• DOLAR 32.563
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2446.624
  • ...

Kağıt ve basım maliyetlerinin kura endeksli olmasından dolayı etkilenen yayıncılar yakında kitapların satılamayacak kadar yükseleceğinden endişeli.

Son bir yılda kitap kapak kâğıdındaki zamlar yüzde 100'ü aştı. Kitap kâğıdına yüzde 20, birinci hamur kâğıtlara yüzde 35, çocuk ve sanat kitap kâğıtlara ise yüzde 40 oranında zam yapıldı. Kur artışından gazete kağıtları da nasibini aldı. Bu nedenle son bir yılda bazı gazeteler hafta sonu eklerine son verirken, bazıları da sayfa sayısını düşürdü.

Bugün ise dolar 11 lirayı geçti, euro 13 lira sınırına dayandı. Böylece yayınevleri ve gazetelerin masrafları ikiye katlandı.

Yayıncıların çoğu üretim planlarını gözden geçiriyor!

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yayıcıların kitap üretme planlarını gözden geçirdiğini açıkladı.

Kitap okurlar yükselen fiyatlardan dolayı şikayetçi!

Kocatürk: “Maliyetler karşısında sektör kendi içerisinde birbirini vadelerle idare ediyor. Nakit yatırımlar karşısında mutlaka yayıncılar da zorunlu olarak vadeli satmaktan vazgeçip peşin satmanın yoluna gidecekler. Bu da zor bir süreçtir. Okurla bağı olan yayıncıların esas olarak düşündükleri şey bu.

Okurların şikayetçi olmaları normal. Bu tepkilerin doğru adresi biz değiliz, ülkenin ekonomik durumu, kâğıt üretmemiş olması... Ülkenin üretim maliyetlerinin tamamen dövize dayalı olmasından kaynaklanıyor.”