Bitlis`te ulaşımdaki sıkıntılar masaya yatırıldı
Bitlis Eren Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) tarafından "Bitlis Ulaşım Analizi ve Ulaşım Yoluna Çözüm Önerisi" konulu bir konferans verildi. Konferansta Bitlis trafiğinin sıkıntıları ve çözüm önerileri konuşuldu.
BİTLİS - Konferansta bir konuşma yapan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Abdurrezzak Bakış, Bitlis şehir merkezinin çok eski bir yerleşim bölgesi olup, dağlık ve eğimli bir alan üzerine kurulduğunu belirterek, "Bitlis şehir merkezi çok eski bir yerleşim bölgesi olmasından dolayı, yapılaşma dağlık ve eğimli bir alan üzerinde kurulmuştur. Bu alan üzerindeki şehir içi trafiğinde önemli sorunlar yaşanmaktadır. E-99 Uluslararası Karayolu`nun şehir içerisinden geçen kısımlarında zaman zaman ölümlü ve yaralamalı kazalar meydana gelmektedir. Bu vakaların en aza indirgenmesi için yayaların üst geçitleri mutlaka kullanması gerekir" dedi.
Demiryolu, havayolu ve suyolu ulaşımlarına da değinen Bakış, "Tarihi ve kültürel dokuya sahip şehir içi sit alanı içerisindeki kısımlara, ulaştırma ve gezi amaçlı bisiklet, otomobil, otobüs, minibüs ve taksi dışında kamyon, kamyonet, traktör, yol ve iş makineleri gibi araçların girmesi önlenmelidir. Otopark çözümü konusunda, Genel Otoparklar, Katlı Otoparklar ve Yol Kenarı Otoparklar gibi alternatifler irdelenmelidir. Feribot üzerinden taşımada, taşıma süresinin uzamasından dolayı, demiryolu yük ve yolcu taşıması sınırlı kalmaktadır. Yük ve yolcu talebini arttırmak için, demiryolu hattından oluşan güzergâhın, Van Gölü`nün kuzeyinden geçirilmesi gerekmektedir.Yolcu kapasitesi, taşınan yolcu sayıları ve il nüfus sayıları göz önünde bulundurularak, Bitlis ili için yıllık 242 bin yolcu kapasiteli ve yıllık ortalama 132 bin kişiye hizmet verebilecek bir havaalanının yapılması uygun olacaktır" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)