CHP, Öğrenci Olaylarını İnceliyor
CHP, Dicle Üniveristesinde başlayarak hızla tüm Türkiye`ye yayılan üniversite olaylarını mercek altına aldı. CHP, siyasi çatışmaları ve tutuklu-hükümlü öğrenci sorunlarını araştırmak için parti içinde bir komisyon oluşturdu.
ANKARA- CHP ’li Prof. Ayşe Eser Danışoğlu’nun başkanlığında oluşturulan komisyon, çalışmalarına sık sık çatışma haberleriyle anılan Ankara Üniversite Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden başlayacak. Komisyon daha sonra önceki akşam çatışmaların yaşandığı ODTÜ’de inceleme yapacak.
CHP Üniversite Komisyonu, daha önce cezaevleri sorununu masaya yatıran Cezaevi Komisyonunun tutuklu ve hükümlü öğrencilerden dinlediği hikayeler üzerine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun onayıyla kuruldu. Prof. Ayşe Eser Danışoğlu’nun başkanlığındaki komisyonda Hüseyin Aygün’ün yanısıra, CHP Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu üyeleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir ve Melda Onur yer alıyor.
Tutuklu öğrenciler esin kaynağı
Ağbaba, cezaevlerindeki sorunları incelemek için mahkumlarla yaptıkları görüşmelerde, çok sayıda üniversitelinin olduğunu farkettiklerini ve üniversitelilerin anlattıklarından yola çıkarak böyle bir komisyon oluşturmaya karar verdiklerini söyledi. Ağbaba, “Adalet Bakanlığı cezaevinde öğrenci sayısının az olduğunu savunuyor. Ancak şöyle bir sorun var. Öğrenciler tutuklandığı zaman iki kez cezalandırılıyor. Bir cezaevine konuluyor, ikincisi henüz hakkındaki yargı kararı kesinleşmeden okul yönetimi tarafından okuldan atılıyor. Böylece tutuklu öğrenci olmuyor. Bu durumda çok kişiyle karşılaştık. Cezaevlerinde tahmin ettiğimizden çok tutuklu ve hükümlü öğrenci var. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden tutuklanan öğrencilerle görüşmemiz ise son nokta oldu. Onların anlattıkları bizi etkiledi ve çok büyük bir mağduriyet alanı olduğunu gördük ve Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu ile görüştük. Onun onay vermesiyle bu komisyonu hayata geçirdik. İlk olarak da DTCF’ye gideceğiz” dedi.
İki rapor hazırlanacak
Komisyon Türkiye ’deki bütün devlet vakıf ve özel üniversitelerde incelemeler yapacak. İncelemenin ardından hem üniversitelerle ilgili tek tek rapor hazırlanacak, hem de çalışmanın sonunda Türkiye Üniversiteler Raporu hazırlanacak ve Kılıçdaroğlu’na sunulacak.
Komisyon, üniveristelerde siyasi, dini ve etnik baskıları inceleyecek. Komisyon ayrıca öğrencilerden gelen şikayetleri de değerlendirecek. Komisyon, üniversitelerin fiziki yapılarından ve imkanlarından çok siyasi yapısı ve öğrencilerin demokratik alanları ile ilgili incelemeler yapacak. Bu çerçevede, “Üniversitelerde etnik dinsel baskılar var mı? Okul yönetiminin öğrencilere siyasi baskıları var mı? Eğitim özgürlüğü ve demokrasi üniveristelerde işliyor mu? Bilimsel eğitim olanakları neler? Öğrenci olaylarının nedenleri ve etkileri neler? Okul idaresinin öğrenci olaylarına yaklaşımı nasıl? Okul yönetimi ile öğretim elemanları arasında siyasi ilişkiler” gibi sorulara yanıt aranacak.