• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
SP Engelliler Koordinasyon Başkanı Bayrakçı: Engellilerde işsizlik oranı yüzde 80 civarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Saadet Partisi Engelliler Koordinasyon Başkanı İsrafil Bayrakçı basın açıklamasına, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü olduğunu hatırlatarak özel vatandaşların ve tüm engellilerin gününü kutlayarak başladı.

Engellilerin devasa sorunlarının devam ettiğini belirten Bayrakçı, "Bu sorunları birkaç başlık altında toplayabiliriz. Başta sağlık problemleri. Sağlık problemleri denince aslında bizim öteden beri savunduğumuz ve ortaya koyduğumuz bir husus var. Devlet öncelikle engelliğe yol açan sebepleri ortadan kaldırmalıdır. Bunun için sağlık politikaları geliştirmeli, engelli nüfusun azaltılması hususunda gerekli etkin adımları atmalı ve bu hususta çalışmalar yapmalıdır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu savaşta sakat kalan insanların durumunu bütün dünya milletleri gözlemlemiş ve o zaman engellilere karşı bir duyarlılık başlamış. O zaman Dünya Sağlık Örgütü bir politika başlatmış zaman zaman toplanarak engeller hususunda kalıcı kararlar almış. O kararlar doğrultusunda işte bugün 3 Aralık Dünya Engeliler Günü ilan edilmiş. Bugünü kutlayamıyoruz ama bir farkındalık oluşturma adına milletimizin huzurundayız." dedi.

"Türkiye'de işsizlik yüzde 12'lerde seyrediyorsa engelliler arasında işsizlik oranı yüzde 80'leri buluyor"

Engellilerin istihdamda sorun yaşadıklarını belirten Bayrakçı, "Çalışan engellilerin problemleri bir yana iş bekleyen engeliler çoktur. Evet, ülkemizde bir işsizlik problemi var. Ancak Türkiye'de işsizlik yüzde 12'lerde seyrediyorsa engelliler arasında işsizlik oranı yüzde 80'leri buluyor. Engelliler, devlet kadrolarında kotalarının doldurulması ve yetersiz sayılan kotanın da bir an evvel artırılması en az yüzde 6'lara çıkarılmasını bekliyor. Denebilir ki; 'Mevcut kontenjanlar doldurulmamış ki artışı yapalım.' Bizim arzu ettiğimiz açık kontenjanların doldurulması, akabinde de bunun artırılmasıdır. Çünkü ihtiyaca ancak öyle cevap verilebilir. Şu an engelliler en azından bugün münasebetiyle en az 10 bin atama bekliyor. Ama iki yıldır bu tür atamalardan maalesef çok cüzi miktarda olabildi. Arkasından herhangi bir durum gelmedi." ifadelerini kullandı.

İstihdamda engellilerin nitelikli işlerde çalıştırılmaması probleminin de olduğuna vurgu yapan Bayrakçı, "Örneğin hukuk fakültesini bitiren bir görme engelliye santral memurluğu veriliyor. Ya da yardımcı hizmetlerde çalıştırılıyor. Bu da engellinin onuruna dokunuyor. Dolayısıyla burada da bir iyileştirme ve bir pansuman gerekiyor. Dolayısıyla bu problemleri bugün halen konuşuyor olmamızdan biraz üzüntü duyuyorum ama maalesef bunlar kaçınılmaz gerçekler." diyerek açıklamasını sonlandırdı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir