• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Araştırma: Madde kullanma yaşı 13’e kadar indi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’deki on binlerce genç ve ergen, zehir tacirlerinin hedefinde bulunuyor. Özellikle 18 yaş altında zehir türevlerinin kullanımı önemli bir sorun olmaya devam ederken, Adana’da yapılan bir araştırma, uyuşturucu madde kullanma yaşının 13-14’e kadar gerilediğini, gençlerin metamfetamin tuzağına düştüklerini ortaya koydu.

Ergenlerde madde kullanımının özellikleri, bağımlılık profili, maddeyi bırakma ve tedavi olma isteğini incelemek amacıyla Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) polikliniğine başvuran 16-17 yaş grubundaki 50 çocuğun durumuna ışık tutmak için yapılan araştırmadan çarpıcı bulgular elde edildi.

YÜZDE 90’I ARKADAŞ KURBANI!

Milliyet’in haberine göre, Hastanenin uzman doktorlarının yaptığı kapsamlı araştırmada tuzağa düşürülerek uyuşturucu maddeye alıştırılan gençlerin yüzde 70’inde psikiyatrik davranım bozukluğu, yüzde 38’inde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, yüzde 10’unda ise depresyon tespit edildi. ÇEMATEM’de tedavi gören ergenlerin tamamının sigara içtiği, yüzde 72’sinin esrar, yüzde 56’sının alkol, yüzde 34’ünün metamfetamin ve yüzde 26’sının ekstazi kullandığı tespit edildi. Yapılan araştırmada ergenlerin yüzde 90’ının madde kullanmaya arkadaş aracılığı ile başladığı da anlaşılırken, 11 ergenin idrar testinde madde pozitif saptandı. Madde kullanan ergenlerin yüzde 68’inin okula devam etmediği, okula devam edenlerin ise bağımlılıktan kurtulmak için daha istekli oldukları bilgisine yer verildi.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI KORKUTTU

Yapılan araştırmada elde edilen diğer çarpıcı bulgular ise şöyle sıralandı;

- Zehir tuzağına düşürülen gençlerin yüzde 4’ü ortaokul, yüzde 14’ü liseye devam ederken, yüzde 18’i ilkokul terk, yüzde 20’sinin ortaokul terk ve yüzde 30’unun da lise terk olduğu tespit edildi.

- Araştırmada madde tuzağına çekilen ergenlerin annesini yüzde 54’ü, babaların ise yüzde 64’ünün ilkokul mezunu olduğunu annelerinin yüzde 94’ünün ev kadını, babalarının ise yüzde 20’sinin çalışmadığı tespit edildi.

- Zehir tacirlerinin tuzağına düşen ergenlerin yüzde 8’lik diliminde ise sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu ve maddeye bağlı psikotik bozukluk eş tanıları saptandı.

- İdrar testi pozitif olan ergenlerin yüzde 14’ünün metamfetamin, yüzde 4’ünün sentetik tetrahidrokannabinol ve benzodiazepin, yüzde 2’sinin de opiyat kullandığı anlaşıldı. İlk kez madde kullanma yaşı ortalama 13-14 oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir