• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Bu milyonluk balığın Keban barajında ne işi var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Keban Baraj Gölü’nde iki balıkçının ağına ülkemiz sularında yaşamamasına rağmen Sibirya Mersin balığı takıldı. Üstelik balığın eti 300, havyarının değeri 2 milyon lirayı buluyor. Peki bu tür göle nasıl geldi? Keban Baraj Gölü’ne zarar verebilir mi?

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde 25 Ekim'de Keban Baraj Gölü'nde Balık tutan bir vatandaşın ağına daha önce hiç karşılaşmadığı bir balık türü takıldı. Yapılan incelemelerde balığın Sibirya Mersin Balığı olduğu belirlendi.

15 gün sonra baraj gölünde bu sefer bir başka balıkçının ağına yine Sibirya Mersin balığı takıldı. Fakat bu balığın bırakın denizlerimizi, iç sularımızda olması çok şaşırtıcı. Çünkü Mersin balığı türlerinden biri olan Sibirya Mersin balığı, Kuzey Sibirya’daki tüm büyük nehir sistemlerinde bulunuyor. Türün dağılımı, Rusya’daki Obi Nehri’nden başlayıp Rus Uzak Doğusu’ndaki Kolyma bölgesine kadar uzanıyor.

Bu tür, nehirlerde taşlı çakıllı bölgelerde yumurtluyor. Deniz suyunda gözükseler de, denize göç etmeyen popülasyonları da bulunuyor. Fakat daha çok yetiştiriciliğinin yapılması için tercih edilmesinden dolayı, Sibirya Mersin balıklarının bizim sularımızda hatta Keban Baraj Gölü’nde görülmesi oldukça düşündürücü...

BALIKLARI GÖLE BİRİLERİ Mİ BIRAKTI?

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları bölümünde görevli Prof. Dr. Devrim Memiş, “Bu balıklar yetiştiricilik yapan işletmelerden Keban Barajı’na bırakılmış ya da kaçmış olabilir” dedi ve ekledi:

“Sibirya Mersin balığı, sularımıza ait bir balık değil. ‘Acipenser baeri’ olarak bilinen bu tür, sadece yetiştiricilik yoluyla ülkemizde bazı işletmelerde bulunur. Deniz ve nehir arasında tatlı ve az tuzlu sularda beslenmek ve üremek için mevsimlere bağlı olarak göç ederler.”

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde Deniz Biyolojisi bölümünde görevli olan Prof. Dr. Cem Çevik de “Mersin balıklarının yaşam şekilleri bilimsel olarak Anadrom balık grubunda değerlendirilir. Yani üremelerini nehirlerde yaparlar, daha sonra denizlere dönerler. Bu nedenle bu balıkların Keban Baraj Gölü’nde doğal olarak bulunması mümkün değil. Muhtemelen bu balıklar, bazı kişiler tarafından göle bırakıldılar” dedi.

Art arda aynı balığın iki kez balıkçılar tarafından yakalanması, belli ki barajda daha çok bu balıktan olduğunu akıllara getiriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir