Milli Eğitim Şurası'nda önemli kararların alınması bekleniyor
Okul öncesi eğitim, mesleki eğitim ve öğretmenlik alımlarında mülakatların kaldırılması gibi önemli konuların masaya yatırılacağı toplantı, eğitim politikalarını belirlemek için yol haritası niteliğinde olacak.
Millî eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları inceleyip tavsiye kararları hazırlanan 20. Millî Eğitim Şûrası açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla saat 14.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayacak.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in başkanlığında geniş bir katılımla düzenlenecek şûrada, ana tema "eğitimde fırsat eşitliği" olacak. Şûrada, "temel eğitimde fırsat eşitliği", "mesleki eğitimin iyileştirilmesi" ve "öğretmenlerin mesleki gelişimi" olmak üzere üç ana konuda özel ihtisas komisyonu kurulacak.
Şûra hazırlık sürecinde, özel ihtisas komisyonları ile okul öncesi eğitimden üniversite giriş sistemine kadar muhtelif konulara ilişkin çalışma grupları oluşturuldu. Şûranın temsiliyetini artırmak için tüm illerden katılımcılar seçildi ve yapılan 26 farklı bölgesel toplantı sonrası raporlar hazırlandı. Şûra kapsamında oluşturulan özel ihtisas komisyonu raporları, şûra üyelerine önceden gönderildi.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve üyeleri, milli eğitim bakan yardımcıları ve bakanlık merkez teşkilatı birim amirlerinin tabii üyeler olarak katılacağı şuraya, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile yurt içi ve yurt dışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşları, öğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında şura konularıyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanlar da davet edildi.
Şûralar
Millî Eğitim Şûrası'nın ilki 1939 yılında dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel başkanlığında "Cumhuriyet maarifinin plan ve esasları", "çeşitli öğretim derecelerindeki müesseselere ait talimatnamelerin incelenmesi" ve "bütün müfredat programlarının incelenmesi" gündemiyle toplandı.
19. Eğitim Şûrası ise 2014'te "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri", "öğretmen niteliğinin artırılması", "eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması", "okul güvenliği" gündemiyle toplanmıştı.
Şûrada alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor. (İLKHA)