• DOLAR 34.47
  • EURO 36.394
  • ALTIN 2862.71
  • ...
Manda Sütünde Üretim 4 Kat Artacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Nesli tükenmek üzereyken teşviklerle artan mandacılık, süt ve süt ürünleri ile gıda sektörünün vazgeçilmezlerinden biri oldu. Kızılırmak Deltası`nda doğal ortamda beslenen mandaların sütünün taleplileri sayısı her geçen gün artarken, talebi karşılamakta zorlanan yetiştiriciler süt üretimini 4 katına çıkaracak mobil sağım sistemini kuracak.

İthal inek furyasıyla gözden düşen mandacılık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın başına verdiği 500 TL teşvik ile faizsiz işletme kredisi ve yüzde 50 yatırım hibe desteği ve yeni ıslah projeleri ile yeniden canlandı. Anadolu`nun her türlü bölgesine kolaylıkla uyum sağlayabilen, mikroplara karşı dayanıklılığı ile veteriner maliyeti çıkarmayan, küçük olan otları dahi yiyebildiğinden beslenme masrafı bulunmayan mandaların sayısı her yıl artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2009 yılında 32 bine düşen manda sayısı, teşvik ve destekler sayesinde 90 bine yaklaştı. Yılbaşına kadar ülkedeki manda sayısının 100 bini geçmesi bekleniyor.

"VERİM İÇİN MOBİL SİSTEM KURULACAK"

Seçilen en iyi mandalardan üretilecek nesille manda başına düşen yıllık 1,5 ton süt miktarı 3 tona kadar çıkarmak amacıyla hayata geçirilen Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü`nün (TAGEM) Manda Islah Projesi, mandacılıkla uğraşan çiftçileri de cesaretlendirdi. Samsun`un Ondokuz Mayıs ilçesi Kızılırmak Deltası`nda 100 çiftçi, son yıllarda mandacılığın yeniden canlandığını belirtti. Süt talebinin de ihtiyaca cevap veremeyecek derecede arttığını ifade eden işletmeciler, 5 bin mandadan elde ettikleri 1 ton sütü 4 tona çıkarmak için mobil sağım sistemi kuracaklarını kaydetti.

"MANDACILIKTA SAMSUN AKLA GELECEK"

Cihan Haber Ajansı`na (Cihan) konuşan Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Mete, deltada manda sayısının günden güne arttığını söyledi. Bunda devlet desteklerinin büyük katkısının olduğunu dile getiren Mete, "Türkiye`deki 84 bin mandanın 13 bin 400`ü Samsun`a bulunuyor. Bunun 5 bin tanesi de Bafra Ovası`nda. Uzun yıllardır mandaları ekonomiye kazandırmaya çalıştık. Mandacılık bitti derken teşvikler ortaya çıktı. Bin anda mandacılık, yeniden popüler oldu. Mandacılığı daha da iyileştirmek, kaliteli, verimli hale getirmek için bakanlığımızla birlikte ıslah projesi yürütüyoruz. Süt verimi, tohumlaması, yavru tartımı, korunmasını kontrollü bir şekilde sürüyor. Hedefimiz, Samsun`un mandacılığını markalaştırmak. Manda ve manda ürünleri denilince Samsun akla gelmeli." açıklamasında bulundu

"SARAY MUHALLEBİCİSİ`NİN SÜTÜ, DELTA`DAN"

`Bafman` adıyla markalaştırdıkları manda sütüne büyük talep olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Mete, "Manda sütünün lezzetini bilenler biliyor. Bunu çevre illere gönderiyoruz. Sütlerimizi Ankara`da şube açan Saray Muhallebi`ye veriyoruz. İşleyip muhallebi yapıyorlar. Talep ve pazarımız çok ama ham maddemiz az. Günlük 1 ton sütümüz çıkıyor. En büyük sıkıntımız nisan-kasım ayları arasında süt alabilmemiz. Onun içinde çalışmamız var. Deltaya mobil sağım sistemi kuracağız. Yani deltanın belli bir yerinde küçük bir yemleme yapıp mandaların sütünü burada sağacağız. Bunu başardığımızda süt potansiyelimiz günlük 4 tona çıkacak." şeklinde konuştu.

Cihan

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir