• DOLAR 34.612
  • EURO 36.344
  • ALTIN 2919.804
  • ...
Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 yıldır Almanya'nın Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel'in yerini Olaf Scholz alacak.
İki ay boyunca devam eden koalisyon görüşmelerinin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), aralarında anlaşarak hükümet kurma planını resmen sundu.

Hristiyan Demokrat Partisi'nin (CDU) 16 yıllık dönemini noktalayan “trafik lambası” koalisyonunda, CDU ile yapılan büyük koalisyonda maliye bakanı görevindeki SPD'li Olaf Scholz başbakan olacak, Scholz'un yardımcılığını ise Yeşiller Eş başkanı Habeck yürütecek.
Mutabakata varılan sözleşmeye göre, Almanya'da çifte vatandaşlık ve süresiz ikamet imkanı kolaylaştırılacak, Müslümanlara ait ibadethanelere koruma desteği verilebilecek.

Alman vatandaşlığı alma süreci
Sözleşmede modern bir vatandaşlık yasası oluşturulduğu belirtilerek, "Bunu yapmak için çoklu vatandaşlığı etkinleştireceğiz ve Alman vatandaşlığı alma sürecini basitleştireceğiz. Kural olarak, vatandaşlığa kabul, beş yıl sonra, üç yıl sonra özel entegrasyon başarıları ile mümkün olmalıdır. Üç yıl sonra yerleşim izni (süresiz ikamet) alınmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Sözleşmede, Almanya'da yabancı ebeveynlerden doğan çocukların, ebeveynlerinden birinin beş yıldır Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi koşuluyla, Alman vatandaşlığı alabileceği belirtildi.

Almanya'ya gelen ilk nesil misafir işçi kuşağından vatandaşlık için istenen dil şartı seviyesinin düşürüleceği ifade edilen sözleşmede bu kişilerin vatandaşlığa alınmalarının kolaylaştırılacağı kaydedildi.

Almanya'daki Müslümanlar
Sözleşmede Almanya'daki Müslümanların yaşamları da dikkate alınarak Müslüman yaşamının çeşitliliği ve gençlik derneklerinin destekleneceği vurgulandı.
Ülkede Müslümanlara ve kurumlarına yönelik artan tehdide karşı kapsamlı koruma, önleme gibi desteklerin sunulacağının belirtildiği sözleşmede dini cemaatler arasındaki iş birliğinin teşvik edileceğine vurgu yapıldı.

Asgari saat ücreti 12 euro
Yeni hükümetin hedeflerinin yer aldığı protokolde, asgari saat ücretinin 12 euroya çıkartılacağı ve seçme yaşının 16'ya indirileceği ifade edildi.

İklim kriziyle mücadelenin "insanlık görevi" olarak nitelendirildiği protokolde, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve bu bağlamda yatırım yapılması gerekliliğine işaret edildi.
Protokolde, ülkede özellikle büyük şehirlerde yaşanan konut sorununa çözüm getirileceği aktarılarak, yeni hükümetin yılda 400 bin konut inşa etmeyi ve kira artışlarını frenlemeyi hedeflediği vurgulandı.

Koalisyon protokolünde Covid-19 salgınıyla mücadelenin, yeni hükümet için merkezi konu olduğu ve bunun için bir kriz merkezi oluşturulacağı belirtildi.

Türkiye ile ilişkiler
Koalisyon sözleşmesinde Türkiye'ye de yer verildi. Sözleşmede dış politika gerilimlerine rağmen Türkiye'nin, AB'nin önemli bir komşusu ve NATO'nun bir ortağı olmaya devam edeceği vurgulanarak, Almanya'da çok sayıda Türkiye vatandaşın yaşıyor olmasının, iki ülke arasında özel bir yakınlık yarattığı belirtildi.

Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan, kadın ve azınlık haklarının gerilediği öne sürülen sözleşmede, "Bu nedenle katılım müzakerelerinde hiçbir faslı kapatmayacağız veya yeni fasıl açmayacağız." ifadelerine yer verildi.
Sözleşmede AB-Türkiye diyaloğunun süreceği, sivil toplum ve gençlik değişim programlarının geliştirileceği kaydedildi. AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir