• DOLAR 32.385
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Temel gıda fiyatlarındaki artış bir türlü durdurulamıyor. Covid-19 ile birlikte büyük ekonomik sıkıntı çeken halk, son yapılan ve devam eden zamlarla adeta belini bükemez hale geldi.

 

İğneden ipliğe neredeyse her üründe yüzde 100’e varan fiyat artışları yaşandı. Temel gıda ürünlerindeki fahiş fiyat artışları en çok dar gelirli aileleri ve asgari ücretle çalışan insanları mağdur ediyor.

Zamlardan olumsuz etkilenen halk, temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına bir anlam veremediklerini söyledi. Hiçbir şey alamaz hale geldiklerini ifade eden halk, fiyat artışlarına acilen müdahale edilmesini istedi.

Mustafa Bozkuş

“Fiyat artışlarına anlam veremiyoruz”

Aldıkları maaşın da enflasyona göre artması gerektiğini belirten Mustafa Bozkuş, “Şu anda marketten şeker, yağ ve makarna aldık ama fiyatlar çok pahalı. Bir ay önce 60 liraya aldığım 5 litre yağ şu anda 85 lira olmuş durumda. Fiyatlar bayağı uçmuş. Bu fiyat artışlarına anlam veremiyoruz. Bir ay önce aldığım şeker bile 30 lira zam yemiş. Aldığımız maaşla nasıl geçineceğiz? Şaşırmış durumdayım. Enflasyon nasıl yükseliyorsa maaşlarında o seviyede yükselmesi gerekiyor.” dedi.

Selma Kılıç

“Artık geçinemiyoruz”

Geçinemez duruma geldiklerini vurgulayan Selma Kılıç, “Markete alışveriş yapmaya geldim. Yağ fiyatı ile beraber her şey pahalanmış durumda. Pahalılıktan dolayı bazı insanlar artık bir şey alamaz duruma geldi. Şu anda 5 litre yağı 88 liraya aldım. Yetkililerin bu artan fiyatları indirmesi gerekiyor. Asgari ücret yetmiyor. Artık geçinemiyoruz. Asgari ücret en az 5 bin lira olması gerekiyor ki geçinelim. Yoksa geçinme çok zorlaştı.” diye konuştu.

Ferhan Ak

“Zamlardan dolayı millet perişan halde”

Neredeyse her gün zam haberiyle uyandıklarını belirten bir diğer vatandaş Ferhan Ak ise şunları söyledi:

“Birkaç günde şeker fiyatı 120 liradan 200 liraya çıktı. 18 litre yağın fiyatı 200 liradan 400 liraya çıkmış durumda. Asgari ücret alan biri bu durum karşısında nasıl geçinsin? Eskiden yıldan yıla ürünlere zam gelirdi, bugünlerde ise her gün zamlarla uyanıyoruz. Şu anda bir teneke yağın fiyatı 500 lirayı bulmuşsa, 1 gram altın 600 lirayı geçmişse, bir torba şeker 200 lira olmuşsa ve ev kiraları 3 bin lira civarında yükselmişse bana 7 bin lira bile az gelir. Şu anda artan zamlardan dolayı millet perişan halde. Buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum; bu zamları durdurun ve artan fiyatları düzeltin.”

Ahmet Bereketli

“Değişen fiyatları izah etmede çok sıkıntı yaşıyoruz”

Son günlerde yağ fiyatlarındaki artışlara anlam veremediklerini ifade eden market işletmecisi Ahmet Bereketli, özellikle son iki aydır yağ ve şeker fiyatlarının bayağı pahalandığını anlattı.

Artık hemen her gün yağ ve şeker fiyatlarına 5-10 lira zam geldiğini aktaran Bereketli, “Gelen müşterilerimize değişen fiyatları izah etme konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Yetkililer artan fiyatların nedenini araştırması gerekiyor. Bu konuya bir el atıp acilen çözüm bulmalıdırlar.” ifadelerini kullandı.

“Halk, artan fiyatlardan çok tedirgin”

Halkın artan fiyatların marketlerden kaynaklandığını düşündüğünü fakat fiyatların kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Bereketli, market işletmecilerin de sattıkları ürünü aynı fiyata alamadığını söyledi.

Zamlar nedeniyle halkın ürün stoklamaya başladığını belirten Bereketli, şöyle devam etti:

“100 liraya aldığımız ürün hemen ertesi gün bize gelişi 105 lira, başka bir gün ise o ürüne 5-10 ya da 20 lira daha zam geliyor. Önümüzdeki aylarda fiyatların artacağı endişesi halkta oluştuğu için neredeyse halk ürün stoklamaya geçecekler. Vatandaşa bir yağ lazım iken 3-5 tane yağ almaya çalışacaktır. Toptancılar da artan fiyatlar nedeniyle ellerindeki malı satmak yerine stoklama yerine gidecektir. Bu durumlar karşısında yetkililerden isteğimiz ihracatın tamamıyla durdurulmasıdır. Tarım ile uğraşan çiftçilerin devlet tarafından tam olarak desteklenmesi, elektrik ücretinin hiç alınmaması ve vergilerden muaf tutulması gerekir ki üretim artsın ve fiyatlar düşsün.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız