• DOLAR 32.456
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2445.154
  • ...
Hukukçu Ocakçı: Çocuk haczi insanlık onuruna aykırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

5'inci Yargı Paketi'nde yer alan ve 54 maddeden oluşan "İcra yoluyla çocuk tesliminde değişiklik" hususunun da dahil olduğu kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

5'inci Yargı Paketinin eksileri, artıları ve çocuk haczinin kaldırılması konusu ile "Hacizli Malların Mezat Yoluyla Satışı"nın yasaklanması ile ilgili Hukukçu Cengiz Ocakçı İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk Esirgeme Kurumunda uzun süre kurum avukatlığını yapan Ocakçı, çocuk haczinin insanlık onuruna aykırı bir uygulama olduğunu, aileler arasındaki sıkıntıyı artıran, çocuğun psikolojik ve sosyolojik bütünlüğünü olumsuz etkileyen, çocuğun anne ve baba arasında kalmasına yol açan bir problem olduğunu söyledi.

Ocakçı, "Anne ve baba çocuklarından vazgeçmedikleri müddetçe yanlarında bulundurmak ve onların en azından bakımını, iaşesini, ibadetini, çeşitli okumasını, ilmini ve her şeyini sosyal olarak topluma intibakını sağlamak durumundalar. Yani mahkemenin velayeti anne ya da babadan birine vermiş olması diğerinin çocukla şahsi münasebet temin hakkını ortadan kaldırmıyor. Biz bunu sağlarken yani velayet hakkını elinde bulunduran velinin diğer taraf aleyhine bu hakkı aşırı derecede ve suiistimal ederek kullanmasını önlemiş oluyoruz. Çocuğun bu vasıtayla haciz ve polisin zorlaması olmaksızın sosyal hizmet uzmanları, psikolojik ve danışma ile çocuk teslimine ilişkin bu çocuğun veli tarafından görülmesinin mahkeme kararıyla ne kadar, ne zaman ve nasıl geleceğinin belirlenmesi, bunun yerine getirilmesi için uygulanacak olan kanunun çocuk için, aileler için ve insanlık açısından faydalı olduğuna inanıyorum." dedi.

"Hacizli mallarla ilgili düzenleme, borçlunun durumunu düzeltebilecek bir uygulamadır"

"Hacizli Malların Mezat Yoluyla Satışı"nın yasaklanması ile ilgili konuşan Ocakçı, "İcra ile ilgili olan gelişmeler gerçekten sıkıntı çektiğimiz, malların haciz ile ucuz olarak değerinin altında satılması ve buna sebep olan da bir markalaşma hareketi idi. Bunu önlemek ve şu an dönemimizin bilgisayar sistemi ve elektronik sistemden faydalanılarak icra satışlarının da bu noktaya adapte edilerek böyle bir uygulamayı gerçekleştirmek güzel bir şey. Çünkü satışlar genellikle mafya dediğimiz kişilerin kontrolünde olup dışarıdan katılımın engellendiği ve boşluğunu zaten sıkıntı içerisinde olan durumunun daha da ağırlaştırılmasına sebep olmaktaydı. Bunu önleyerek daha fazla kişinin katılımı ve en azından fiziki ve fiili olarak artırmaya ilişkin olmak üzere icra satışının vuku bulması daha fazla kişinin katılımı dolayısıyla en azından söz konusu olan eşyanın uygun bir bedelle çok düşük olmamak şartıyla satılmasını sağlayabilecek diye düşünüyorum. Bu da sıkıntı içerisinde olan borçluya karşı kanunlarla yapılan iyileştirme nedeniyle onu biraz daha rahatlatmaya sebep olacak. Dolayısıyla borçlu zaten sıkıntı ve dert içerisinde. Onu, bir de malını haraç mezat satarak daha da sıkıntıya sokmanın önü engellenmiş ve bu şekilde malının hacizle satılması dolayısıyla borcundan daha fazla düşme sağlanmış olacaktır. Bu yolla daha fazla bir bedelle malının satılması borçluya uygun ve onun durumunu düzeltebilecek bir uygulamadır. Bu yönden olumlu karşılıyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir