kötü bir hale geldiğini kaydetti.

Eskiden terziliğin çok değerli bir meslek olduğunu söyleyen Özbek, “Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Pandemiden öncesine kadar da işlerimiz normaldi, bir şekilde geçiniyorduk. Şu anki durum ise çok kötü ve çok vahim. Eskiden ayda 45-50 kumaş pantolon dikerken şu anda ayda 10 ya da 15 pantolon dikiyoruz.” diye konuştu.

“Böyle devam ederse işsizler kervanına bizlerde katılacağız”

Kumaş fiyatının büyük oranda arttığını belirten Özbek, “5-6 ay önce metresi 70-80 lira olan kumaşın fiyatı şu anda 160 ila 200 lira arasında yükselmiş durumda. Malzemesiyle beraber bir pantolon 350 lirayı buluyor. Peki, ben bunu kaça satacağım ve kim alacak? Müşterilerimiz orta yaşlardakilerdir, gençler zaten tamamen hazır giyim alıyor. Şu anda pantolon dikiminin yanında tamir işlerini de yaparak idare ediyoruz. Şayet zamlar böyle devam ederse iş yerimizi kapatıp işsizler kervanına bizlerde katılacağız. Yetkililer artık zamlara bir çare bulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İsmail Özbek

“Maliyetlerden dolayı durum kötüye gitmeye başladı”

Babasının yanında çalışan 19 yaşındaki İsmail Özbek ise şunları söyledi: “19 yaşındayım, lise mezunuyum. 6 yıldır babamın yanında çalışıyorum. Terzilik işi son zamanlarda artan maliyetlerden dolayı kötüye gitmeye başladı. Böyle devam ederse bu işi bırakmak zorunda kalabilirim.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız