29 Mayıs Üniversitesi'nde engelli bireylere davranış konusunda farkındalık sunumu gerçekleştirildi
29 Mayıs Üniversitesi iş birliğinde, ÜTED (Ümraniye Tüm Engelliler Derneği) tarafından, "Engelli hakları iletişim ve erişilebilirlik" konulu farkındalık semineri düzenlendi.
Gerçekleştirilen seminere engelli vatandaşlar ve ailelerinin yanı sıra üniversiteli öğrenciler katıldı. Seminer, işitme engelli katılımcılar için işaret diliyle anlatıldı. Seminer sonrası katılımcılara katılım sertifikası takdim edildi.
Programın selamlama konuşmasını 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu gerçekleştirdi.
Sinanoğlu; "İnsanı yaratılmışların en şerefli olarak gören bir medeniyetin temsilcileri olarak, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla her konuda engelli kardeşlerimize alternatif imkanlar hazırlayarak, onları hayatın her alanına katılmalarını desteklememiz ve teşvik etmemiz, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirmemiz, sorunlarını öncelikli olarak çözmemiz ve tüm hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Her sağlıklı bireyin birer engelli adayı olabileceğini düşünerek bu şuur ve hassasiyetle hareket edersek, engelli kardeşlerimizin hayata bakış açılarını ve topluma ve toplumdan beklentilerini daha sağlıklı bir şekilde anlayabiliriz diye düşünüyorum." dedi.
"Farkındalık günlerinde engelli kardeşlerimize karşı olan sorumluluklarımızı bir kere daha hatırlatıyoruz."
Programın açılış konuşmasını yapan ÜTED Başkanı Yahya Sağlam, 2005 yılında yasalaştırılan engelliler kanunun devletin öncelikli konuları arasında yer aldığını ancak uygulamada hala sorunlar yaşadıklarını, bunun cezai müeyyidelerle aşılmasını talep ettiklerini belirterek, "Engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kuruluşları ve sorumluluk taşıyan herkese sorumluluk görevler düşüyor. 3 Aralık Dünya Engelliler farkındalık günlerinde engeli kardeşlerimize karşı olan sorumluluklarımızı bir kere daha hatırlatıyoruz. Bunu sadece bu günlerde değil her gün için herkesin yapabileceği bir şeyin olduğunu ve neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz" şeklinde konuştu.
" Bütün insanlar farklı olduğu gibi engelli bireyler de birbirinden farklıdır."
Engelli İletişimi Uzmanı Adem Kuyumcu, 'engelli hakları iletişim ve erişilebilirlik' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kuyumcu, bir konu hakkında bilgi sahibi olmak için çok fazla bilimsel araştırmanın sonucunu incelemek, akademik makaleler okumak ve sahada deneyim kazanmak gerektiğinin belirterek, "Bir kişinin söylediğinden yola çıkarak sosyal hizmet belirlenmeyeceği gibi bu kişi engelli dahi olsa engelliler politikasının da belirlenmez. Hiçbir engelli kendi sınıfının temsilcisi değildir. Bütün insanlar farklı olduğu gibi engelli bireylerde birbirinden farklıdır. Farklı dünya görüşüne, sosyal kimlik yapıya, psikososyal duruma sahiptirler. Bu nedenle akademik araştırmalar ve bilimsel veriler sahaya uygulanmış olan veriler son derece önemlidir." diye konuştu.
Engelli bireylerin toplumsal hayata eşit, adil ve bağımsız katılımı için en önemli konunun erişilebilirlik ve güncel bilgi olduğunun altını çizen Kuyumcu, "Bütün kamu alanlarının, binaların, konutların, toplu taşıma araçlarının yaya yollarının, parkların ve sosyal tesislerin erişilebilir olması gerekir. Saygın yaşamları için bilgilerimizin güncel olması gerekiyor. Güncel bilgi ve doğru bilgiyi mutlaka sağlamamız gerekiyor." hatırlatmasında bulundu.
Seminer sonrası ÜTED Başkanı Yahya Sağlam programa katkılarından dolayı Rektör Mustafa Sinanoğlu'na plaket takdim etti. (İLKHA)