• DOLAR 34.575
  • EURO 36.023
  • ALTIN 3005.061
  • ...
Siirt’te meyve fidanı dağıtım töreni düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Törene, Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Kurtalan Kaymakamı Çağlar Tekin, Ak Parti Siirt il Başkanı Ekrem Olğaç, Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt il Müftüsü Vahap Kapıcıoğlu, Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

"Ekilebilir bütün topraklarımızı ekmemiz lazım"

Törenin açılış konuşmasında küresel ısınma ve kuraklığa dikkat çeken Vali Hacıbektaşoğlu, tarımın ne kadar önemli olduğunu şu sözleriyle ifade etti:

“Alternatif Ürün Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Üreticiye tohum ve fidan desteği vermek amacıyla burada bulunmaktayız, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreç, bütün dünya için gıdanın, üretimin, öne çıktığı bir dönem olacak.  Kuraklık ve küresel ısınma ile mücadelede tarımın çok önemli olduğu bir zamandayız, bu nedenle üretim diyoruz. Ekilebilir bütün topraklarımızı ekmemiz lazım ve suyu çok verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor.” 

 

"Proje yüzde 75 hibe, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklindedir"

Tüm dünyanın yaşadığı ekonomik kriz ve kuraklık sebebi ile stratejik ürünlerden yem bitkileri, buğday ve mercimek alanlarımızı arttırmaya yönelik projelerin desteklendiğine dikkat çeken Tarım Ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, şu bilgilendirmede bulundu:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Alternatif Ürün Meyveciliği Geliştirme Projesi’ ’ile bugün ilimizde Badem, Böğürtlen, Gojibery ve Trabzon Hurması fidanlarımızı, ‘Yem Bitkilerini Geliştirme, Baklagil ve Buğdaygil Ekim Alanlarını Yaygınlaştırma Projeleri ile sertifikalı fiğ, mercimek ve buğday tohumu dağıtıyoruz. Alternatif Ürün Meyveciliği Geliştirme Projesi ile 310 dekar alan için; 7 bin 340 adet badem fidanı, 65 dekar alan için bin 486 adet Trabzon Hurması fidanı, 31 dekar alan için; 2 bin 500 adet Gojiberryy fidanı, 10 dekar alan için; 800 adet böğürtlen fidanı dağıtılacaktır.”

"Siirt’te ilk defa kapama bahçe şeklinde Böğürtlen bahçeleri kurulacak"

Proje ile Siirt’te ilk defa kapama bahçe şeklinde Trabzon hurması, Gojiberryy ve Böğürtlen bahçeleri kurulacağına dikkat çeken Demirhan, bilgilendirmesine şu şekilde devam etti:

Kurulacak kapama bahçelerimizle üreticilerimize, Pazar değeri olan, birim alandan yüksek kazanç sağlayacakları alternatif ürünler sunmak istiyoruz. Üreticilerimizin ilgisi ve desteği ileriki dönemdeki projelerimiz için bizi umutlandırmaktadır. Projesiyle Bugün, 38 bin 300 kilogram yem bitkisi olarak fiğ tohumu dağıtılarak 3 bin 200 dönüm alandan kaba yem alınması sağlanacaktır. Toplam proje tutarı 330 bin TL’dir. Proje; yüzde 75 hibe, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklindedir. “Baklagil ve Buğdaygil Ekim Alanlarının Yaygınlaştırılması” Projesi ile Kurtalan İlçemizde 286, Merkez ilçede16, Baykan ilçemizde 12, Eruh ilçemizde 4 çiftçiye olmak üzere toplam 318 çiftçimize 1 milyon 350 bin TL değerinde 111,5 ton mercimek tohumu dağıtılarak bakanlığımızın katkıları ile 9 bin dönüm civarında ek mercimek ekimi sağlanacaktır. 2019 yılında 67 bin dekar olan mercimek ekim alanımız 2021 yılında 130 bin dekar alana yükselmiştir. 130 bin TL değerinde 22 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtılarak boş bırakılmış yaklaşık bin dönüm arazimizin ekimi sağlanacaktır. Proje; yüzde 75 hibe, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklindedir. Dağıtımı yapılacak olan fidan ve tohumların toplam proje tutarı 2 milyon 078 bin TL’dir.”

"Fıstık bizim yapabileceğimiz tek ürün değil,  bunun bize bir avantajı yok"

Siirt’ten Japonya’ya böğürtlen ihraç eden üretici Sabit Ceylan, “Siirt’te kazandığımız tecrübe ile bu bölgenin ürünlerinin katma değerli bir şekilde satabilmek için rolümüzü üstlendik. Etraftaki bütün çiftçilere de bu konuda yardımcı olmaya hazırız. Bu gün böğürtlen, Siirt’te denediğimiz ve başarılı olduğumuz bir üründür. Bizim hesaplamalarımıza göre 5 dönümlük ekilen bir böğürtlen tarlası bir kişilik bir ailenin 1 yıllık ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Fıstık, bizim yapabileceğimiz tek ürün değil, farklı ürünlere de yönelmeliyiz, bunun bize bir avantajı yok. İleride sıkıntıya düşeriz.” şeklinde konuştu

Tören, meyve fidanlarının üreticilere dağıtımının ardından Siirt il Müftüsü Vahap Kapıcıoğlu’nun okuduğu duayla son buldu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir