• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Batman’da bazı polikliniklere randevu alınamaması büyük mağduriyet oluşturuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konuya ilişkin İLKHA’ya yazılı bir açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile diğer semt polikliniklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ ve ‘Alo 182’ üzerinden randevu bulmanın oldukça zor bir hal aldığını belirtti.

Dursun, Covid-19 salgını sebebiyle sağlık çalışanlarının 21 Temmuz 2020 tarihi itibariyle izne ayrılma, istifa etme gibi engellerin kaldırılması ile birlikte kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin istifa edip özel hastanelerde çalışmasının çıkmazda olan randevu sorununu daha da artırdığına işaret etti.

Ömer Faruk Dursun

“Beklentiler karşılanamaz durumda”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkede kişi başı hekime müracaatın 2002 yılında 3,1 iken 2017 yılında 8,9’a yükseldiğini aktaran Dursun şöyle devam etti:

“Son 15 yılda devlet hastanelerine başvurular yüzde 220 arttı. Üniversite hastanelerinde yüzde 340, özel hastanelerde ise yüzde bin 150 başvuru artışı var. Kamuda bu sayıları karşılayacak sayıda hekim, sağlık çalışanı olmadığı için beklentiler karşılanamaz duruma gelmiştir.”

“Randevu sistemi tıkandı”

“Bir devlet hastanesinde çalışan hekim günde 70-80 hasta bakmaktadır” diyen Dursun, “Oysa bir hekim hastaya en az 15-20 dakika ayırarak günde ancak 20-30 hasta bakabilir. Mevcut randevu sistemi 10 dakikada bir aynı anda 3 hastaya birden randevu verir hale getirilmiştir. Randevu sisteminin tıkandığına bir diğer örnek de acile başvuran hasta sayılarıdır. Nüfusu 600 bin olan şehrimizde acile başvuru sayısı günlük 3 bin-3 bin 500 arasında olmaktadır.” diye konuştu.

“Vatandaşlar randevu alamamaktan dert yanıyor”

Halkın Merkezi Hekim Randevu Sisteminden randevu alamadığına vurgu yapan Dursun, şunları söyledi:

“Son günlerde derneğimize bu konu hakkındaki şikâyetlerini getiren vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında faaliyete geçirdiği Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182 üzerinden randevu alamamaktan dert yanmaktalar. Bazı polikliniklerde aylar sonrasına randevu verilebildiğini söyleyen vatandaşlarımızın şikâyetleri üzerine bazı araştırmalar yaptık ve biz de MHRS ve Alo 182 üzerinden randevu almaya çalıştık. Polikliniklere en erken 10 gün sonrasına randevu alabildik. Ancak deri ve zührevi hastalıkları ile kadın doğum, ortopedi-travmatoloji polikliniklerine randevu bulamadık.”

“Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir”

Yaşanan sorunların aile hekimlerinden sevk sistemiyle düzeltilebileceğini belirten Dursun, şu çözüm önerisinde bulundu:

“Çözüm; birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilerek hastanelere başvuruyu azaltmak, sevk zinciri formülü üzerinden hekimin uygun gördüğü ve uzman hekim ihtiyacı olan hastaları hastanelere yönlendirmek, gereksiz tetkik ve girişimleri arttıran performans sisteminden vazgeçmektir. Eldeki mevcut kapasitemiz doğru bir biçimde uygulandığında gerçek manada ihtiyacı olan hastalar için uzayan hasta randevularının önüne geçilebilir ve dahi randevu alamayan vatandaşlarımızın gitmek zorunda kaldıkları özel hastanelerde çok çok yüksek katılım payı adı altında alınan fahiş fiyatlarının da önüne geçilmiş olunacaktır.”(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri