Pide ve lavaş imalatçıları un fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesini talep ediyor
Un fiyatlarına sürekli zam yapılmasından dolayı mağdur olan pide ve lavaş imalatçıları tepkilerini dile getirdi.
Son dönemlerde temel tüketim gıdalarından olan una art arda zam yapılması nedeniyle lavaş ve pide üreticileri sıkıntılı günler yaşıyor.
Yılın başında 110 lira olan çuval unun fiyatı son zamlarla birlikte 350 lirayı buldu. Kebap ve döner restoranlarına toptan pide ve lavaş üretimi yapan lavaş ustaları son günlerde yapılan zamlara tepki gösterdi.
Zamların devam edeceğini tahmin ettiklerini belirten imalatçılar, yetkililerden fiyat artışlarına ivedilikle çare bulmalarını istiyor.
Günübirlik yapılan zamlara anlam veremeyen ve artan maliyetlere rağmen sattıkları ürünlere zam yapmadıklarını belirten pide ve lavaş ustaları, zamların önüne geçilmesini talep ediyor.
"Un fiyatları kur artışı nedeniyle günübirlik değişmeye başladı"
32 yıldır İstanbul'da lavaş üretimi yaptığını belirten lavaş ustası Sıraç Akpolat, un fiyatının artması nedeniyle lavaş üreticileri ve tüketicileri arasında diyalog sorunu yaşandığını ifade etti.
Sıraç Akpolat
Akpolat, "Un fabrikalarının yaptığı zamlardan dolayı biz de müşterilerimize yapacağımız zammı bir kereye mahsus yapıyoruz ama un fiyatları kur artışı nedeniyle günübirlik değişmeye başladı. Önceki yıllarda 3-4 lira yapılan un zammı şu anda günde 50-60 lirayı bulmaktadır. 3-4 ay zarfında 155 lira olan un fiyatı, şu anda 400 lira civarına dayanmıştır. 5-6 ay önce 1 liraya sattığımız lavaş şu anda 1 lira, biz yaptığımız zamlardan dolayı şu anda tüketiciler tarafından büyük bir tepki alıyoruz. Neticede onlar da haklı ama bize yapılan un zamlarından dolayı biz de zam yapmak zorunda kalıyoruz." dedi.
Buğday fiyatlarındaki artışı sadece kurların artışına bağlamamak gerektiğinin altını çizen Akpolat, "Bunun nedeni bazı buğday stokçularının milyon dolar para bağlayarak zamanında topladıkları buğdayları şimdi piyasaya sürerek rant sağlamasıdır. Ramazan Bayramı'nda 155 liraya aldığımız un, şu anda 400 lira civarına dayandı. Yüzde 180 civarında bir zam ama bizim lavaş zammımız maalesef son 10-15 gün hariç sıfırdır." şeklinde konuştu.
"Mecbur olmasam, kepenkleri çekip kapatacağım"
Abdulgaffar Yıldız
20 yıldır sektörde olduğunu belirten Abdulgaffar Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
Artışlar un fabrikaları ve buğdaydan dolayı oldu. Un torbasına senede bir defa zam gelirdi. Yılda 1 lira bilemedin 3 lira zam gelirdi onu da uncular 2-3 ay sonra bize yansıtırdı. Biz de zor durumda kalmasaydık müşterilerimize yılda 5 kuruş artışla bu işi yapardık ama bu 1-2 yıl içerisindeki fahiş fiyatlardan dolayı maalesef fiyatların önüne geçemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, esnaf arkadaşlarımıza karşı mahcup kalıyoruz onlarla yüz göz oluyoruz. Bugün aldığım unun fiyatını ertesi gün bulamıyorum, aldığımı unu ertesi gün yerine koyamıyorum. Bütün fırıncılarda bu acı, endişe, sıkıntı var. Bayağı bir zararımız var kimi evini, kimi arabasını, kimi dükkânını kaybetti. Bu meslekte, bu artışlardan dolayı sağlığını kaybeden insanlar var. Ben bile bu yaşta şeker hastası oldum, bu sorun ve sıkıntılardan dolayı hasta oldum. Mecbur olmasam, kepenkleri çekip kapatacağım. Şu an mecburiyetten çalışıyoruz.
"Yılbaşına kadar bir çuval unun 500 liraya kadar çıkması bekleniyor"
Yahya Baygın
25 yıldır un toptancılığı yaptığını belirten Yahya Baygın, "Bu seneye başlarken bir torba un 110-120 TL civarındaydı şu anda 350 liraya kadar çıktı. Üreticiden, tüketiciden, vatandaştan, herkesten yana açıksa biraz sıkıntı yaşıyoruz. Tüketimden, satıştan her yönden sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm devlettir, devletten başka kimse çözemez. Fabrikalara buğday veren Devlet Ofisleri var, yurtdışından da alıyorlar. Devlet yurtdışına müdahildir. Bugün burada bizim 300 liraya aldığımız unu Kuzey Irak'ta 170-180 liraya alıyorsunuz. Orada nasıl oluyor da burada olmuyor?" şeklinde konuştu.
Zamlardan en çok etkilenenin vatandaş olduğunu ifade eden Baygın, "Olan vatandaşa oluyor başka hiç kimseye olmuyor ne tüketiciye ne de üreticiye bir şey olmuyor. Üretici de sıkıntı yaşıyor ama bir şekilde altından kalkıyoruz ama vatandaş ne yapacak? Bu fiyatlarda 4 liranın altında ekmek kurtarmaz. Günde 5 nüfus düşünün. Vatandaş ne yapacak? Hadi fabrika bize zam yaptı, biz üreticiye yaptık, vatandaş ne yapacak? Dürümcü sararken, satarken para kazanıyor ama vatandaş bunu yiyecek. Bu büyük bir handikaptır ve biliyorsunuz ekmek temel gıda, pilavda bile ekmek yeriz. Sıkıntı çok büyüktür. Bu bir temel gıdamız, en temel gıdamız buğday ve undur. En büyük sorundan, temel gıdadan başladık." ifadelerini kullandı. (İLKHA)