• DOLAR 34.441
  • EURO 36.373
  • ALTIN 2836.946
  • ...
"650 kalem ilacın temininde sıkıntı yaşanıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de ilaç fiyatları, her yıl şubat ayında kur ayarı ve zam oranıyla güncelleniyor.

Buna paralel olarak şubat ayı gelmeden önce piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmaya başlıyor. Bu yıl ise ekim ayından başlayarak ilaç stokları azalmaya başladı.

27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Süleyman Açar, bu yıl kurdaki artış ve salgından dolayı ilaç sıkıntısının ekim ayından itibaren başladığını ifade etti.

İlaç fiyatlarının yılda bir değil de her 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini ifade eden Açar, ilaç sıkıntısının ancak bu yöntemle aşılabileceğini vurguladı.

Piyasadaki ilaç sıkıntısının ileriki aylarda ölümlere bile neden olabileceğini belirten Açar, yetkililerin sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini belirtti.

Açar, piyasadaki ilaç sıkıntısı ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"İlaç firmaları birtakım ilaçların üretiminde imtina ediyorlar"

İlaç fiyatlarının Euro'ya endekslendiğini, Euro'daki artıştan dolayı ise ilaç firmalarının üretim noktasında sıkıntı yaşadığını belirten Açar, "İlaç temini noktasında yaşanan problem, Şanlıurfa'ya özgü bir problem değildir. Yurt çapında yaşanan bir durum söz konusudur. Devletimizin yayınladığı 'İlaç Fiyat Kararnamesi' var. İlaç fiyatları bu kararname doğrultusunda belirleniyor. Her yıl şubat ayında ilaç fiyatlarında güncelleme yapılıyor. Kararnameye göre; ilaç fiyatları Euro kuruna göre endekslenmiş durumdadır. 2021 yılının Şubat ayında ilaçta Euro kuru 4,6 olarak belirlendi. Geldiğimiz noktada güncel kur 14 lirayı aşmış durumdadır. Bundan dolayı ilaç firmaları birtakım ilaçların üretiminde imtina ediyorlar. Örneğin; bir ürünü 14 liradan alarak 4,6 liraya satarsanız zarar edersiniz. İlaç firmaları da zarar etmemek adına üretim noktasında frene basmış durumdadır." şeklinde konuştu.

"Geçtiğimiz yıl birtakım ilaçların tüketiminde düşüş oldu"

Geçen sene salgından dolayı ilaç tüketiminin düştüğünü, ilaç firmalarının da bu sene ilaç üretiminde temkinli davrandığını vurgulayan Açar, "Piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmasının bir başka sebebi de geçtiğimiz yıl, salgın süreci yaşadık. Pandemi döneminde insanlar eve kapandılar, dışarı çıkmadılar, ilaç kullanmadılar ve hastaneye gitmediler. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl ister istemez birtakım ilaçların tüketiminde düşüş oldu. İlaç firmaları da yeni yılın planlamasını yaparken 2020'yi baz alarak planlama yaptı. Pandeminin ileride hangi noktaya gideceğini kimse kestiremez. 2021'de ihtiyaç daha çok hasıl olunca bir nevi ilaç temini noktasında sıkıntı yaşandı." ifadelerini kullandı.

"650 kalem ilacın temininde sıkıntı yaşanıyor"

Piyasada bazı ilaçların temininde sıkıntı yaşandığını, bu sıkıntının ileri ki aylarda artacağı ifade eden Açar, "Geldiğimiz noktada tespit ettiğimiz yaklaşık 650 kalem ilaç şu anda temin edilemiyor veya temininde sıkıntı yaşanıyor. Halkımızın şunu bilmesini isterim; bu sürecin iki mağduru var; biri halk biri de eczacıdır. Hastalarımıza ve vatandaşlarımıza bu durumun izahını yapamıyoruz. İlaçları ecza depolarından temin edemiyoruz. Eczacının herhangi bir çıkarı söz konusu değildir. İlaç ecza deposunda olsa vatandaşa verir yerini tekrar doldururum; ama ilaç ecza deposunda yok. İlaç temini sorununu her sene yaşıyoruz. Şubat ayında ilaçların zamlanması, fiyat güncellemesi söz konusudur. Bu yüzden firmalar musluğu kısıyor. Kıstığı için de her sene kasım ayından başlayarak özellikle aralık ve ocak ayında sıkıntı yaşanıyor. Bu sene daha çok şiddetli yaşamaya başladık. Her yıl ocak ayında oluşan tablo, bu yıl kasım ayında oluştu. Bu gidişle ocak ayını tahmin etmek bile istemiyorum." diye konuştu.

"Çözüm getirilmezse her sene aynı dönemde vatandaşlarımızla karşı karşıya geleceğiz"

İlaç fiyatlarının üç ayda bir güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Açar, "Yetkili kurumlar, fiyat güncellemelerini yılda bir yapacağına 3 ayda bir yapmalarını talep ettik. Örneğin; her yıl yüzde 20 güncelleme yapılacağına, 3 ayda bir, yüzde 5 güncelleme yapalım, firmaları da yanlıştan alıkoymuş oluruz. Aynı öneriyi yineliyorum; çünkü bu durumun başka çözümü yok. Bu duruma bir çözüm getirilmezse her sene aynı dönemde vatandaşlarımızla karşı karşıya geleceğiz. Şu an sorun bir yerde tolere edilebilir bir boyuttadır. Yani, olmayan bir ilacın yerine o ilaçla eşdeğer veya etkisini gösteren başka bir ilacı hekimlerimiz yazabilir. Gidişat şunu gösteriyor; aralık ve özellikle ocak ayında maalesef çok elzem olan alternatifi olmayan ilaçların bulunmaması ve buna bağlı olarak hastalarımızın tedavi edilmemesinden dolayı üzülerek söylüyorum olası can kayıpları gündeme gelebilir. Bu yüzden yetkili makamları bir an önce bu konuya çözüm bulmaya davet ediyorum." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir