• DOLAR 34.653
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2926.008
  • ...
Tarımsal sulamada çiftçiler destekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’de 2007-2008 yıllarında yaşanan şiddetli kuraklık birçok üründe rekoltenin düşmesine neden oldu. Önümüzdeki yıllarda kuraklık nedeniyle meydana gelebilecek zararın en az seviyelere indirilmesi için tarımsal alanlar başta olmak üzere her alanda tedbirlerin yanı sıra su kaynaklarının bilinçli, doğru ve verimli kullanılması büyük önem arz ediyor.

Kuraklığın etkisinin azaltılması, tarımda su tasarrufunun sağlanması, çiftçilerin yetiştirdiği ürünlerde verim ve rekoltenin artırılması, kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sulama ihtiyacı olan çiftçi ve üreticilere sulama sistemleri ile ilgili hibe ve destek veriliyor.

 

Bu kapsamda Gaziantep’te de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere önemli destekler ve hibeler veriliyor.

İklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla tarımda su kullanımının da yeniden düzenlendiği Gaziantep’te sulama sistemiyle ilgili kendi projesini hazırlayan çiftçilerin projeleri kabul edilerek destek veriliyor.

2021 yılında “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi” programı kapsamında arazi kontrolleri sonucu başvurusu onaylanan 983 sulama projesinin tamamı için gerekli olan 37,4 milyon TL ödenek tahsis edildi.

Gaziantep kabul edilen projeler sıralamasında 3’üncü sırada, ödenecek hibe miktarları sıralamasında ise 2’inci sırada yer alıyor.

“Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi” programının başladığı 2008 yılından beri Gaziantep’e 3 bin 644 projeye yaklaşık 91,5 milyon TL hibe ödemesi yapıldı.

Gaziantep’te 2008-2013 yılları arasında 124 sulama projesi onaylanırken 1,14 milyon TL hibe ödemesi yapıldı. 2014-2021 yılları arasında ise onaylanan 3 bin 520 proje için 90,32 milyon TL hibe ödemesi yapıldı.

Küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklığın ciddi verim kayıplarına neden olduğu Gaziantep’te tarımsal sulamanın ve modern sulama sistemlerinin önemi daha da artarken, damlama sulama, yağmurlama sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama ve toprak altı damlama sulamanın desteklendiği hibe programı ile birim alandan daha fazla verim elde edildi.

Sulama sistemleriyle suyun tasarruflu kullanılmasıyla birlikte toprakların bozulması da engellenirken daha çok alan daha az su ile sulanabiliyor.

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, İLKHA muhabirine, iklim değişikliği ve kuraklık koşullarının dikkate alınarak su tasarrufu sağlayan modern sulama sistem ve yöntemlerin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldığını belirtti.

Gaziantep’in kurak iller arasında yer aldığına işaret eden Karayılan, geçen yılda kentte ciddi bir kuraklığın yaşandığını hatırlattı.

Bu yıl yağacak yağmur ve karla Gaziantep’i hep bereketle anmak istediklerini belirten Karayılan, kuraklık olduğunda birim alanındaki verimin çok düştüğünü ifade etti.

İklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın tarımsal sulamadaki önlemleri de artırdığını bildiren Karayılan, sulanan arazilerin daha verimli hale geldiğini söyledi.

Tarımsal sulamanın önemli olduğunu belirten Karayılan, tarımsal kuraklığa karşı en güçlü silahın ise damla sulama olduğuna dikkat çekti.

“Barajların aktif hale gelmesi lazım”

Gaziantep’te çok ciddi manada sulama yatırımlarının olduğunu bildiren Karayılan, “Çok ciddi barajlar var ve bu barajların aktif hale gelmesi lazım. Araban’da Ardıl Barajı, İslahiye’deki Tahtaköprü Barajı bizim için önemlidir. Özellikle Nizip bölgesinde barajımız olmasına rağmen 3 terfi sistemi ile sulama yapıldığından dolayı enerji maliyetleri yüksekti. Sağ olsun sayın valimizin gayretleri, sayın bakanımızın da destekleriyle şu anda Nizip’te güneş enerji sistemi ile sulama yapılmaya çalışılıyor. Şu an Nizip’te 5 megavat kuruluyor, inşallah bu 30 megavata kadar çıkarılacak. Bu yöntemle sulama sistemlerinin de maliyeti çok ciddi manada düşürülecek.” dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü aracılığıyla kentteki tüm barajları bir an önce tamamlamaya ve arazileri de sulamaya açmaya çalıştıklarını belirten Karayılan, çalışmaları bu yönde yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

“Sulama sistemlerine önem veriyoruz”

Arazilerin sulanması bireysel sulama sistemleri kurduklarını ifade eden Karayılan, “Bireysel sulama sistemlerinde güneş enerji sistemi ile sulama yapıyoruz. Tamburlu sistem ile sulama projelerine destek veriyoruz. Yağmurlama sulama projelerine destek veriyoruz. Damlama sulama sisteminde hem yer üstü hem de yeraltı damlama sulama sistemlerine destek veriyoruz. Yeraltı damlama sulama sisteminde en çok Antep fıstığının bahçelerine destek veriyoruz. Antep fıstığında bazen ‘var yılı’ bazen ‘yok yılı’ yaşanıyor, aslında Antep fıstığını iyi bir budama, bakım ve güzel bir pozisyonda sulama ile ‘var yılı’nı ‘yok yılı’nı hemen hemen ortadan kaldırmaya çalışırsınız. Yani bu oran birbirine çok yakın olur. 1 yıl 100 kilogram ürün veren bir ağaç ertesi yıl 5 kilogram ürün vermez, 80 kilogram verir. Dolayısıyla bizim yapabileceğimiz en iyi şey bundan sonra birim alanındaki verimi arttırabilmektir. Ülkemizde tek yol ve tek çare budur. Birim alanındaki verimi arttırabilmektir. Türkiye’nin tarım arazi sahasının genişlemesi mümkün değil. Gaziantep'in 682 bin hektar tarım arazi varlığı var. Tarım arazi varlığımızın genişleme ihtimali yok. O zaman mevcut elimizdeki arazi varlığında ekiliş yaptığımız ya da meyve bahçesinde birim alandaki verimi arttırmalıyız. Bu verimi uygun bakım şartları ve budama ile birlikte sulamayla bu verimi arttırabiliriz. Gaziantep'te sulanan bir Antep fıstığı bahçesinde yüzde 30-35 arasında verim artıyor.” ifadelerini kullandı.

Yeraltı damlama sulama sisteminin uzun yıllar çok etkili olan bir damlama sulama sistemi olduğunu bildiren Karayılan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Gaziantep'te sulama sistemleri ile ilgili çok ciddi ataklar yaptıklarını ifade etti.

“Sulama projelerine destek vermede ikinciyiz”

2021 yılında 1040 çiftçinin sulama projelerinden yararlanmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne müracaat ettiğini ve 940 çiftçinin projesinin kabul edildiğini bildiren Karayılan, çiftçilere ödenecek hibe tutarının ise 37 milyon TL olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu sene bize müracaat 1140’a yakın bir proje vardı. 100 tanesi düzgün hazırlanmadığı için kabul edilmedi. Düzgün hazırlanan bütün projelerin tamamı kabul edildi. Türkiye'de bu yıl için Şanlıurfa’dan sonra sulama projeleri desteklemede ikinci sırada yer aldık. Türkiye genelinde buna baktığımızda 5 yıl üst üste Türkiye ikincisi olduk. 4 yıl üst üste Konya birinci, Gaziantep ikinci sıradaydı, bu yılda Şanlıurfa birinci sırada; biz ikinci sıradayız. Aslında tarım arazi varlıkları çok büyük olan illerimiz var. Ancak biz buna rağmen çok ciddi çalışıyoruz. Aslında buradan şunu da anlıyoruz; çiftçimiz çok bilinçli ve bilinçli bir çiftçi olarak şu an üretime devam ediyor. İslahiye ve Nurdağı ilçelerimiz aslında yıllar itibariyle de baktığımızda yağış anlamında çok ciddi sıkıntı olmamasına rağmen şu anda sulama sistemlerine belki de en çok destek çıktığımız ilçelerimiz arasında yer almaktadır. Buradan şunu anlıyoruz; biz ne kadar bilinçli bir sulama yaparsak hem enerji maliyetini düşürmüş oluruz hem cebimizden çıkacak olan para miktarını düşürmüş oluruz yani girdi maliyetleri düşmüş olacak, gelir de çok artmış olacak. O zaman çiftçi kâra geçmiş olacak. Dolayısıyla bize düşen eli nasırlı, üreten çiftçilerimizin desteğini bir kat daha artırabilmek ve onlara bu desteği vermektir.”

“Bilinçli sulama sistemi ile birim alanındaki verimi artırmalıyız”

Gaziantep’te yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında Antep fıstığı, zeytin, nar, üzümün geldiğini ifade eden Karayılan, meyve alanların kentin yüzde 60’ını kapsadığını belirterek, “Bizim şu anda amacımız tamamen, Araban, Nurdağı ve Barak ovası gibi yerlerde buğday ve arpa ekilişlerini, bu ovalarda bilinçli sulama sistemi ile birim alanındaki verimi arttırmak. Biz, ‘işimiz gücümüz saha’ diyoruz ve son dönemlerde yaptığımız 342 bin eğitimle bütün çiftçilerimizi bilinçlendirmek istiyoruz. Ne olursa olsun tüm çiftçilerimizden ricamız; 5 dakikanızı ayırın, bizimle mutlaka yapacağınız ekilişlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunun, biz de sizleri yönlendirelim.” diye konuştu.

“Sulama projelerinin tamamını destekleyeceğim”

Bireysel sulama sistemleri desteği başvurularının 1 Ocak 2022’de tekrar başlayacağını ifade eden Karayılan, “1 Ocak 2022’de başlayacak olan proje başvuru süreleri ile ilgili herkese söz veriyorum; Gaziantep'te bana başvuracak sulama projelerinin tamamını destekleyeceğim. Sayın bakanımızdan, milletvekillerimiz ve valimizden almış olduğumuz güçle, destekle bu sözü veriyoruz. Allah'ın izniyle hiç kimsenin sulama projesini elemeyeceğiz ve kendisine destek çıkacağız.” dedi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi, Ekonomik Yatırımlar ve Altyapı Programlarının 15'inci etap başvurularının başladığını da bildiren Karayılan, ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konularının proje tekliflerinde toplam proje tutarının 250 bin ve 3 milyon 500 bin TL arasında olduğunu ve proje tutarının yüzde 50'sinin hibe edileceğini belirtti.

“Yüzde 50’si bizden yüzde 50’si sizden”

Karayılan, “Tarımıyla Yükselen Gaziantep, yüzde 50’si bizden yüzde 50’si sizden ve tamamı sizin” sloganıyla yatırımcılara destek verdiklerini belirterek, “Şu anda ‘kırsal kalkınma ekonomik yatırımlar’ diye bir programımız var. Gıda işletmeleri ile ilgili Gaziantep'te kim yapmak isterse biz işletmenin 3 milyon 500 bin TL’nin bir milyon 750 bin TL’sini hibe olarak veriyoruz. Şu anda proje süreleri başladı ve 22 Ocak 2022’ye kadar devam edecek. Lütfen yatırımcılardan ricamız; gelin bizimle görüşün, çayımızı ve kahvemizi için ve biz size 3 milyon 500 bin TL’nin bir milyon 750 bin TL’sini hibe olarak vermek istiyoruz. Bu konuda size destek çıkmak istiyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürü olarak ekibimle, çalışma arkadaşlarımla firmalarımızın, çiftçilerimizin emrinde olarak çalışmaktan onur duyuyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir