• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Migren stresiyle başa çıkmak için gevşeme egzersizleri öneriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Migrenle baş etmek için tetikleyici unsurların ortadan kaldırılabileceğini belirten uzmanlar, gevşeme egzersizleri ile fayda sağlanabileceğini, ek olarak psikoterapi desteği alınabileceğini söylüyor.

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, migren gibi kişiye hayat boyunca eşlik eden hastalıkların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Migren baş etme becerisini zorluyor

Migrenin bireyin baş etme beceresini zorlayan bir hastalık olduğunu kaydeden Çetin, "Migren bireyin yaşam kalitesini düşürür ve bu nedenle psikiyatrik bozukluklara sebebiyet verebilmektedir. Bireyler, migren nedeni ile hayatındaki faaliyetlerde kısıtlama yaşayabilir ya da bu faaaliyetleri erkenden sonlandırmaktan endişe duyabilirler." dedi.

Alıngan ve kaygılı olabilirler

Migrenli bireylerin hastalık nedeniyle kendilerini sürekli tetikte hissedebileceğini ifade eden Çetin, "Ağrının gelip gelmeyeceğini sürekli gözlemleyebilirler. Alıngan ve kaygılı olabilirler. Burada iki etkenin de birbiri ile ilişkisinden de bahsetmek isterim: Migren, kaygılı, mükemmeliyetçi, hipokondriyak kişilerde mi daha fazla görülüyor ya da migreni yaşamak bu unsurlara mı sebebiyet veriyor diye düşünebiliriz." ifadelerini kullandı.

Migren tedavisinde psikoterapilerden yararlanılabilir

Migren nedeniyle sürekli ağrı, ilaç kullanma ve bunların sonucunda ortaya çıkan stresle başa çıkabilmenin bazı yöntemlerle mümkün olabileceğini kaydeden Çetin, şunları söyledi:

"Migrenle baş etmek için tetikleyici unsurlar ortadan kaldırılabilir ve gevşeme egzersizleri ile fayda sağlanabilir. Ek olarak psikoterapi desteği alınabilir. Migren tedavilerinde rahatlama egzersizlerine dair yöntemler içeren psikoterapiler tercih edilmektedir. Son zamanlarda araştırmalarda migren atağı ve travma arasında ilişki olduğuna dair bulgular saptanmıştır. Bu nedenle EMDR tekniği de uygulanan yöntemler arasındadır. Bu teknikte ağrıya duyarsızlaşma amaçlanmaktadır." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir