• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
ABD’nin Kuzey Suriye'ye hibe ettiği tohumda hastalık çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Söz konusu tohumu “Alman buğdayı” olarak alan çiftçiler daha sonra bunun Alman değil Türkiye menşeli olduğunu ve Adana'dan gönderildiğini anladı. Suriye hükümeti, tohumda hastalık tespit edildiğini ve bunun tarıma büyük zarar vereceğini bildirdi. Hükümet çiftçilere söz konusu tohumu kullanmamaları için çağrıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı, 3 bin tonun üzerinde buğdayı Özerk Yönetim'e teslim ettiğini ve Kuzey Suriye'de tarıma 4 milyon dolarlık destek sağlayacağını duyurmuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen Til Berekli bir çiftçi, 2,5 ton Adana tohumu alarak 100 dönümlük tarlasına ektiğini, tohumda bir hastalık olup olmadığını bilmediğini, yerel tohum yokluğundan dolayı bu tohumu aldığını söyledi.

Til Berekli çiftçi M.S. de “Bu tohumu bir Amerikan kuruluşundan aldım ve ektim. Hastalıktan haberimiz yok. Tek bildiğimiz, bu tohumun Alman olduğuydu, ancak Adana'dan geldiğini öğrendik. Her dönüme yaklaşık 25 kilo tohum ektik, ben de kendimi ilaçlama yaptım. Bu tohumla çiftçiler büyük zarara uğrayacak. Abim de bu tohumdan çok ekti” diye konuştu.

Suriye hükümeti, ABD Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın Batı Kürdistan'da dağıttığı tohumun “Nimontoda” içerdiğini ve hastalığın bölgedeki tarlalara yayılacağını duyurdu.

Tarım uzmanları, ekimden önce toprağın ilaçlanmasıyla sorunun çözüleceğini, ancak ekimden sonra çözülmesinin zor olduğunu söylüyor.

Kuzey Suriye'de buğday tohumu sıkıntısı nedeniyle bölge tarlalarının sadece yüzde 30'u ekilmiş durumda

Ekonomi uzmanları, Özerk Yönetim ve Suriye hükümetinin tarım sektörünü ihmal etmesi ve kuraklık nedeniyle bölgedeki gıda kıtlığı riskine dikkati çekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir