• DOLAR 34.553
  • EURO 36.029
  • ALTIN 3010.796
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Doların yükselişinin ithal ürünlerin fiyatını arttırdığını ve bu durumun satışlara olumsuz yansıyacağını ifade eden Siirt esnafı, bu yükselişten dolayı dolar bazında satılan ürünlerde yükselme olduğunu bundan dolayı da mal alamadıklarını belirtiyor. 

 

Merkez Yeni Mahalle Rus Pazarı Çarşısı’ndaki esnaf ve alışveriş yapan halk, doların yükselmesini ve TL’nin değer kaybetmesini değerlendirdi.

Abdulnasır Orak

"Doların bu kadar yükselmiş olması bir esnaf olarak bizi çok etkiledi. Çünkü aldığımız malı satamıyoruz." diyen Abdulnasır Orak, yaşadıkları sıkıntıyı şu şekilde anlattı:

Müşterilerimiz itiraz ediyor. 'Dün 50 liraya aldığımız bir ürün bugün nasıl 60 liraya çıkıyor.' diyorlar. Millet şaşırıyor, nasıl bir iki gün içerisinde bu kadar fiyat artışı olur? Şeklinde sorguluyor, itiraz ediyorlar. Bu durumda bizi çok etkiliyor, mal aldığımız zaman zaten pahalı alıyoruz, ondan sonra fiyat tekrar yükseliyor. Bu nedenle çok zor satış yapıyoruz.

Necmettin Kızılkaya

Doların yükselişinin esnafı peyderpey etkilediğini belirten Necmettin Kızılkaya, işlerinde şu anda çok fazla bir düşüş olmadığını söyledi.

Kızılkaya, "Doların yükselmesiyle ham madde yükseliyor. Bu da ürünlere yansıyor. O andan itibaren alışveriş yaptığımız toptancılar fiyatın yükseldiğini haber veriyorlar. Halk zamkları saki biz yapmışız gibi kızıyor ama normal karşılıyoruz. Halk şu an için alışverişine devam ediyor, işin vahametinde değil, benim işim de şu anda iyi ama önümüzdeki süreçte işlerin duraksayacağını ön görüyorum." şeklinde konuştu.

Hüseyin Çoban

Doların sürekli yükselmesi nedeniyle ürünler borca verilmiyor

Esnafa toptan seccade satışı yapan toptancı Hüseyin Çoban, ürünlerin satıldığını ama kâr oranının çok düşük olduğunu söyledi.

Özellikle doların sürekli yükselişinden dolayı fiyat istikrarının olmadığını bunun da borç döngüsünü bitirdiğini ifade eden Çoban, "Dolarla iş döndüğü için aldığımız ham madde sürekli yükseliyor, bu da kârımızdan feragat etmemize neden oluyor. Esnafta satış yapıyor fakat onun da kâr oranı düştü. Bir de borç döngüsü bitmiş durumda, eskiden 5-6 aylığına borç alabiliyorduk ama şu anda toptancı parasını peşin istiyor. Nakit ödemede sıkıntı var, sürekli fiyat değişimi oluyor. Doların nerede duracağı belli değil, bu nedenle esnaf zor durumda." dedi.

Abdulhakim Bahçeci

"Millet artık zamlara alıştı, eskiden olsa çok tepki gösterirlerdi"

"Fiyatlar çok yüksek olduğu için eskiden 2 alan 1’e, 3 alan 2’ye düşürdü, millet lükse kaçmıyor." diyen Abdulhakim Bahçeci, hayat pahalılığına rağmen alışverişin olduğunu ama insanların lükse kaçmadığını söyledi.

Doların yükselişi, özellikle ithal ürünlerde günlük veya haftalık artışlar nedeniyle çok etkilendiklerini ifade eden Bahçeci, "Genelde bütün ürünlerin bir arada olduğu bir çarşı olduğu için müşteriler buraya geliyor fakat alışveriş yapma noktasında biraz seçici davranıyorlar.  Fiyatlar yüksek olduğu için eskiden 2 alan 1’e, 3 alan 2’ye düşürdü, millet lükse kaçmıyor, ihtiyacı olanı alıyor. Aslında biz bir lira ucuz mal bulsak müşterimiz kaçmasın diye almak için koşuyoruz. Bu pahalılığa rağmen şu anda iş oluyor. Alım gücü az insanlarda para olsa işler daha iyi olurdu. Millet de artık zamlara alıştı, eskiden olsa çok tepki gösterirlerdi ama artık millet bir şey diyemiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız